Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

10 babských rad na kašel: Takhle s ním rychle zatočíte!

  • kašel
    9. října 2023 | 06:00

    Ať už se potýkáte se škrábáním v krku nebo s nachlazením, možná hledáte způsoby, jak se zbavit kašle co nejrychleji.

    Není vždy špatný, je to reflex, který chrání dýchací cesty a plíce před dráždivými látkami. A občasný kašel je podle odborníků normální. To ale neznamená, že byste nad ním měla jen pokrčit rameny. „Má mnoho příčin, a to od virového onemocnění přes astma nebo sezonní alergie až po závažnější zdravotní problémy,“ říká MUDr. Michael Hanak, odborný asistent z Rush University. Co z domácí lékárničky vám pomůže?

  • Přidejte si do nápojů med

    „Zjistilo se, že med je užitečný při zmírňování kašle – ať už samotný nebo jako součást šálku čaje,“ říká doktor Hanak. „Je uklidňující pro horní dýchací cesty, odstraňuje škrábání v krku. Je také protizánětlivý, takže pomáhá se zánětem – med je skvělý.“ Můžete ho nechat rozpustit v čaji, v citronové šťávě, smíchat s česnekem nebo ho jíst jen tak samotný.

  • Kloktejte slanou vodu

    Jednoduchý způsob, jak zmírnit kašel, je slaná voda. „Sůl pomůže zabít bakterie,“ říká MUDr. Keri Peterson, interní lékařka. Chcete-li to vyzkoušet doma, smíchejte půl lžičky kuchyňské soli s vlažnou vodou v malém šálku. Poté pár minut kloktejte, vodu nepolykejte, ale vyplivujte. Mělo by vám být v krku příjemněji.

    Video: Suchý, nebo vlhký kašel? Jaké bylinky jsou nejvhodnější?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Popíjejte zázvorový čaj

    Zázvor je známý pro svou sílu při nachlazení, umí tělo prohřát a ukázalo se, že také dokáže zázraky při kašli. „Bylo zjištěno, že zázvor pomáhá zmírňovat kašel i bolest v krku, proto se využívá i do pastilek,“ vysvětluje MUDr. Hanak. Kořen zázvoru má také protizánětlivé a antioxidační účinky. Uvařte si proto zázvorový čaj pomocí čajového sáčku nebo přelitím čerstvých plátků horkou vodou. Jelikož je silný, nezapomeňte kromě něj pít i vodu.

  • Hydratujte vodou

    Pravidelné popíjení vody během dne je důležité kdykoli, ale může být obzvláště nutné, když máte kašel. „Zůstat dobře hydratovaný může pomoct omezit hleny v zadní části krku, což může vést k mírnému zlepšení kašle,“ vysvětluje doktor Hanak.

  • Přestaňte kouřit

    Tohle kuřáci neradi slyší, ale při nachlazení i samotném kašli je dobré minimalizovat chemikálie a dráždivé látky, které jsou škodlivé pro plíce. „Proto snížení intenzity kouření pomůže snížit i zánět,“ říká MUDr. Hanak. Kašel způsobený kouřením může být progresivní v závislosti na tom, kolik kdo kouří a jak dlouho kouří, dodává lékař.

  • Dejte si pastilku

    Další rychlý a snadný domácí lék na zastavení kašle? Pastilky! Už byly zmíněny ty se zázvorem, ale na trhu je mnoho dalších, a to od bylinkových po citronové. Určitě je máte doma pro jiné členy rodiny, tak je zkuste, ať víte, co vám pomůže.

  • Připravte si cibulový sirup

    Nakrájejte cibuli na plátky, přidejte med a nechte směs přes noc odpočívat. Ráno si dejte lžíci této směsi. I když to nemusí chutnat nejlépe, někteří lidé tvrdí, že to pomáhá.

  • Inhalujte páru

    Dýchání páry může ulevit od ucpaného nosu a kašle. Nakloňte se nad hrníček s horkou vodou a dechovými cestami inhalujte páru. Buďte opatrná, abyste se nepopálila. Opakujte, dokud je vám to příjemné.

  • Tinkturujte mákem

    Tohle je můj soukromý tip, na který jsem narazila při své poslední laryngitidě, kdy jsem se kašlem přímo dusila. Při psaní článku o máku jsem navíc zjistila, že bylinný extrakt z okvětních lístků léčivé rostliny vlčího máku dokáže od kašle pomoct. Rozpouští hleny a ulevuje.

  • Odpočívejte

    Poslední tip hodně podceňujeme. Ale klid a dostatek spánku jsou klíčové pro rychlé zotavení. Pokuste se odpočívat a nezatěžovat tělo nadměrnými aktivitami, abyste se kašle brzy zbavila.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...