Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čokoláda jako lék: V čem je zdraví prospěšná?

  • Čokoláda umí zázraky.
    18. února 2024 | 06:00

    Čokoláda dokáže podráždit naše chuťové buňky, má ale i řadu zdravotních benefitů. Musíte ovšem sáhnout po té správné.

    Ve spíži ji mám celý rok a vždy dokáže zvednout náladu. Baví mě objevovat také nové příchutě a začala jsem pátrat po kořenech této lahůdky. V podstatě mě k tomu navedl film Čokoláda s Johnnym Deppem, kde je i kousek z její historie. Ta se zrodila v tropických oblastech Jižní Ameriky. Hořkou tekutinu z kakaových bobů prvně uvařili Mayové, kteří ji užívali při nemocech. Aztékové si čokoládový nápoj zase připravovali z kakaové drti, chilli, hřebíčku, skořice, kukuřičné mouky a užívali ho při vyčerpání nebo jako afrodiziakum. Dnešní běžná čokoláda má ale s tou původní pramálo společného.

  • Léčivé vlastnosti

    Když vás najednou přepadne neodolatelná chuť na tuto sladkou pochoutku, nevyčítejte si to. Čokoláda má uklidňující účinky, proto nám pomáhá zvednout náladu, a dokonce snižuje úzkost. Zlepšuje naši pozornost a pozitivně ovlivňuje činnost mozku. Vědci dokonce prokázali, že je i prevencí rozvoje Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Vedle toho působí jako afrodiziakum, pomáhá léčit kožní problémy, snížit cholesterol a krevní tlak a podporuje funkce cév a srdce. Také podporuje imunitní systém, funkce střev a zpomaluje stárnutí. Tak proč si ji čas od času nedopřát?

  • Jak se užívá?

    Kakaové slupky se používají při chronické zácpě, střevních zánětech, léčbě jater, močového měchýře, ledvin, cukrovky a jako tonikum. Také se pro léčebné účely používá raw a hořká čokoláda z pražených bobů. Můžete z ní připravit kakaový nápoj, čokoládovou koupel nebo masáž.

  • Kvalita

    Kvalitní čokoláda má vždy obsah kakaových složek uvedený na etiketě v procentech. Platí, že čím více procent kakaa má, tím je lepší. Když na etiketě najdete spoustu nekakaových složek (dochucovadla, aromata a jiné), je mnohem méně kvalitní.

  • Kdo kakao nemůže?

    Někteří lidé jsou na kakaové produkty alergičtí. Stejně tak si čokoládu nemohou užívat ti, u nichž může dojít ke zhoršení potíží – například při Crohnově chorobě, syndromu dráždivého tračníku či refluxu jícnu. Pozor by si měli dávat i lidé s kardiovaskulárními nemocemi, cukrovkou, hypoglykemií nebo lidé užívající léky na vysoký tlak, ředění krve, proti bolesti a stimulanty (kofein). A protože je čokoláda vysoce kalorická, vyhnout by se jí měli také lidé s nadváhou a obezitou. Nadměrné množství pak není vhodné pro děti a vyloučit z jídelníčku by ji měli ti, kterým způsobuje zácpu, zažívací problémy nebo migrénu.

  • Čokoláda vs. léky

    Ohledně vzájemného působení s léky a potravinami není dostatek poznatků. Každopádně se před konzumací čokolády poraďte s lékařem, pokud užíváte inhibitory monoaminooxidázy (kvůli obsahu tyraminu může dojít k náhlému zvýšení krevního tlaku), fenylpropanolaminy (může zrychlit tep a zvýšit krevní tlak), léky na psychické poruchy a na ředění krve.

  • Čokoládový relax podle redakce

    Výroba domácí raw čokolády

    Do misky nastrouhejte 220 g kakaového másla a vložte do vodní lázně o teplotě 38 °C. Do rozpuštěného másla nasypte 250 g raw kakaového prášku a promíchejte. Čokoládovou směs nechte vychladnout.

    Čokoládová masáž

    V nádobě při 35 °C rozehřejte 400 g raw čokolády, do ní vmíchejte 10 ml rakytníkového oleje, 15 ml vinného oleje, 20 ml kokosového oleje a 40 ml mandlového oleje. Teplou směs pak jemně vmasírujte do pokožky, překryjte bavlněnou látkou a nechte působit 20 až 25 minut. Aplikujte jednou týdně při kožních problémech a na omlazení pleti.

    Kakaová koupel

    Smíchejte 4 lžíce kakaového prášku s jedním kelímkem smetany a nalijte směs do koupele. V lázni relaxujte asi 20 minut. Po koupeli se opláchněte teplou vodou a zabalte se do osušky. Následně alespoň 15 minut odpočívejte na lůžku. Můžete aplikovat jedenkrát týdně.

    Kakaový čaj

    Smíchejte 5 g drcených sušených slupek bobů a 2 g sušených listů kakaovníku. Vše zalijte 200 ml horké vody a nechte 15 minut louhovat. Teplý čaj užívejte až dvakrát denně. Výzkumy prokázaly, že konzumace už 8 g raw čokolády denně má pozitivní vliv na zdraví. Skvělá bude ta s obsahem kakaových složek více než 80 %.

    A co třeba recept na čokoládovou pochoutku? Podívejte se na video!

  • Co jste o čokoládě možná nevěděli...

    Co obsahuje?

    Kakaové boby mají spoustu cenných látek, jejich množství ale závisí na odrůdě, pěstebních podmínkách a zpracování. Najdete v nich například kofein, theobromin, který rozšiřuje cévy a působí močopudně, theofylin, který pomáhá při respiračních nemocech, nebo také anandamidy (přispívají k touze po čokoládě), aminokyseliny (hlavně tryptofan), enzymy, nenasycené mastné kyseliny, tuky, minerální látky, proteiny a spoustu vitaminů. Bohatá zásoba fenylethylaminu pak zvyšuje produkci hormonů štěstí (dopamin a serotonin).

    Jaký je proces zpracování?

    Z plodů se vyjmou semena (boby), fermentují se dva až sedm dnů, pak se suší a praží při 120 až 130 °C, drtí se, čistí od slupek a melou na kakaovou hmotu. Lisováním se poté získává až 45 procent kakaového másla a zbytek po lisování se mele na jemný kakaový prášek. Nejlepší kakao (raw) se získává sušením do 42 °C a nepraží se. 

    Velký výběr čokoládových výrobků najdete za nejvýhodnější ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO, potraviny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...