Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kruhy pod očima: Šedé signalizují únavu, červené alergii a žluté jaterní problémy

Co znamenají kruhy pod očima?
6. října 2023 | 06:00

Po bujarém večírku vás nejspíš kruhy pod očima nepřekvapí. Co když se ale objevují i v případě, že se ráno probudíte po vydatném spánku? Příčin je více a některé mohou poukazovat na vážné zdravotní problémy. Napovědět vám přitom může i jejich zabarvení.

Váčky, otoky nebo tmavé zabarvení pod očima jsou běžnou vadou na kráse mnoha žen různých národností a typů pleti. Můžou za ně často únava a vyčerpání, ale i genetická predispozice, věk, stres nebo nedostatečný pitný režim. Někdy ale kruhy pod očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění, které byste rozhodně neměla řešit jen maskováním krycím make-upem.

VIDEO: Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?

Video se připravuje ...
Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

V hlavní roli genetika a věk

Pokud je mají vaši rodiče, pravděpodobně vás budou trápit také. S vyšším věkem se navíc kruhy stávají výraznější. „Kůži pod očima máme od narození tenčí než jinde na těle. U všech se s věkem dále ztenčuje a současně ubývá podkožního tuku v obličeji. Jsou tak snadněji viditelné cévy, které propůjčují očnímu okolí tmavší odstín. Vliv na namodralý nádech může mít také zvýšená produkce pigmentu melaninu v očním okolí,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. V takovém případě nejspíš problém úplně neodstraníte, můžete ho ale zmírnit úpravou životního stylu, tedy vyváženou stravou bohatou na vitaminy, dostatečným pitným režimem, pravidelným pohybem a kvalitním spánkem. Pomoct vám pak mohou také různé zákroky na estetických klinikách a babské rady.

Únava, stres a životospráva

Mezi další časté příčiny patří únava a nevyspání. Když nespíme dostatečně dlouho nebo máme špatnou kvalitu spánku, naše kůže má méně času na regeneraci, což může způsobit otoky a tmavé kruhy pod očima. Dále se objevují, když přes den málo pijeme. Nedostatečný příjem vody může způsobit, že kůže pod očima vyschne a stane se více průsvitnou, což zvýrazní kruhy. A v neposlední řadě je na vině i nesprávná strava, která je chudá na živiny, může tedy negativně ovlivnit zdraví kůže a způsobit tmavé kruhy pod očima. Všechny tyto příčiny jsou dobře řešitelné úpravou životosprávy.

Varovné znamení

Zvýšenou pozornost byste měla věnovat náhlým změnám. "Pokud se objeví kruhy, váčky a různá zbarvení v krátkém čase a bez zjevné příčiny, měla byste navštívit praktického lékaře, který může odhalit příčinu," podotýká Stodůlka.

Druhy a barvy kruhů pod očima

Kruhy pod očima nejsou všechny stejné, a to může mít vliv na to, jak se s nimi vypořádáme. Mezi hlavní typy patří pigmentové kruhy, které jsou tmavé. Způsobuje je nadměrná pigmentace kůže pod očima. Mohou být dědičné nebo vzniknout v důsledku slunečního záření. Dalším typem jsou otoky, které vznikají kvůli nadměrnému pláči, alergiím, nevhodné stravě nebo nedostatečnému spánku. A do třetice jsou to kruhy spojené se stárnutím, kdy se s věkem kůže pod očima ztenčuje, ztrácí elasticitu, a tím vznikají tmavé kruhy.

Zabarvení kruhů pod očima pak může poukazovat na konkrétní problémy. Tmavě hnědé nebo černé kruhy se tvoří v důsledku nadměrné pigmentace (genetická predispozice, sluneční záření), únavy a nedostatkům v pitném režimu. Modré nebo fialové kruhy signalizují cévní problémy při nízkém krevním tlaku nebo špatné cirkulaci krve. Červené kruhy můžou být známkou probíhajícího zánětu nebo alergie či jiného podráždění očí. Zelené kruhy jsou méně obvyklé a často jsou spojovány s infekcemi a žlučovými problémy. Žluté a oranžové kruhy se pak objevují při jaterních problémech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...