Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těchto 6 zlozvyků vám brání v usínání! Vyhněte se jim a budete spát kvalitně a dlouho

  • 7. listopadu 2023 | 06:00

    Dostatečný a kvalitní spánek je pro každého z nás důležitý. Pokud se nám ho dlouhodobě nedostává, může to mít vliv jak na naši náladu, výkonnost, tak i zdraví. Bohužel v mnoha případech si za problémy s usínáním a spánkem můžeme sami. Které nejčastější prohřešky, které nám narušují noční odpočinek, děláme?

    Podle statistiky má asi 27 % lidí neustálé problémy s usínáním, u ostatních lidí se tyto problémy objevují občas. Na to, abychom se mohli přes noc co nejlépe zrelaxovat, se musíme začít připravovat už pár hodin před ulehnutím do postele. Jenže často a možná i neúmyslně vykonáváme činnosti, které ke kvalitnímu spánku nepomáhají. Kterým činnostem bychom se tedy před usnutím měli vyhnout? 

  • Řešíme pracovní i osobní problémy

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Před spánkem je dobré se uklidnit a nastavit mysl na odpočinek. Je jasné, že pokud před usnutím intenzivně řešíte pracovní resty nebo rodinné či partnerské problémy, ke klidnému spánku vám to nijak nepřidá. Je totiž pravděpodobné, že stres a naštvanost třeba z hádky s manželem vás budou tížit až do rána, kdy budete vyčerpaní a neproduktivní. Neustálý stres pak může vést nejen k nespavosti, ale až k depresím, které je potřeba už řešit s odborníkem. Proto pokud je to jen trochu možné, snažte se vyhnout všemu, co ve vás vyvolává silné emoce, minimálně hodinu před ulehnutím ke spánku. Spánek mohou zhoršit i nevinnější věci, jako jsou například strašidelná nebo příliš smutná kniha či znepokojivý film.


  • Večer intenzivně cvičíme

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Jste časově vytíženi a k cvičení či sportování se dostanete až později večer? Tak na to pozor. Podle odborníků totiž příliš dlouhé nebo velmi intenzivní cvičení pozdě večer může u některých lidí znesnadnit usínání. Fyzická činnost v krátkém čase před spánkem totiž zvyšuje tělesnou teplotu, vyšší teplota se k usínání opravdu nehodí. Intenzivní cvičení či běh si raději naplánujte na dřívější hodinu. A pokud toužíte i tak po nějakém pohybu, vyberte si nějaký klidnější – například regenerační jógu nebo různá dechová cvičení.  


  • Pijeme čaj a čokoládu

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Většina z nás ví, že káva není vůbec vhodným nápojem před spaním, jelikož brání tělu navodit klidový režim. Ale už zapomínáme, že existují i další zdroje kofeinu. Na pozoru bychom se měli mít před černým, zeleným a bílým čajem, tyto nápoje tento stimulant obsahují. Vyhnout bychom se měli také cole, kakau nebo horké čokoládě, především její hořké variantě s vysokým podílem kakaa. Odborníci nedoporučují nejen večer, ale ani přes celý den konzumovat mnoho kofeinových a energetických nápojů, protože jejich přílišné popíjení může vést k problémům se spánkem a usínáním. A radí dopřát si kávu opravdu jen ráno, nejpozději brzy odpoledne, protože zdroje kofeinu působí několik hodin. 



  • Dopřáváme si alkohol

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Spousta lidí, kteří trpí nespavostí, si dopřeje před spánkem alkohol. Jenže i když se po alkoholu rychle usíná, na spánek působí negativně a narušuje jeho kvalitu. Může nás totiž nutit k častému chození na záchod. Tělo si také musí poradit s odbouráváním etanolu, který způsobuje, že se druhý den po konzumaci probudíte unavení a neschopní se soustředit. REM fáze hlubokého spánku není zdaleka tak hluboká, jak by měla být, abychom si odpočinuli. Pokud  se tedy chcete opravdu dobře vyspat, zapomeňte na pravidelné „alkoholové dýchánky“. 

  • Konzumujeme těžká a kořeněná jídla

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Další neřestí, kterou provozujeme, je, že před spaním jíme těžká a tučná jídla. Zažívací systém pracuje i v noci na plné obrátky, a máme proto i těžké spaní. Po teplém, velmi kořeněném jídle mohou vzniknout trávicí komplikace, pikantní kuchyně také zvyšuje srdeční frekvenci a tělesnou teplotu. To může vést k přerušování spánku obdobím bdělosti, a dokonce vyvolat noční můry. Vhodné nejsou také příliš sladké pokrmy, které narušují průběh spánku častějším probouzením se kvůli kolísající hladině inzulinu v krvi. Pro kvalitní spánek je nejlepší, když si dáte lehkou zdravou večeři dvě až tři hodiny předtím, než jdete spát.


  • V posteli používáme telefon a čtečky

    prohřešky před spaním
    Autor: iStock

    Jestliže je vaším pravidelným postelovým společníkem telefon, tablet či čtečka, nedivte se, že nemůžete pak zabrat. Modré světlo z počítačů, chytrých telefonů, tabletů a televizí totiž zabraňuje produkci melatoninu, který pomáhá tělu k pocitu ospalosti. Světlo nenechá mozek v klidu a stále ho povzbuzuje k aktivitě. Proto odborníci doporučují vyhnout se nejméně hodinu před spaním jakékoli technologii, která vyzařuje světlo. Přečtěte si raději knihu nebo časopis v posteli pod mírně tlumeným světlem. Pokud to ale nemůžete třeba bez mobilu vydržet, zkuste se řídit následující radou: udržujte přístroj alespoň 35 centimetrů od obličeje a snižte jas obrazovky na minimum.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...