Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 překvapivých tipů, jak nastartovat mozek: Nedělejte tyto chyby a budete výkonnější a šťastnější

  • Jak nastartovat mozek?
    6. listopadu 2023 | 06:00

    Mozek je nejsložitější orgán těla. Aby správně fungoval, měli bychom ho nejen trénovat, ale také mu dopřát správnou výživu a nezatěžovat ho špatným životním stylem. Pokud se hůř soustředíte nebo se v poslední době cítíte víc podrážděná bez vnější příčiny, můžete nevědomky dělat tyto chyby.

  • Pijete málo a nevhodné tekutiny

    O důležitosti pitného režimu už byly popsány stohy papíru. To, že je důležitý, víme. Jak by měl ale tedy vypadat? Důležitou roli hraje pravidelnost, tedy nevypít litr vody naráz, ale přijímat dostatek tekutin v průběhu celého dne. Signálem by měla být žízeň, v některých podmínkách a při některých zdravotních problémech ji ale nepociťujeme a pak si snadno přivodíme dehydrataci. Nicméně někteří odborníci varují, že když žízeň máte, je už pozdě. Pokud pak ke konci dne pociťujete únavu, podrážděnost, horší paměť a bolesti hlavy, na vině může být právě fakt, že jste přes den málo pila. Voda totiž tvoří 70 až 80 % mozku, a když dojde k poklesu hydratace o 2 %, mozek to zaregistruje.

    Neméně důležitá je i kvalita tekutin. Převážnou část by měly tvořit přírodní minerální, pramenité a kojenecké vody, kterou jsou čisté, neupravené a bez obsahu chemických přídatných látek. Nevhodné jsou ve větší míře kofeinové a alkoholické nápoje, které narušují přirozenou regulaci hormonů.

    VIDEO: Jak poznáte dehydrataci? Tekutiny je nutné doplnit včas.

    Video se připravuje ...
    Jak poznáte dehydrataci? Tekutiny je nutné doplnit včas • VIDEO: Videohub

     

  • Hladovíte a vynecháváte přílohy

    Výhradním palivem mozku je glukóza. To však neznamená, že mozek potřebuje dorty a čokoládu. Vystačí si s cukrem přirozeně obsaženým v potravinách bohatých na sacharidy, jako jsou celozrnné obiloviny, ovesné vločky, zelenina nebo luštěniny. Tyto potraviny mají nižší glykemický index, a vytváří tak stabilní hladinu glukózy v krvi, což dělá mozku dobře. Nevynechávejte proto přílohy a jezte pravidelně, jen tak svému mozku dopřejete potřebný přísun cukru.

  • Nejíte kvalitní tuky

    Hlavními stavebními prvky mozku a nervových buněk jsou esenciální mastné kyseliny obsažené v tucích. Jejich zdroji jsou například tučné ryby, ořechy, semena, kvalitní rostlinné oleje nebo avokádo. Naopak strava bohatá na nasycené a transmastné kyseliny může poškozovat mozkové buňky, snižovat psychickou aktivitu, tlumit reflexy a smysly. Stejně nebezpečná je však i strava s velmi nízkým obsahem tuku (nevhodné diety, hladovění), která zhoršuje depresivní a úzkostné stavy a brání mozku optimálně fungovat. Tukům se proto nevyhýbejte, jen si vybírejte jejich zdravější zdroje.

  • Nedoplňujete kvalitní bílkoviny

    Na tvorbu neurotransmiterů – látek regulujících paměť, emoce, spánek a celkově psychiku – může mít vliv také konzumace bílkovin. Mezi nejdůležitější neurotransmitery ovlivňující funkce mozku patří glutamát, serotonin, dopamin a acetylcholin. Jejich tvorbu podporují například mléčné výrobky, maso, luštěniny, ořechy, vejce, tučné ryby, ovoce a zelenina. To, že některé tyto potraviny úplně vyřadíte z jídelníčku, může mít za následek narušení funkce těchto hormonů, a to negativně ovlivní fungování mozku.

  • Chybí vám vitaminy

    Mezi vitaminy pozitivně ovlivňující činnost mozku patří vitaminy skupiny B, které se v přirozené formě nacházejí například v játrech, listové zelenině, libovém mase, obilných klíčcích nebo droždí. K důležitým minerálním látkám patří vápník a hořčík, které obsahují maso, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, banány, listová zelenina. Skvělým přirozeným zdrojem jsou také přírodní minerální vody, které jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu a doplňují tělu kromě hořčíku a vápníku i další důležité minerální látky. Při zvýšeném stresu vám můžou vitaminy skupiny B a hořčík chybět, proto je můžete tělu rychle dodat pomocí doplňků stravy.

  • Dýcháte povrchně a nehýbáte se

    Pro mozek je klíčový kyslík, který zlepšuje paměť, koncentraci, pozornost, spánek, zklidňuje a stabilizuje nervový systém a podporuje dobrou náladu. Nejlepší cestou, jak okysličit tělo, je přirozený pohyb na čerstvém vzduchu, který zároveň zvyšuje odolnost vůči stresu a uvolňuje endorfiny, a také obyčejné dýchání. Vlivem stresu je často dýchání povrchové a mělké, nezajišťuje dostatečný přísun kyslíku do mozku. Proto je dobré dělat si během dne krátké pauzy a vědomě dýchat do celého trupu.

  • Netrénujete paměť

    „Mozek funguje podobně jako svaly v těle – co nepoužíváme, to ztrácí na své síle. A zvláště v dnešní době, kdy si vše můžeme vyhledat na internetu, zapsat do mobilu, který máme neustále při sobě, naše paměť často slábne, protože ji jednoduše nepoužíváme,“ varuje psycholožka a nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová a radí, jak paměť pravidelně trénovat:  

    • Pro trénink paměti nemusíte dělat žádná speciální cvičení, vystačíte si s běžnými činnostmi. Například až půjdete na nákup, napište si na papírek, co potřebujete nakoupit, a věnujte zapamatování si seznamu minutu. V obchodě si pak zkuste vybavit seznam bez čtení z papírku, ten mějte u sebe jen pro kontrolu. 
    • Až půjdete příště nakoupit, opět si napište seznam, ale tentokrát si jednotlivé položky spojte do jednoduchého příběhu, čím absurdnějšího, tím lépe. Zapojte co nejvíce své smysly, humor, emoce – věci ze seznamu se pak lépe vybaví. Vybavení nákupního seznamu touto formou je efektivnější, než když se seznam učíte nazpaměť. A můžete soutěžit třeba v rámci rodiny, kdo si zapamatuje nejvíce položek.
    • Stejně tak trénujte paměť spojováním jednotlivých položek na „to do listu" do příběhu. Nebo když si potřebujete zapamatovat stručné body na prezentaci, zkoušku, důležitou schůzku apod., použijte stejnou metodu.
    • Jestli máte problém myslet na pravidelný pitný režim, místo upomínky v mobilu si zkuste vzpomenout, že se máte napít, vždy ve spojení s nějakou konkrétní činností, například když se zvednete od stolu... Zapojíte tak mozek, a ještě mu doplníte potřebné tekutiny.
    • Další skvělou technikou, jak trénovat paměť, je hraní si a učení se novým věcem. Luštěte křížovky, hrajte “země město”, pexeso, slovní kopanou, učte se cizí jazyk nebo nějakou novou dovednost, čtěte knihy, skládejte básničky, kreslete, učte se nové písničky.

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  mozek, zdraví, paměť
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...