Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pochybujete o sobě? Tyhle rady odborníků vám změní život

  • Pochybujete o sobě? Tyhle rady odborníků vám změní život
    4. ledna 2023 | 06:00

    Opakovat si denně, jak jsme hrozné a k ničemu, nám určitě nepřidá. Funguje to ale i naopak?

    Jsem perfekcionistka a trémistka. Ideální kombinace pro to, abych si před důležitým výkonem vytvořila v hlavě různé katastrofické scénáře, a tak jsem hledala páky na to, jak se s nimi rozloučit. Jednou se mi do ruky dostala knížka s pozitivními afirmacemi, tak jsem se je rozhodla použít proti trémě. Pár týdnů i dní před vystoupením to skvěle fungovalo, sebevědomí bych mohla rozdávat. Jakmile ale přišel „den D“, všechno bylo pryč! Sevřel se mi žaludek a nervy jsem měla na pochodu až do konce. Pozitivní formulky převálcovaly myšlenky: „Co když to pokazím? Určitě zapomenu text! Ten refrén nevyzpívám a bude to znít falešně. Nejsem v dobré kondici, bolí mě v krku. Všichni si budou myslet, jaká jsem amatérka…“ Jak tedy s černými myšlenkami skoncovat jednou provždy?

  • Co jsou vlastně afirmace?

    Je to jedna z technik, jak účinně přeprogramovat mozek, aby vytvářel pozitivní myšlenky. Jde o slova, formulky, věty, které ve vás mají vyvolat příjemné pocity. Měly by především odpovídat tomu, co v životě opravdu chcete prožívat a vytvářet. „Když vyslovíte nějaké pozitivní tvrzení, posíláte zprávu své nevědomé mysli. Ta nezná rozdíl mezi realitou a představivostí. Proto pouhým vyslovením vašeho přání začne vaše mysl automaticky směřovat k tomu, co si v realitě zatím jen přejete,“ vysvětluje koučka Caroline Rushforth. „Stejné přitahuje stejné. Tak je to i s myšlenkou, kterou je třeba vysílat vždy v přítomném čase,“ dodává Eva Kalivodová Štichová ve své knize Afirmace: Pohledy do duše.

    Jak si poradit s úzkostí? To se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Opakujte je denně

    Autorka doporučuje vždy myslet na jednu konkrétní situaci a zároveň si projít jednotlivé formulky. Ty, které vás zaujmou, jsou správné. Důležité je, aby co nejvíc rezonovaly s vaším životem. Například: „Jsem plná síly a zdraví. Mám radost ze života a užívám si každý den. Cítím radost a sebedůvěru.“ Když si budete tyto věty opakovat každý den, zaryjí se vám hluboko do podvědomí a přijmete je za své.

  • Proč to někdy nefunguje?

    Aby váš mozek takovým větám uvěřil, musí s nimi souhlasit. To znamená, že i vy musíte být k sobě maximálně upřímná. Asi těžko bude fungovat, když si budete opakovat, jak jste štíhlá, přestože máte silnou nadváhu. Je třeba takovou větu formulovat jinak. Třeba: „Jsem odhodlaná změnit svůj životní styl a jídelníček a učím se o sebe pečovat s úctou ke svému tělu.“ Nebo: „Přijímám trému z vystoupení a to, že jsem nervózní. Ale dělám pro to maximum, takže věřím, že předvedu dobrý výkon.“ Už jen při představě, že děláte, jak nejlíp umíte, z vás spadne napětí. Následovat může: „Učím se to dělat ještě lépe.

  • Stručně a pozitivně

    Existují univerzální afirmace, můžete si ale vytvořit své vlastní. Přitom ale myslete na to, jestli jsou tvrzení skutečně pozitivní a neobsahují žádné negace. Jednoduchou pomůckou je, že vynecháte předponu „ne“ (nechci, nemůžu, nejde). Větu „nechci, aby mě ostatní pomlouvali“ nahraďte větou: „Chci se chovat tak, aby mě ostatní respektovali.“ Snažte se tvrzení co nejvíc zjednodušit, abyste nad nimi nemusela moc přemýšlet. Snadněji si je pak zapamatujete a opakováním dostanete do podvědomí.

  • Napište si je

    Účinnou pomůckou je, když afirmace přenesete na papír. Můžete si je napsat do diáře, dát si na ně upomínku nebo je třeba vyvěsit na ledničku či nástěnku, abyste je měla co nejvíc na očích. Když své touhy takto „zhmotníte“, budou mít větší sílu. Stejně funguje, pokud věty řeknete nahlas namísto opakování v duchu.

  • Krok za krokem

    Najděte si tedy nejprve oblast, v které se potřebujete posunout (vztahy, práce, peníze…). Jaké pocity máte, když na nějakou situaci myslíte? Je to strach, nervozita, smutek nebo nejistota? Všechno, co vás přitom napadá, napište na papír. Pod to doplňte, co můžete udělat pro to, abyste situaci vyřešila a vnímala pocity, které si přejete (otevřenost, laskavost, upřímnost, radost, uvolnění…). Na základě toho si vytvořte afirmace, které vám k tomu pomůžou. Ty si pak opakujte kdykoli během dne. A čím častěji, tím samozřejmě lépe.

  • Co zaručeně pomáhá?

    Vedle vlastních afirmací vám můžou pomoci i univerzální formulky, které zafungují jako první pomoc, když vás přepadnou černé myšlenky. V takovém případě si napište a opakujte věty: „Všechno dobře dopadne. Všechno je možné. Raduji se ze života. Věřím v sebe. Všechno dělám, jak nejlíp umím. Jsem svobodná a mám život ve svých rukou. Mám svůj život ráda. Jsem vděčná za každý den. Přijímám se taková, jaká jsem. Dnes mám svůj den. Jsem hodna lásky.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete ve vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, psychika
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...