Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šokující vliv dýchání nosem na náš vzhled, sexuální prožitek a zdraví

  • 3. června 2023 | 06:00

    Je to až neuvěřitelně jednoduché a přitom totálně šokující, protože když se na to budete soustředit, zjistíte, jak často místo nosem dýcháte pusou. Ta ovšem nebyla přírodou stvořena k tomuto účelu, a proto také neplní ty funkce, které plní nos. Filtrace škodlivin, zvlhčování a ohřívání vzduchu a mnoho dalších.

    Existuje nezanedbatelné procento lidí, kteří častěji než nosem dýchají ústy, případně se drží mýtu, že správné dýchání se skládá z nádechu nosem a výdechu ústy. Dle odhadů expertů alespoň po část dne dýchá ústy 30 až 50 % lidí. Často se tak stává ve spánku, což je bohužel obtížněji ovlivnitelné, ale také během fyzické aktivity. Dýchání výhradně nosem ovšem velkou měrou přispívá ke kvalitnějšímu životu. A budete asi v šoku z toho, co všechno ovlivňuje.

  • Lepší vzhled

    Například podle Madse Tömörkènyiho, dánského vědce zabývajícího se dlouhověkostí a biomechanikou a zakladatele fitness značky MT Performance, může dýchání nosem změnit strukturu svalů v obličeji, což vede k atraktivnějšímu vzhledu. „Dýchání ústy naopak způsobuje nedostatečnou stimulaci dolní čelisti a nadměrnou stimulaci lícních svalů, takže obličej vypadá delší a neatraktivních změn může doznat i nos,“ tvrdí Mads Tömörkènyi.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    GINA LOLLOBRIGIDA – Mona Lisa 20. století s vyvinutým hrudníkem • VIDEO: Videohub

  • Lepší zuby

    Dýchání ústy rovněž negativně působí na ústní dutinu. Nejenže zhoršuje stav zubů, ale také dásní, vede k častějšímu praskání rtů a ústa vysychají. To vše může vyústit v chronický zápach z úst, který člověku ubírá sebevědomí, což k celkové atraktivitě rozhodně nepřispívá.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Maminka Podcast: Růst prvních zoubků • VIDEO: Videohub

  • Lepší sex

    Může to znít překvapivě, ale dýchání nosem dokonce zlepšuje sexuální život. Při nazálním dýchání je prostor pro přívod vzduchu menší, a proto se do něj zapojuje také bránice. Její vyšší aktivita pak posiluje další součásti takzvaného hlubokého stabilizačního systému, k němuž patří i svaly pánevního dna. „Posílené svaly pánevního dna prokazatelně zlepšují sexuální prožitek, a to nejen u žen, ale i mužů. Oslabení těchto svalů se u mužů pojí například s problémy s erekcí, u žen může způsobovat bolest při penetraci. Naopak posílené pánevní dno vede k lepšímu sexu a častějšímu i snazšímu dosažení orgasmu,“ popisuje Veronika Kubíčková ze společnosti Ruzovyslon.cz, která prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Už budu! Dnešní porno je příliš drsné, říká Tarra White • VIDEO: pdc, ub, Blesk TV

  • Lepší spánek

    Dýchání nosem snižuje pravděpodobnost chrápání, snižuje pravděpodobnost spánkové apnoe tím, že udržuje jazyk na správném místě v ústech a pomáhá nám zajistit kvalitní spánek. Spánková apnoe a cukrovka jsou spojeny s dýcháním ústy, stejně jako srdeční onemocnění. Dýchání nosem dodává tělu správné množství filtrovaného vzduchu, které tělo potřebuje, aby člověk mohl klidně spát celou noc.

  • Lepší tlak

    Jak naznačují studie, může dýchání nosem zvýšit koncentraci oxidu dusnatého. Váš nos a dutiny produkují antibakteriální, antivirový, antikoagulační (zabraňuje srážení krve) plyn nazývaný oxid dusnatý. Ten zvyšuje příjem kyslíku rozšířením krevních cév, což může pomoct snížit krevní tlak. Nižší krevní tlak je důležitý pro kardiovaskulární zdraví. V kombinaci s pomalým dýcháním a prodlouženým výdechem může upravit hladinu oxidu uhličitého, což vede k lepší dodávce kyslíku a lepšímu krevnímu oběhu.

  • Lepší imunita

    V neposlední řadě se díky dýchání nosem mohou lidé těšit lepšímu zdraví. Zvyšuje totiž příjem kyslíku a zlepšuje krevní oběh, zvětšuje plicní kapacitu a zvyšuje průtok krve do tepen i nervů. Řasinkový epitel nosní sliznice funguje rovněž jako filtr prachu, nečistot, mikrobů, virů i alergenů, takže redukuje nemocnost i riziko alergií a senné rýmy. Techniky pomalého dýchání nosem také prokazatelně snižují stres a vysoký krevní tlak.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...