Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chystáte se na dovolenou? Co vám nesmí chybět v lékárničce?

20. července 2023 | 00:00

Určitě si s sebou zabalte probiotika. Jsou skvělou prevencí i pomocí při trávicích obtížích, jako je syndrom dráždivého tračníku, zácpa, nadýmání, nevolnost a průjem. Probiotika obnoví střevní mikroflóru, posílí imunitu, zmírní záněty v těle aj. Lékárna.cz pro vás sestavila ideální obsah cestovní lékárničky.

Průjem a střevní obtíže jsou jednou z věcí, která spolehlivě dokáže narušit každou dovolenou – nemůžete chodit po památkách, vychutnávat si místní speciality, plánovat výlety aj. Přitom se v mnoha případech stačí zaměřit na účinnou prevenci, kterou jsou probiotika. Lékárník Mgr. Ondřej Pleskot radí, aby si je cestovatelé preventivně nasadili už dva týdny před odjezdem na dovolenou a užívali i během ní. „Lidé tak mají velkou šanci vyhnout se trávicím problémům během pobytu,“ zdůrazňuje. „Někteří dělají velkou chybu v tom, že k prevenci trávicích problémů používají černé uhlí. Dokonce ho konzumují už před dovolenou. Určitě to není vhodná cesta,“ upozorňuje zkušený lékárník.

Dlouhodobé užívání aktivního uhlí může podle něj organismus oslabit. Černé uhlí totiž funguje jako houba: „V tomto případě na sebe váže kromě špatného, i pro člověka prospěšné vitamíny a minerální látky. Mluvíme však o horizontu pravidelného užívání například jeden měsíc.“ Aktivní a smysluplnou prevencí jsou v tomto případě právě probiotika: „Pokud to opravdu myslíte s prevencí před trávicími problémy na dovolené vážně, tak si nasaďte 2-3 týdny před odjezdem na dovolenou probiotika v běžném dávkování. První až třetí den pobytu dávku zdvojnásobte. Od čtvrtého dne až do návratu domů užívejte opět běžnou dávku,“ doporučuje Pleskot.

Pozor na správné skladování

Buďte opatrní při jejich převozu a skladování. Probiotika jsou živé přátelské bakterie, patří tedy do chladného prostředí. Určitě by měla být součástí dovolenkové lékárničky, ale ne ve vyhřátém kufru auta. V odpovídajících podmínkách by měly být skladovány i ostatní léky a doplňky stravy.

Ideální cestovní lékárnička by měla obsahovat:

  • PROBIOTIKA
  • černé uhlí
  • chladivý gelový polštářek
  • pinzeta na klíště
  • gel na popáleniny od slunce a štípnutí hmyzem
  • léky na alergii
  • univerzální hojivou mast
  • léky na bolest hlavy a teplotu
  • kapky pro výplach očí
  • obvaz, náplasti na puchýře a odřenin

A pamatujte i na to, že nejjednodušší cestou, jak se vyvarovat žaludečním komplikacím, stále zůstává hygiena rukou, konzumace hygienicky a tepelně zpracovaných nápojů a potravin a zmiňované aktivní uhlí jako pomoc při již vzniklých problémech.

Abyste se cítili dobře

Na www.lekarna.cz vám rádi poradíme s výběrem a dávkováním nejen probiotik. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte se obrátit na zkušené lékárníky v online poradně. Můžete využít on-line chat, nebo zformulovat svůj dotaz a odeslat ho na lekarnik@lekarna.cz a do 24 hodin nejpozději dostanete zdarma radu doslova na míru, abyste se cítili dobře.

Autor: Reklama
Video se připravuje ...