Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za všechno můžou střeva! Jak jim pomoct, abyste byla konečně zdravá?

střeva
31. března 2023 | 06:00

Mohou za trávení, vstřebávání živin, hormonální rovnováhu, ale i imunitu. Dobrou zprávou je, že jejich kondici můžete výrazně ovlivnit sama.

Možná se vám nedaří hubnout, i když byste vlastně měla. Máte dostatek pohybové aktivity, v jídle se držíte, a kila stále neubývají. Příčin může být mnoho, jednou z nich jsou střeva v nepořádku. Zdravá a funkční střeva jsou totiž základ všeho ve vašem těle, včetně imunity. Mikrobiomu ve střevech se říká střevní mikroflóra, takže stejně jako flóra potřebuje správné prostředí a živiny. Pokud trpíte bolestmi břicha, průjmy, zácpou, ale i migrénami, kožními potížemi nebo nerovnováhou nálady, problém lze hledat v nich. Naštěstí je většinou zlepšení zdraví střev možné.

Jak jim pomoct? 

Pokud máte výše uvedené potíže, chce to je uzdravit. „Určitě byste měla zvýšit příjem vlákniny, kterou naleznete v ovoci a zelenině. Vhodné je konzumovat i fermentované potraviny, které obsahují probiotika podporující zdraví střev. Nezapomínejte ani na antioxidanty obsažené v ovoci a zelenině, především vitamin C, E, selen a flavonoidy. Flavonoidy můžete nalézt v červené paprice, lesních plodech, mrkvi či dýni. Dalšími antioxidanty jsou zelený ječmen, obohacený o vitaminy A, C a E, nebo rakytník, obsahující vitaminy B1, B2, B3 a B6,“ doporučuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z Primulus.cz. Při těchto potížích doporučuje vysadit i kávu, kterou můžete nahradit zeleným nebo černým čajem.

Fungují i probiotika 

Tyto stravovací změny určitě zařaďte do své stravy i do budoucna, nebudete litovat. Mějte jídelníček plný ovoce a zeleniny, semínek a oříšků, celozrnných potravin a také probiotik. „Není třeba kupovat pouze ta z lékáren, mnoho zdravých bakterií najdete i v přírodních zdrojích. Důležité u probiotik je, aby všechny bakterie byly živé. To znamená, že po celou dobu by měla být chlazená a neměla by přijít do styku s vysokou teplotou, která bakterie ničí. Nejlepší zdroje prospěšných bakterií jsou fermentované a organické potraviny. Například kysané zelí a šťáva z něj, jogurty, kefír, fermentované sýry, kombucha a kimči,“ vysvětluje David Buchta.

Opět ten stres a spánek 

Ačkoli to někteří neradi slyší, psychická a fyzická tělesná stránka jsou navzájem propojené víc, než se zdá. Stres totiž ovlivňuje střeva kvůli hormonům a střevo zase naopak působí na tělo špatnými stravovacími návyky. Proto nikdy nezanedbávejte svoji vnitřní pohodu. Hýbejte se, hlavně pokud máte sedavé zaměstnání, a určitě si dopřejte kvalitní spánek dlouhý tak, jak vaše tělo vyžaduje. Pro každého to může být různě dlouhá doba. Všechny tyto změny jsou na sebe napojené a žádná nemá větší hodnotu než druhá. Zkuste je, určitě se budete potom cítit lépe.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...