Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

VIDEO: Jak na samovyšetření prsu a kterých varovných signálů si všímat?

Video se připravuje ...
Jak na samovyšetření prsu a kterých varovných signálů si všímat?
VIDEO: Štěpánka Bínová
5. října 2023 | 06:00

Pravidelné preventivní prohlídky, mamograf a především samovyšetření! To jsou hlavní zásady prevence rakoviny prsu, které by měla znát každá žena. Tomuto onemocnění totiž u nás ročně podlehne více než 1500 žen a netýká se jen starších ročníků. A právě na prevenci klade důraz i kampaň Růžový říjen.

Tento měsíc je celosvětově věnován problematice rakoviny prsu – její nezbytné prevenci, ale i životu s ní. My se zúčastnily první akce s názvem Pink event, kterou pořádala Aliance žen s rakovinou prsu ve spolupráci s módní značkou Lindex. V říjnu zde můžete koupením růžové stužky nebo kouskem z kolekce Pink přispět na šíření osvěty v této problematice a pomoc ženám s rakovinou prsu. Kromě zajímavých informací a příběhů pacientek jsme se dozvěděly, jak takové samovyšetření prsu správně provést.

Stoupněte si před zrcadlo

Samovyšetření byste měla provádět každý měsíc po skončení menstruace, a pokud nemenstruujete, tak si vyberte jakýkoliv den v měsíci. Nejprve si stoupněte před zrcadlo a prohlédněte si svá prsa. Všímejte si detailů a jakékoliv změny. „Jestli tam není sekrece z bradavky nebo pomerančová kůže, jestli tam není začervenání nebo vpáčená bradavka, která dříve měla normální tvar,“ říká Nikol Pazderová, manažerka projektu Bellis – mladé ženy s rakovinou.

Samovyšetření prsu
Autor: archiv autorky

Prohmatání vleže

Po sledování v zrcadle přejděte k hlavní části samovyšetření. Lehněte si na záda nebo na bok v případě větších prsou a začněte s prohmatáváním. „Postupujeme od klíční kosti až po spodní podprsenkovou hranu a také v podpaží, protože tam může být zvětšená uzlina. Používáme na to bříška tří prstů a děláme tři kroužky. Jeden je mělčí, jeden pevnější a jeden nejhlubší, kdy se dostaneme až k hrudní kosti. Ještě jeden fígl, abyste nevynechala žádné místo, je ten, že třemi prsty uděláte tři kroužky a jedním prstem se posunete o kousek dolů. Takhle přecupitáte celý profil prsa. Pak vyměníte ruce. Dáte ruku za hlavu a vyšetřujete druhou rukou protilehlou stranu,“ popisuje postup Nikol. Když něco nahmatáte, tak určitě nepanikařte, protože se nemusí vždy jednat o zhoubný nádor. Rozhodně ale co nejdříve navštivte lékaře, který zjistí víc.

Samovyšetření prsu
Autor: archiv autorky

Se samovyšetřením vám může pomoct také aplikace Preventivka, kde najdete podrobný obrázkový návod na samovyšetření a přehled svých preventivních prohlídek.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...