Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik litrů vody máte za den vypít? Spočítejte si, kolik přesně potřebujete

...
15. července 2023 | 06:00

Tušíte, kolik toho máte za den vypít? Řídit se žízní nestačí. V horkých letních dnech byste měli mít lahev vody neustále u sebe. Pokud nevíte, kolik byste za den měli vypít tekutin, existuje vzorec, díky kterému budete mít jasno.

Při nedostatku vody se tekutiny v těle zahušťují, snižuje se tlak, zhoršuje se prokrvení částí těla a člověku je z toho pak akorát slabo. Spočítejte si, kolik vody byste měli během dne vypít!

Máme se při pití řídit žízní?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že naše tělo je natolik chytré, že nám přes pocit žízně ukáže, kdy se máme napít. Dejte si pozor, v mnoha případech tělo signalizuje žízeň až v momentě, kdy je již částečně dehydratováno. Indikátor žízně není tak spolehlivý, jak by se mohlo na první pohled zdát, a je důležité pít pravidelně. 

Musíme vypít minimálně tři litry denně?

Je pravda, že naše tělo potřebuje při běžném fungování asi tři litry tekutin denně. Toto množství však nemusíte získat jen z nápojů, spoustu vody přijímáte i v potravinách, například v zelenině, ovoci, mléčných výrobcích nebo polévkách. Při vhodně sestaveném jídelníčku stačí denně za běžné situace vypít asi 1,5 až 2 litry.

Kalkulačka pitného režimu

Vypočtěte si ideální přísun vody podle vzorce:

Váha (kg) x 0,035 = denní potřeba tekutin (v litrech)

Za každých jedenáct kilogramů nadváhy si připočtěte 0,25 litru vody.

Za jeden šálek kávy si připočtěte 0,3 litru vody.

NÁŠ TIP: Co se může stát, když budeme mít nedostatečný pitný režim? Zjistíte to z této infografiky.

Komu hrozí aquaholismus?

Existuje i opačný extrém než nedostatečné pití vedoucí k dehydrataci, a tím je přepíjení neboli aquaholismus. Pokud se snažíte vypít čtyři nebo i pět litrů tekutin denně a neběháte při tom maratony, je to špatně. Aquaholismus je totiž podobná závislost jako na drogách nebo alkoholu. Jsou při něm nadměrně zatíženy ledviny a hrozí taková ztráta minerálů z těla, že jde o život.

Autor: lac, inf
Video se připravuje ...