Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Les místo lékárny: Co který strom dokáže?

  • Les místo lékárny
    1. srpna 2023 | 06:00

    Angínu vám sice nevyléčí, ale návštěva lesa zklidňuje mysl, snižuje tlak, stres i srdeční tep a zlepšuje imunitu.

    Někteří lékaři doporučují pobyt v lese nebo alespoň pohled na zeleň jako způsob, který urychlí hojení po operacích a zkrátí dobu léčení i vážných problémů. Ale stromy jsou i skvělá prevence. Co s vámi udělá, když budete pravidelně vyrážet na procházku ztichlým lesem?

  • Štíhlá a se zdravým srdcem

    V přírodě máme spoustu příležitostí k pohybu. Od procházky přes svižnou chůzi, běh až po jízdu na kole. Všechny tyhle aktivity přispívají ke zlepšení srdečního tepu, posílení svalů, zlepšení kondice a snížení rizika srdečních chorob, ale i obezity, která má na svědomí nemoci, jako jsou cukrovka, vysoký cholesterol i krevní tlak, dna nebo artróza.

  • Klid v duši

    Tohle podepíše každá z nás, která se občas vydá na procházku do lesa. Pobyt v přírodě má relaxační účinky a pomáhá snižovat stres. Nádherné barvy, vůně, zpěv ptáků, tiché ševelení listů a větví, to všechno uvolňuje napětí, zklidňuje mysl a snižuje hladinu stresových hormonů v těle. Už po půlhodinové procházce můžete odcházet s pocitem, že svět je v pořádku a vy se cítíte šťastná.

    Jak si ještě vytvořit klid v duši? Zkuste rituály podle kartářky!

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Nakopávač imunity

    Pobyt v přírodě může přispět ke zlepšení imunitního systému. Některé studie naznačují, že přírodní prostředí může podporovat zvýšenou aktivitu imunitních buněk a snížit zánětlivé procesy v těle. I to je důvod, proč terapii lesem předepisují svým pacientům i lékaři.

  • Pevné kosti

    Procházka v přírodě a na slunci je přirozeným zdrojem vitaminu D. A ten je zásadní pro normální vstřebávání vápníku a fosforu z potravy, což je důležité pro zdraví kostí a zubů. Navíc hraje roli i ve správné funkci imunitního systému a podporuje tvorbu antimikrobiálních látek, které chrání tělo před infekcemi. Studie naznačují, že dostatečná hladina vitaminu D v těle může snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, jako jsou rakovina tlustého střeva, rakovina prsu a rakovina prostaty.

  • Vyspalá dorůžova

    Pravidelná fyzická aktivita a vyčerpání aktivitami venku mohou pomoct regulovat spánkové cykly a podpořit kvalitní odpočinek. Půlhodinová podvečerní procházka po parku nebo lese je lepší než pilulky na spaní.

  • Pracovnice roku

    Některé studie naznačují, že příroda může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako jsou paměť, koncentrace a schopnost řešit problémy. Pobyt v přírodě může podporovat mentální svěžest a kreativitu. Tyhle dovednosti ocení nejen váš zaměstnavatel, ale můžou zásadně zlepšit i celý váš život.

  • Co který strom dokáže?

    Každý strom má speciální schopnosti, které využívali i naši předci.

    JASAN: Povzbuzuje funkci jater, ledvin, zmírňuje horečku, nachlazení a obyčejným dotekem může hojit i rány. Odvar z listů nebo tinktura ulevují při revmatických bolestech, léčí zanícené klouby, snižují cholesterol. Zápar z listů slouží k detoxikaci, je močopudný a zpomaluje stárnutí. Jako odvar se používá například na čištění mastné pleti.

    OLŠE: Sbírají se listy, kůra a pupeny. Léčí střevní záněty, průjmy, záněty dýchacích cest, angínu, horečky. Spaní na polštářích vyplněných zčásti olšovým listím je vhodné pro revmatiky. Tinktura pomáhá při osteoporóze a ischemické chorobě srdeční.

    DUB: Kelty i Slovany byl považován za posvátného krále lesa. Kůra s vysokým obsahem tříslovin má protizánětlivé účinky, staví krvácení a průjem. Užívá se při špatném trávení a hemoroidech. Přikládá se na špatně se hojící rány a působí proti pocení.

    SMRK: Čistí dýchací cesty a posiluje plíce. Naši předkové léčili směsí jeho pryskyřice, vavřínu a medu omrzliny. Při onemocnění ledvin se doporučuje víno, v němž byla rozpuštěna smrková pryskyřice. Skvěle působí pryskyřice s medem proti angíně. Mladé větvičky, šišky a pryskyřice obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, v kůži podporuje prokrvení. Mladé výhonky obsahují hodně vitaminu C, čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech.

    LÍPA: Využívala se při potřebě vypocení, proti bolestem hlavy nebo při obtížích s krevním oběhem. Pomáhá při chřipce, bronchitidě, angíně, zápalu plic, zánětech ledvin nebo močového měchýře. Předepisuje se i jako lék při zánětech dýchacích cest, onemocněních žaludku a střev.

    BŘÍZA: Pomáhá při vyčerpanosti a také při léčbě kloubů.

    Léčivé účinky jsou především v listech, ale i v pupenech, kůře a pryskyřici. Odvar z listů je silně močopudný, proto se podává při vodnatelnosti, zánětech a oslabení ledvin, poruchách krevního oběhu, při revmatismu, zánětu kloubů, močového měchýře nebo při otocích kloubů.

    JEDLE: Pomáhá při onemocněních dýchacích cest a krevního oběhu. Rozvíjí vůli a zásobuje nás životní energií. Posiluje intuici a její léčivá energie podporuje prokrvení těla. Léčí plíce, zahleněné dýchací cesty, bronchitidu a urychluje hojení ran. Zmírňuje některé srdeční potíže a bolesti hlavy. Kouř z jedlového jehličí čistí ovzduší.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: MAJ
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...