Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Obyčejný citron je mocným čarodějem! K čemu všemu vám pomůže?

  • citron
    13. dubna 2023 | 06:00

    Za málo peněz hodně muziky, tak by se daly shrnout schopnosti obyčejného citronu. Je škoda ho používat jen při pečení sladkostí nebo do čaje. Je to totiž čaroděj!

    To nejlepší pro naše zdraví často přehlížíme. Lákají nás produkty s cizokrajnými názvy a slibujeme si od nich okamžité účinky. Když ale do nákupního košíku přihodíte síťku s citrony, přinesete si domů všestranného pomocníka.

  • Dokonalý detox

    Ideálním startem do nového dne je detoxikace organismu pomocí citronu. Hned po probuzení vypijte sklenici vody pokojové teploty, obohacené o čerstvě vylisovanou citronovou šťávu. Podpoříte tím zároveň činnost zažívacího ústrojí. Chcete-li se detoxikovat důkladně, dopřejte si citronovou vodu 20 minut před každým jídlem.

    Jak ještě na pořádný jarní detox? To se dozvíte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Přítel jater

    Vysoké množství vápníku v citronech je navázané na vitamin C a tito dva siláci společně pomáhají ztučnělým játrům rozptýlit tukové buňky. Citron obsahuje také mikrominerální soli, které ničí patogeny. Dokáže tedy neutralizovat škodlivé plísně, bakterie, houby a usnadňuje vstřebávání živin, které pak putují do jater.

  • Expert na žluč

    Citron se podílí na výrobě kyseliny chlorovodíkové, a tím vylepšuje účinky žluče. Náš organismus umí zužitkovat jen tu část potravy, kterou dokáže zpracovat a vstřebat. Díky citronu dochází k efektivnějšímu zužitkování bílkovin, železa a vápníku v našem těle. Proto byste měla k tučnějšímu jídlu podávat plátek citronu. Kolečko citronu na smaženém řízku tedy není jen pro parádu. Organismu tím zajistíme lepší vstřebávání tuků.

  • Do domácnosti

    Když smícháme citronovou šťávu se solí, můžeme touto směsí vyčistit a dezinfikovat nerezové plochy na kuchyňské lince nebo baterie v koupelně. Citron můžeme využít také jako přírodní bělidlo. K pracímu prostředku, který běžně používáte, přidejte jeden hrneček citronové šťávy. Bělicí efekt na prádle bude viditelný a zároveň vás ohromí svěží vůně.

  • Na nespavost

    Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a smíchejte ji se lžící medu. Zalijte horkou vodou a vypijte před spaním. Citronová šťáva dokáže uklidnit příliš aktivní elektrické impulzy v mozku a navodí klidný spánek.

  • Pro lepší náladu

    Přidejte pár kapek citronové esence do aromalampy a dostanete se do lepší nálady. Citron totiž zvyšuje produkci serotoninu, hormonu dobré nálady, a snižuje tím hladinu stresu.

  • Jako dezinfekce

    Pořezali jste se při vaření a nemáte po ruce peroxid? Nakapejte do rány citronovou šťávu. Má silné dezinfekční a antibakteriální účinky, a dokonce dokáže zabránit stafylokokovým infekcím.

    Další zajímavé články a rozhovory najdete v aktuálním dubnovém vydání BLESK zdraví. Můžete si ho pořídit i v elektronické podobě nebo formou předplatného v iKiosku přímo ZDE!

Autor: Redakce Blesk Zdraví
Klíčová slova:  zdraví, TĚLO, zdraví a nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...