Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 denních návyků, které našemu zdraví škodí více než kouření

  • 24. srpna 2023 | 06:00

    Nekouříte, abyste si neničili své zdraví? To je rozumné, ale schválně, jestli se vyhýbáte i dalším činnostem, které mohou poškozovat vaše zdraví! Některé z nich určitě děláte, aniž byste si to uvědomovali. Přitom dlouhodobě mohou vést k některým civilizačním chorobám.

    Přestože kouření je vysoce škodlivé a měli byste s ním okamžitě přestat, i zdánlivě bezpečnější návyky můžou napáchat stejnou, ne-li větší škodu pro vaše zdraví. Co vašemu tělu ubližuje podobně jako cigarety? Neděláte tyto zlozvyky taky?

  • Celodenní sezení

    Autor: istock.com

    Nedostatek pohybu může být jednou z příčin, které vedou k nádorovým onemocněním, a to převážně tlustého střeva, konečníku, prostaty nebo prsou. Spíše ale než vaše pozice vsedě v kanceláři nebo doma za to může životní styl s tím spojený. Abyste se trochu rozhýbali, snažte se být trochu aktivní i při sedavé práci. Alespoň jednou za hodinu vstaňte a jděte se projít. Doma se hned nesvalte na gauč před televizi, ale udělejte si procházku. Byť se cítíte unaveni, věřte, že je to jen psychická znavenost, vaše tělo je po celodenním sezení čerstvé. 

  • Jíte příliš mnoho uzenin

    Autor: istock.com

    Určitě jste někde někdy slyšeli, že uzeniny nepatří mezi to nejzdravější jídlo. Neměli byste to brát na lehkou váhu. Světová zdravotnická organizace nedávno zařadila uzeniny na černou listinu produktů, které mohou být rakovinotvorné. Týká se to těch masných výrobků, které jsou zpracovány uzením nebo jinou konzervací. Pokud si jednou za čas dáte nějakou tu uzeninu, doplníte ji dostatkem zdravých potravin, hlavně bohatých na vlákninu, které podporují zdraví střev, nemusíte se bát. 

     

  • Používáte na vaření nesprávný olej

    Autor: iStock.com

    Vybrat si ten správný olej je opravdu bojovka. Jeden je drahý, druhý je společensky nepřijatelný, třetí zase může být nezdravý, na čtvrtém se nedá pořádně smažit... Tak jak to tedy je? Rozhodně co se týče rostlinného oleje, dejte si při smažení pozor. Ne že by on sám snad mohl způsobit zdravotní problémy, ale výpary, které z něj stoupají při smažení, ano. Konkrétně jde o aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky, tedy látky, které se nachází i v cigaretovém kouři.

     

  • Příliš se opalujete

    Autor: istock.com

    V posledních letech stoupá počet lidí s rakovinou kůže. Samozřejmě na tom má svůj značný podíl stále se zvětšující ozonová díra, ale také fakt, že kult krásy stále hlásá: čím opálenější, tím lepší! Takže se před sluníčkem příliš nechráníme, cestou do práce krémy nepoužíváme, což pak v celkovém součtu může být pro naše zdraví skutečně nebezpečné. Snažte se tedy skutečně dodržovat všechny zásady správného opalování, používejte krémy a mažte se každé dvě hodiny.

     

  • Spíte málo

    Autor: iStock

    No jasně, život je příliš krátký na to, abychom ho prospali. Na druhou stranu právě nedostatek spánku nám ho může zkrátit. Pokud budete spát denně méně než šest hodin, zaděláváte si na vysoký tlak, infarkt, mrtvici, obezitu a další civilizační choroby. Počítá se přitom nejen nedostatek spánku, ale i jeho špatná kvalita. Jestli se cítíte dlouhodobě unaveni, rozhodně to není normální stav a měli byste to začít řešit s lékařem.

     

  • Sklenička za odměnu

    Autor: istock.com

    Ačkoliv některé studie potvrzují, že sklenička alkoholu denně je v pořádku, příliš na to nespoléhejte. Pravidelné užívání alkoholu totiž může naopak uspíšit rozvoj některých onemocnění, případně celkově zhoršit zdravotní stav. S alkoholem, a to zejména s pivem, jsou spojeny třeba rakovina tlustého střeva nebo vysoký cholesterol. Kromě toho – až příště půjdete na pivo, vzpomeňte si, kolik kalorií má. Za večer tak můžete "urazit" takový energetický příjem, že by vám vystačil na celý den. Cukry v alkoholu se pak přeměňují v tuk, který se ukládá v oblasti břicha a stává se pro nás nebezpečným.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...