Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

9 potravin, které byste nikdy neměli jíst, protože vás mohou zabít

  • 30. července 2023 | 06:00

    Možná si řeknete, že na něco se umřít musí a v podstatě bychom už nemohli jíst nic, protože téměř všechno obsahuje příliš soli, tuku, cukru – a vůbec. Jsou tu ale potraviny, které opravdu mezi všemi vystupují na tu nejvyšší rizikovou příčku.

    Trend zdravého stravování zaplavil svět a je to dobře, je dobré vědět, co jíme, a vybírat si ty pokud možno co nejzdravější věci. U těchto deseti běžných potravin už bylo vědecky prokázáno, že neposkytují prakticky žádné zdravotní výhody a zároveň představují spoustu zdravotních rizik.

  • Margarín

    Při procesu rafinace mouky se odstraňují z pšeničného zrna klíčky a otruby a pak se teprve namelou. Jenže tím jsou zrna zbavena prakticky všech vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých živin. Tím pádem je jasné, že bílá mouka rozhodně není tělu ničím prospěšná. Naopak – přibývá studií, které dokazují, jak moc nám škodí. Nemá za následek jen přibývání na váze, ale může stát i za vysokým tlakem, depresemi, kognitivními poruchami, a dokonce její konzumace ve velkém může vést i k rakovině.

    VIDEO: Domácí chléb z žitné mouky.

    Video se připravuje ...
    Domácí chléb z žitné mouky • VIDEO: Videohub/recepty

  • Rafinovaná mouka

    Tady bych chtěla uvést hned na začátek, že ne všechna mražená jídla jsou špatná, mluvíme o těch běžných, která se vyrábí masově. Obsahují totiž většinou velké množství soli, také zvýrazňovače chuti a další umělé přísady. Dalším problémem je, že bývají předvařena a dalším ohřevem dochází k další ztrátě vitaminů, pokud tam ještě nějaké zbyly. Důležité jsou zde výběr a pečlivé přečtení toho, co jídlo obsahuje, protože přece jen se dají sehnat zmražená jídla, která výše zmíněné nedostatky nemají.

    VIDEO: Kateřina Cajthamlová: Jak nastartovat hubnutí?

    Video se připravuje ...
    Kateřina Cajtamlová: Jak nastartovat hubnutí • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Běžná mražená jídla

    Stejně jako se pšeničné zrno zbavuje veškerých obalů a klíčků kvůli přípravě bílé mouky, také bílá rýže je všeho zbavena. Proto obsahuje nejméně vlákniny, vitaminů i minerálních látek. Studie ukazují, že vysoká konzumace bílé rýže má stejný dopad na tělo, jako bychom jedli sladkosti. Rafinované sacharidy tělo rychle rozloží, protože byly zbaveny vlákniny, což vede k prudkému nárůstu hladiny krevního cukru po jídle. Tím pádem může vysoká hladina cukru v krvi postupně narušovat cévy.

  • Bílá rýže

    Milovníci popcornu pravděpodobně netuší, že jedením toho z mikrovlnné trouby mohou vážně poškodit své zdraví. Vědecké studie totiž prokázaly, že pytlíky obsahují chemikálie, které se během zahřívání v troubě přeměňují na látky zdraví škodlivé, dokonce karcinogenní. U lidí může také způsobovat neplodnost. Pokud se tedy bez popcornu neobejdete, potom se ho naučte dělat domácí, bez chemických příchutí a obalů.

  • Popcorn do mikrovlnky

    To je katastrofická zpráva pro naši zemi, protože spořádáme neskutečné množství uzenin všeho druhu. Problém je právě v tom, v jakém množství jsme se uzeninu naučili konzumovat a že se stala běžnou součástí našeho jídelníčku, což by neměla. Proč jsou uzeniny nebezpečné? Hned z několika důvodů, jedním z nich jsou dusitany označované jako E 250. Ty se používají ke konzervaci v uzenářské soli. Objevily se studie, že právě dusitany způsobují sníženou účinnost hemoglobinu, který přenáší v krvi kyslík, a také mohou způsobovat rakovinu. Vysoká spotřeba dusitanů se také podílí na přibývajících karcinomech tlustého střeva a konečníku, přispívá k nárůstu výskytu diabetu a neurodegenerativních chorob, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc.

  • Uzeniny

    Tady je opět důležité říct, že si musíte umět správně vybrat, protože ne všechny proteinové tyčinky na trhu, a že jich je, jsou v pořádku. Mnoho z nich obsahuje příliš cukru, umělá sladidla, barviva, nevhodné tuky, konzervanty a další přídatné látky. Jejich dlouhodobá konzumace se ze zdravotního hlediska nedoporučuje.

  • Proteinové tyčinky

    Sója je velmi diskutovanou potravinou, která v posledních letech dostala trochu špatnou nálepku. Je zřejmě fakt, že konzumace sójových produktů ve velkém není zdravá. Je pro náš organismus hůř stravitelná než jiné luštěniny a obsahuje látky, které nejsou našemu organismu přirozené, což může mít za následek mimo jiné třeba hormonální nerovnováhu nebo neplodnost. Potraviny vyrobené ze sóji jsou ve většině případů vysoce průmyslově upravené a obsahují přidané cukry a další potravinové doplňky. Pokud už byste chtěli konzumovat sóju, vyberte si ty výrobky, které prošly fermentací, jsou pak lépe stravitelné.

     

  • Sója

    Vše, co se na trhu prodává pod názvem dietní, je většinou napěchováno umělými sladidly, jako je aspartam, který patří podle Světové zdravotnické organizace mezi potenciálně karcinogenní látky. Ovšem ani ostatní umělá sladidla na tom nejsou nejlépe. Studie ukazují, že jejich konzumace je spojena s vyšším rizikem mrtvice stejně jako s vysokým krevním tlakem, vyšším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby a dalších forem demence. Umělá sladidla byla také spojena s poškozením jater, ledvinovými kameny a srdečními chorobami.

    VIDEO: Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr?

    Video se připravuje ...
    Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr • VIDEO: Youtube/BPŽ

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...