Úterý 24. května 2022
Svátek slaví Jana, zítra Viola
Zataženo, déšť 20°C

Pampeliška: Nejlepší jarní posila, kterou si můžete přinést z procházky

12. května 2022 | 06:00

Na loukách už to po roce konečně zase žloutne. Vyrazte proto na procházku i s košíkem a sbírejte plnými hrstmi. Právě teď má pampeliška největší sílu a našemu tělu po zimě dodá vše, co potřebuje.

Na jaře se sbírají hlavně květy, ze kterých můžete připravit například výborný pampeliškový med. Po odkvětu lze ale využít i listy nebo kořen. Pampeliška má nahořklou chuť, proto ji využijete nejen jako léčivku, ale i v kuchyni. Poradíme vám, co všechno z ní můžete vyrobit.

Pravidla sběru

Květy se sklízejí za slunného počasí, kdy jsou plně rozvité. Po odkvětu nebo před ním můžete naopak sbírat listy. Obojí zpracujte co nejdřív, dokud jsou ještě čerstvé. Naopak sklizeň kořene je až na podzim, kdy začíná usychat listová růžice (září, říjen), případně brzy na jaře (březen). Nejprve ho omyjte, nechte oschnout a poté sušte při teplotě do 50 °C, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Uchovávejte ho v papírovém obalu na suchém a tmavém místě. Je vhodný zejména při zažívacích potížích a užívat ho mohou i těhotné ženy jako podpůrný prostředek při porodu. Sušit můžete samozřejmě i listy, a to v tenké vrstvě na stinném a větraném místě. Správně usušený list by si měl zachovat zelenou barvu (nesmí zčernat).

Pampeliškový med

Potřebujete:

  • 200 pampeliškových květů
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • šťávu ze dvou citronů

Příprava:

Květy zbavte broučků, omyjte a nechte okapat. Poté je přemístěte do velké skleněné nádoby, zalijte převařenou vychladlou vodou a nechte jeden den louhovat. Poté sceďte a výluh nalijte do hrnce. Přidejte cukr a šťávu z citronů. Pozvolna vařte na mírném ohni, dokud sirup nezhoustne. Požadovanou hustotu pak poznáte kapkou na talířku. Nakonec hotový med přelijte do sklenic a uzavřete. Skladujte v ledničce, kde vydrží až půl roku. Med je výborný v čaji i na chlebu s máslem.

Víno

Potřebujete:

  • Pampeliška zlepšuje chuť k jídlu a příznivě působí na zažívání
    1 kg pampeliškových květů
  • 4,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče
  • 40 g čerstvého droždí

Příprava:

Očištěné květy spařte ve 2,5 l vody a nechte odstát jeden den. Poté vylouhovanou vodu nalijte do pětilitrové nádoby. Mezitím svařte zbylé 2 l vody s cukrem a nechte vychladnout. Pak sirup smíchejte s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupejte, nakrájejte na kolečka a zbavte pecek. Přidejte je do pampeliškové vody a rozdrolte do ní také droždí. Uzavřete kvasnou zátkou a nechte 6 týdnů kvasit. Až ovoce klesne ke dnu, můžete víno stáčet do lahví.

Káva

Čekankovou náhražku kávy určitě znáte. Co takhle ale pampeliškovou kávu? Získáte ji snadno tak, že sušený kořen pampelišky opražíte pár minut v suché pánvi na mírném ohni. Poté ho rozemelete na jemný prášek a máte skvělou kávovinu, stačí jen jedna lžička na hrnek.

Čaj

Jednu vrchovatou lžičku sušeného nařezaného kořene krátce vařte ve 1/4 litru vody. Pak nechte 15 minut louhovat. Čaj pomáhá při pálení žáhy, trávicích a ledvinových potížích.

Salát na imunitu

Natrhejte jarní lístky a zalijte trochou vlažné vody, aby se odstranila hořkost, ale zároveň se zachoval vitamin C. Nechte louhovat asi 30 minut, poté slijte a lístky zamíchejte do salátu spolu s další čerstvou zeleninou. Do salátu můžete stejným způsobem přidat i stvoly. Říká se, že už jen 5–6 stvolů denně pomůže při hepatitidě (chronickém zánětu jater). Při cukrovce byste jich měli sníst dokonce až 10 denně, a to po celou dobu, co pampeliška kvete. Vhodné jsou i při jarní únavě, to uvidíte výsledek už po 14 dnech.

Šťáva na bradavice

Mléko ze stonků využijete k léčbě kuřích ok a bradavic. Pozor by si ale měli dávat někteří citlivější jedinci, u kterých může mléčná šťáva způsobit lehkou vyrážku či podráždění kůže.

Léčivé účinky:

  • Posiluje funkci jater, ledvin a žlučníku.
  • Zlepšuje chuť k jídlu a příznivě působí na zažívání.
  • Pomáhá při artróze, dně a cukrovce.
  • Čistí krev a podporuje látkovou výměnu.

Jaký další jedlý "plevel" si můžete přinést z procházky, se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
Které plevele můžete sbírat a jak je jíst vám řekne Věra Vačkářová • VIDEO: Tereza Kovářová

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...