Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babské rady na puchýře: Jak urychlit hojení?

  • Babské rady, jak na puchýře
    6. května 2023 | 06:00

    S teplejším počasím, které láká k procházkám a pěší turistice, přibývá také puchýřů z nevhodné obuvi či z dlouhé chůze. Pokud se puchýře týkají i vás, budou se vám hodit tipy, jak zmírnit pálení a urychlit jejich hojení s pomocí toho, co máte doma.

  • Nejprve vyzkoušejte obklad s jablečným octem

    V léčbě puchýřů bývá velice účinné takzvané vlhké hojení. Jako první zkuste v případě vzniku bolestivých a nepříjemných puchýřů sáhnout po obkladech s ricinovým olejem nebo jablečným octem, které nechte působit ideálně přes noc. Dostatečně změkčí a zvlhčí kůži v místě poranění, čímž napomohou k rychlému hojení. Kromě toho celou oblast šetrně vydezinfikují, takže předejdete vzniku případné infekce.

    Jak je to s doporučením 10 tisíc kroků denně? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    10 tisíc kroků denně - nutnost, nebo marketingový tah? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Všestranná aloe vera

    O rostlině aloe vera je všeobecně známo, že má blahodárné hydratační účinky na pokožku. Proto je nepostradatelným pomocníkem při jakémkoli podráždění či poranění. Jestli i vám roste tahle léčivá rostlina doma, utrhněte jeden lístek a dejte ho na chvíli vychladit do lednice nebo do mrazáku. Poté ho rozkrojte a přiložte na místo s puchýřem. Aloe vera místo rychle zchladí a zklidní, takže se vám brzy uleví od bolesti a pálení. Navíc působí antibakteriálně a urychluje regeneraci pokožky.

  • Kosmetická vazelína

    S hojením puchýře vám napomůže i obyčejná kosmetická vazelína. Pořídíte ji v každé lékárně nebo drogerii. V kombinaci s pravidelným dezinfikováním poraněného místa zajistí správné a brzké zhojení. Nezapomeňte počkat, až z puchýře odteče ochranná tekutina, potom oblast pravidelně promazávejte vazelínou.

  • Měsíček lékařský

    Měsíček lékařský je oblíbenou bylinou, která obsahuje množství prospěšných antioxidantů a hojivých složek. Kromě toho, že zmírňuje bolest, napomáhá také při prevenci vzniku zánětů. Žlutooranžovou rostlinu si můžete natrhat nebo rovnou zakoupit sušenou v lékárně. Z měsíčku si uvařte odvar, do kterého poté namočte kapesník nebo kosmetický tampon. Ranku si s ním pravidelně mažte, ideálně několikrát denně. Uvidíte, že hojivé účinky i úleva od pálení a svědění puchýře se brzy dostaví.

  • Kokosový a citronový olej

    Máte po ruce kokosový olej? Tohoto všestranného pomocníka využijete nejen v kuchyni, ale i v kosmetice a domácí lékárničce. Kyselina laurová, jež je v něm obsažená, působí na hojení ran a regeneraci kůže. Stačí ho rozpustit a pak s ním puchýř s pomocí kapesníku či kosmetického tamponu potírat. Celý proces opakujte po dobu hojení.

    Citronový olej má protizánětlivé a hojivé účinky. Mimo to dokáže také zmenšovat otoky. Příprava léčivé tekutiny s citronovým olejem je ke všemu velice snadná. Smíchejte čtyři kapky citronového oleje se dvěma lžičkami jiného oleje. Například s výše zmíněným kokosovým či s olivovým. Vzniklým olejíčkem místo hojně potřete nebo ho na puchýř přiložte jako obklad, pak hojivou směs ponechte působit alespoň půl hodiny. Celou proceduru opakujte.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...