Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nespavost, deprese či bolesti? Studie dokázaly, že vás může vyléčit pes

  • 18. května 2023 | 06:00

    Mít doma čtyřnohého společníka je v každém případě zodpovědnost, protože tihle chlupáčci jsou na vás absolutně závislí. Na druhou stranu vám za péči a energii, které do nich investujete, vrátí mnohonásobně víc!

    Výzkumy jasně ukazují, že život se psem je mnohem bohatší, a navíc vám tenhle parťák dokáže pomoct i se spoustou zdravotních komplikací. Nevěříte? Tak schválně!

  • Radost z pohybu

    Jakmile máte pejska doma, je důležité poskytnout mu prostor, aby se mohl vyvenčit a vyřádit. Budete tak muset minimálně dvakrát denně vyrazit na společnou procházku. Prvotní výběr plemene je velmi důležitý. Podle toho, jaké vyberete, bude procházka dlouhá a akční. „Některá plemena potřebují častější procházky, akční trávení společného času, ale i docházení na cvičák. Díky tomu nebudete mít moc času lenošit. Pokud chcete aktivnějšího psa, neváhejte si pořídit například jacka russella, huskyho nebo chrta. Jestliže máte náročnější práci a nemůžete si dovolit několik hodin denně běhat se psem venku, zvolte mopse, francouzského buldočka či labradora,” doporučuje Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka. Pohyb má kouzelnou moc a na naši náladu má velký vliv, v těle vyvolává procesy, které způsobují radostnou náladu. Mozek se nám začne prokrvovat, zbystří se nám smysly, odpoutáme pozornost od starostí běžného dne a na rtech se nám objeví úsměv. Z procházky tak přijdete oba dva zaplavení endorfiny neboli hormony štěstí, které se během sportovní aktivity vyplavují.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Podcast Maminka: Jak vybrat pejska z útulku? • VIDEO: Videohub

  • Tiší bolesti

    Jak bylo už výše zmíněno, interakce s pejskem vyvolává v těle různé procesy a zvýšená tělesná aktivita jakbysmet. Sport a pohyb obecně ovlivňují různé psychické procesy, například myšlení, vnímání, představy, pozornost, vůli nebo emoce. Přítomnost bytosti, která nás bezmezně miluje a potřebuje, vyvolává spoustu emocí, a tím se nám do těla začnou vyplavovat hormony lásky, jako je fenyletylamin, který také zvyšuje pozornost, snižuje únavu a vyvolává činorodost. Říká se mu také droga zamilovaných. V záplavě dalších hormonů, které nám začnou díky čtyřnohým mazlíčkům působit v nervové soustavě, jsou také dopamin, serotonin nebo oxytocin. Většina těchto látek působí na naše tělo i zklidňujícím efektem a tiší bolesti.

    Podívejte se na video:

  • Tiší deprese a úzkosti

    Pokud jde o duševní zdraví, jsou psi nemalou podporou, dá se říct, že jsou přímo takovým domácím čtyřnohým „terapeutem”. Dokonale vycítí špatnou náladu, smutek, pocit osamění. Když se psa dotýkáme, hladíme ho, hrajeme si s ním, uvolňují se nám hormon oxytocin a endorfiny, které zlepšují náladu a snižují hladinu kortizolu neboli stresového hormonu. „Nespočet studií prokázalo, že lidé s domácími mazlíčky mají obecně lepší duševní zdraví a jsou méně náchylní k depresi a jiným psychickým onemocněním,“ uvádí Martin Pučálka. Například studie publikovaná v roce 2021 v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health se zaměřila na vztah mezi vlastnictvím domácích mazlíčků a duševním zdravím během pandemie covid-19. Bylo zjištěno, že lidé s domácími mazlíčky, včetně psů, měli během pandemie nižší úroveň stresu a vykazovali lepší duševní zdraví než lidé bez domácích zvířat.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jak ochránit své mazlíčky před klíšťaty? • VIDEO: Videohub

  • Lepší spánek

    Studie z roku 2019 v časopise Frontiers in Psychology uvádí, že lidé žijící se psem měli významně lepší spánek než lidé bez tohoto mazlíčka. Pozitivně se přítomnost psa projevila nejen na kvalitě spánku, ale i na snadnějším usínání. To se dá samozřejmě také snadno vysvětlit. Opět tu hraje roli pravidelný pohyb, během kterého působí mechanismus očištění. Člověk vypláchne stres, který se v něm nahromadil během pracovního dne, a domů z procházky přichází s vyčištěnou hlavou. Díky zvýšenému prokrvení během pohybu se také rozproudí mozková činnost a může nám to pomoct najít nová řešení. Pravidelný pohyb snižuje také riziko nadváhy, jež bývá příčinou až poloviny dlouhodobých spánkových poruch. Pes vám dává i pocit bezpečí, což je dalším faktorem usnadňujícím spánek.

  • Spojuje s lidmi

    Člověk bývá od přírody trochu lenoch, samozřejmě ne každý, ale pokud vás ven nic netáhne, mnohdy zkrátka zvítězí teplo domova a pohodlný gauč. V dnešní elektronikou ovládané době se z nás často stanou krtci zalezlí doma komunikující přes sociální média nebo telefony. „Nicméně pokud máte doma pejska, vyrazit ven prostě musíte, a to minimálně dvakrát denně. Díky tomu máte možnost potkat další pejskaře, a snadno tak můžete navázat kontakt,” sděluje Martin Pučálka. Sociální kontakt s jinými lidmi z očí do očí je opravdu důležitý. Pokud patříte právě mezi ty osoby, které mají problém se seznámit, vydejte se venčit do většího parku. Váš mazlíček vám zjednoduší sociální interakci a komunikaci s lidmi. Existují určité dovednosti, schopnosti a prožitky, které se u člověka velmi obtížně rozvinou bez komunikace a styku s druhými lidmi. Pořiďte si psa a ten vás zavede k lidem!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...