Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdy očím nejvíc škodíte? Těmito špatnými návyky si zaděláváte na problémy!

  • Tohle očím nedělejte
    15. června 2023 | 06:00

    Kdy svému zraku nejvíc škodíte? Když málo spíte, ale o to víc zíráte do svítících obrazovek. Nebo stresu neřeknete jasné dost.

    Máme jen jedny a jsou nenahraditelné. O to víc by nám mělo záležet na tom, aby nám oči sloužily co nejdéle a v perfektní kondici. Zkuste se proto vyvarovat následujících chyb, jejichž přehled ve spolupráci s klinikou Gemini a přednostou zařízení Pavlem Stodůlkou připravily kolegyně v měsíčníku Blesk zdraví. Právě v tomhle titulu najdete ještě víc překvapivých informací o těle i duši.

  • 1. Spíte málo hodin

    V noci, při spánku, oči regenerují. Když jim odpočinek nedopřejete, můžou být unavené, víčka otečou. Zkuste hodinu před usnutím vypnout všechno, co vydává modré světlo.

  • 2. Nejíte zrovna zdravě

    Všeho s mírou, tak zní okřídlené úsloví. A něco na tom je. Když dlouhodobě nebudete jíst vyváženě, můžete si zadělat na vysoký tlak nebo cukrovku. Právě s těmito chorobami se pojí řada očních potíží. Nedostatek vitaminu A zase stojí za pocitem suchých očí a horším viděním za šera.

  • 3. Používáte dlouho jednu řasenku

    Dokud barví, nemění se. Tohle pravidlo vyznává spousta žen. Řasenka by se ale měla důsledně obměňovat nejpozději po čtvrt roce. Přece jen v ní může docházet k přemnožení bakterií, které by mohly vyvolat v oku zánět.

  • 4. Kouříte

    Záliba v téhle neřesti urychluje proces kornatění tepen, a tím pádem dochází i ke zhoršování vyživování sítnice. Také stoupá riziko vzniku šedého zákalu. Trápit vás může ale i syndrom suchého oka. Dlouhodobý letitý zlozvyk každopádně zhoršuje celkovou kvalitu vidění.

    Jak zatočit s tímto ohavným zlozvykem? Na to se podívejte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • 5. Příliš času trávíte u počítače

    V průměru sedm hodin prosedí Češi a Češky před blikajícími obrazovkami. Každý den! Oči při tomhle výkonu často řežou, pálí, vidění se může i rozmazávat. Dopřávejte si pauzy, zavírejte oči.

  • 6. Stresujete se

    Dlouhodobý velký tlak, který jste nucena snášet, se může projevit i tím, že budete bojovat se suchostí v oku, tiky nebo záškuby v oblasti očních víček. Zvyšuje se nitrooční tlak, který může stát za vznikem zeleného zákalu. Ani migrény nebývají výjimkou. Právě ty se dost často projevují krátkými záchvaty snížené zrakové ostrosti, k tomu se přidávají záblesky, mžitky…

  • 7. Mnete si oči

    Saháte si často na víčka, neubráníte se manipulaci s nimi? Podobnými pohyby si dráždíte rohovku, což může vést k jejímu poškození nebo ztenčení. Ve výsledku můžete časem hůře vidět.

  • Co jíst na ostříží zrak?

     

    O mrkvi jste asi už slyšela, ale očím prospívají i jiné potraviny. Určitě zelenina a ovoce, například špenát, kapusta, fazole, listová zelenina, kukuřice, rajčata, červená řepa, papriky, pomeranče, kiwi, borůvky, hroznové víno, ale také oříšky a lněné semínko. A máslo a jiné tuky zkuste nahradit olivovým olejem.

  • Procvičujte je

    Stačí pouhé tři čtyři minuty jednoduchých očních pohybů denně, a váš zrak vám poděkuje. Zvlášť jestli se většinu dne díváte do jakékoli obrazovky. V takových případech můžete oční gymnastiku i navýšit a opakovat ji několikrát během dne.

    NAHORU A DOLŮ: Uvolněte hlavu, několikrát ji protáhněte na obě strany. Pak ji držte v klidu rovně. Očima zamiřte co nejvíce nahoru a za pár sekund naopak co nejníže. Opakujte pětkrát. Pak oči zavřete a nechte je odpočinout. Cvičení zopakujte ještě jednou.

    DO STRAN: Oči nasměrujte prudce doleva (hlava je pořád rovně) a za moment prudce doprava. Opakujte osmkrát. Pak oči zavřete a nechte je odpočinout. Opakujte ještě třikrát. Můžete vyzkoušet stáčení očí do stran i ve chvíli, kdy jsou zavřené.

    MRKÁNÍ: Desetkrát za sebou rychle zamrkejte. Odplavíte nečistoty a také tímhle způsobem předcházíte zánětu spojivek.

    KROUŽENÍ: Zkuste očima opisovat kruhy a osmičky – minimálně pětkrát.

    Další zajímavé články naleznete v měsíčníku Blesk zdraví. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: kač, Blesk zdraví
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO, nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...