Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jste neustále unavená? Pravděpodobně vám chybí jeden z minerálů

  • zdraví
    7. února 2023 | 06:00

    V čem pomáhá a musíte ho extra doplňovat? Nebo se stačí zaměřit na potraviny, které ho obsahují?

    Možná jste někdy měla potíže se spánkem, nemohla se po práci uvolnit nebo jste cítila pnutí svalů. Pokud tyto stavy trvaly déle, asi za to mohl nedostatek magnezia. Vaše tělo totiž potřebuje poměrně velké množství hořčíku, který přispívá k metabolickému zdraví, zvládání stresu, podporuje lepší spánek a přispívá ke zdravé funkci srdce, svalů a kostí. Ale neumí si ho samo produkovat.

  • Proč ho potřebujeme

    Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům ve vašem těle, kde plní řadu funkcí. Je nezbytný pro nervy a svaly, ale i pro zdravé kosti a zuby. Je prevencí proti infarktu a chorobám oběhového systému, je nepostradatelný u diabetiků, jelikož podporuje účinek inzulinu. „Na dostatečný příjem hořčíku by se měli zaměřit i lidé s náročným a stresujícím povoláním, úzkostnější lidé a samozřejmě sportovci,“ říká hlavní trenérka Tereza Kompánková z Contours Fitness Clubu.

    Jak ještě vyzrát nad únavou? Na to se podívejte ve videu:

  • Jak poznáte jeho nedostatek

    Lékaři ho zjišťují krevním testem, vy to na sobě poznáte při těchto potížích:

    -únava a slabost
    -občasné křeče svalů
    -nevolnost až zvracení
    -ztráta chuti k jídlu.

    Pokud ho nedoplníte, dostavují se:
    -necitlivost a brnění končetin
    -abnormální srdeční rytmus
    častý výskyt křečí.

  • Čím ho doplňovat

    Ačkoli se uvádí, že hořčíku z potravin si tělo vezme od 20 do 50 % objemu a zbytek vyloučí, podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, přesto stále platí, že v rámci zdravého životního stylu byste se měla snažit přijímat hořčík v co nejpřirozenější formě. Najdete ho v ovesných vločkách, rýži, luštěninách, oříšcích a semínkách, v máku, kvalitním kakau či vysokoprocentní čokoládě, datlích, fících, v celozrnném pečivu a tmavé listové zelenině nebo minerálkách.

  • Můžete se předávkovat?

    Pokud budete přijímat hořčík v jeho přirozené podobě, tedy ze stravy, předávkování se nemusíte obávat. Nadbytek magnézia v těle byste si mohla způsobit přehnanou konzumací doplňků stravy, což by se mohlo projevit nechutenstvím, zvracením, průjmem, nadýmáním nebo by vás potrápily křeče v břiše. Řiďte se proto doporučeným dávkováním a základ vybudujte na kvalitní stravě, která vám dodá i potřebnou energii.

  • Kolik hořčíku je tak akorát

    Obecně se doporučuje, aby sportující muži přijali 500 až 1500 mg hořčíku denně, ženy 400 až 1000 mg podle rozsahu a intenzity sportovní aktivity. Co se týká nesportující a zdravé populace, doporučuje se 375 mg hořčíku za den. U starších lidí by mělo být toto množství až 500 mg denně. „Přijímat hořčík doporučuji v jeho přirozené formě především z potravin,“ vysvětluje Martin Kudera. 

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: bla
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...