Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vědci se shodují: Datum narození ovlivňuje vaše zdraví celý život

23. července 2023 | 06:00

Přestože většina vědců je vůči horoskopům a ezoterii skeptická, v tomhle jsou zajedno. Měsíc narození má velký vliv na vaši náchylnost k nemocem po celý život. Nejde o numerologii ani horoskopy, podstatou je vědecky ověřená teorie.

Měsíc narození může mít významný dopad na to, jakými nemocemi si v průběhu života projdeme. Potvrzuje to řada výzkumů, například i tento od vědců z Columbia University. Nepřímo tak navazují i na antického lékaře Hippokrata. Velké množství podobných výzkumů bylo prováděno už ve 20. století, až teď jsou však výsledky prokazatelné a jasné. Vychází i z logických poznatků, například toho, že lidé, kteří jsou narozeni v měsíci s vyšší prašností, mají větší náchylnost k astmatu nebo alergii.

Vědci přisuzují velkou váhu i tomu, v jakém prostředí se matka dítěte pohybovala během těhotenství a jakými nemocemi si prošla. Když například měla žena během těhotenství chřipku, její potomek by potom měl být náchylnější k srdečním chorobám. Výzkum byl proveden mezi 1,7 milionu různých jedinců narozených od roku 1985 do roku 2013 na základě jejich lékařské dokumentace. Věk průměrného testovaného byl 38 let a vědci porovnávali měsíce narození s jednotlivými chorobami, v potaz brali i pohlaví a jiné fyziologické faktory.

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Již dříve naznačovaly některé studie, že by mohla existovat souvislost mezi datem narození a nemocemi jako astma nebo ADHD. Současný výzkum tyto hypotézy potvrzuje. Vědci budou ale pokračovat, budou zkoumat další skupiny lidí a zjišťovat, jak se výskyt nemocí mění v závislosti na dalších podmínkách, ve kterých lidé žijí. „Tato data by mohla pomoct vědcům odhalit nové rizikové faktory různých onemocnění," uvedl vedoucí studie Nicholas Tatonetti, odborný asistent v Columbia University Medical Center (CUMC).

Pokud jste narozeni v zimě, je vyšší riziko, že onemocníte kardiovaskulárními chorobami, ale naopak nižší, že budete mít potíže neurologické, respirační nebo reprodukční. Lidé narození na podzim to mají přesně naopak.

A ještě jedno upozornění na závěr: to, že zrovna náš měsíc je „ten šťastný", nás nemá rozhodně vést k tomu, abychom se vykašlali na zdravé návyky a spoléhali na tuto jedinou teorii. Výzkumy totiž prokazují jen vyšší nebo nižší náchylnost, nikoliv absolutní imunitu!

Jaké nemoci vás konkrétně ohrožují podle měsíce narození? Podívejte se do naší galerie!

Tento a mnoho dalších článků o zdraví najdete na mojezdravi.cz

Autor: Kateřina Matušková
Video se připravuje ...