Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10 nejextrémnějších fobií: Panický strach z vaření, panenek i zrcadel

  • A z čeho máte strach vy?
    22. září 2022 | 06:00

    Každý z nás si v sobě nese nějakou menší či větší fobii. Někdo se bojí pavouků, jiný myší, další má zase strach z výšek. S tím vším se dá tak nějak žít. Napadlo vás ale někdy, že jsou lidé, kteří se bojí třeba květin, čísel, nebo dokonce peněz?

    A jsou ještě bizarnější fobie. Nevěříte? Podívejte se na přehled těch, které nás zaujaly nejvíc!

  • Agyrophobia

    Autor: iStock

    Tahle fobie dokáže pořádně zkomplikovat život. Agyrophobici mají strach z hlavních ulic, dálnic a dalších komunikací nebo třeba jen z rušných křižovatek.  Za podstatu této fobie je považován strach z automobilů. Pro agyrophobiky je proto téměř nemyslitelné žít ve městě. Fobie zahrnuje několik kategorií, někdo se může bát širokých silnic, další třeba přecházení, a to i na přechodu se semaforem.

    Video se připravuje ...
    Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? • VIDEO: Videohub

  • Mageirocophobia

    Autor: iStock

    Bizarní strach z vaření se nazývá mageirocophobia. Pochází z řeckého slova mageirokos, což znamená odborník v kuchyni. Tato porucha může být vysilující a potenciálně může vést k nezdravému způsobu života, pokud člověk žije sám. Lidé, kteří touto fobií trpí, se mohou cítit velmi zastrašeni těmi, kteří to v kuchyni umějí. Příčinou tohoto strachu je pravděpodobně právě pocit méněcennosti z vlastní neschopnosti. 

  • Pediophobia

    Pediophobia: Strach z panenek
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, slyšíte dobře. Jde o iracionální strach z panenek. Ne těch strašidelných, ale naprosto běžných. Tato úzkostná porucha může být spojena třeba s panenkami s porcelánovou hlavičkou nebo těmi, které mluví a pohybují se. Pediophobia je považována za součást automatonophobie, strachu z humanoidních postav.

    Video se připravuje ...
    O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta? • VIDEO: Videohub

  • Deipnophobia

    Autor: iStock

    I strach z konverzace u večeře dokáže pořádně potrápit. Je pravda, že člověk musí často nejeden rozhovor doslova přetrpět, pro deipnophobiky je ale představa toho, že při večeři mluví s jiným člověkem, doslova hrozivá. Trpí tím i jejich společenský život, protože radši jedí jen doma. Vzniknout může docela snadno. Stačí, když dítěti zakazujete mluvit při večeři. Nebo třeba po ztrapnění u rodinného stolu.

  • Eisoptrophobia

    A z čeho máte strach vy?
    Autor: Shutterstock.com
    Tento druh specifického strachu pochází z obavy z odrazu vlastní podoby v zrcadle. Postižení trpí nepřiměřenou úzkostí, i když si uvědomují, že jejich strach je iracionální. Psychoanalytik Sandor Ferenczi popsal dva případy: strach ze "sebepoznání" a únik od exhibicionismu.

  • Demonophobia

    Autor: iStock

    Jde o abnormální a přetrvávající strach ze zlých nadpřirozených bytostí, a to u osob, které věří, že takové bytosti existují, pohybují se všude kolem nás a páchají škody. Ti, kteří trpí touto fobií, si uvědomují, že je jejich strach nesmyslný. Nemohou si ale pomoct. Propadnou nekontrolovatelné úzkosti, když se o démonech mluví, když se sami ocitnou v lese nebo v tmavém domě, nebo při sledování filmů o posedlosti démony a exorcismu.

  • Pentheraphobia

    Autor: iStock

    Chorobný strach z tchyně je zřejmě poměrně obvyklou fobií. Jsem si jistá, že většina vdaných či ženatých měla v životě alespoň krátké období, kdy touto fobií trpěla. Z dostupných terapií se tou nejjednodušší jeví rozvod. Související fobií je novercaphobia, což je strach z macechy. 

  • Arachibutyrophobia

    Arašídové máslo
    Autor: Shutterstock.com
    Mezi poměrně bizarní patří i chorobný strach z toho, že se vám na horní patro úst přilepí arašídové máslo, nebo dokonce i strach z másla samotného. Obvykle se tato fobie objeví u alergiků, kteří mají za sebou několik nepříjemných reakcí na ořechy.

  • Cathisophobia

    Autor: iStock

    Jde o úzkostný strach ze sezení. Tuto poruchu může spustit třeba obzvláště ošklivý případ hemoroidů, ale v některých závažných případech může být i důsledkem fyzického zneužívání, při kterém osoba byla nucena sedět na ostrých předmětech. Vyvolat ji mohou i školní tresty spojující sezení s ponížením. Cathisophobia se vyznačuje silným pocením při sezení, těžkým nebo krátkým dýcháním a úzkostí.

  • Rhypofobia

    Střevní chřipka dokáže pořádně potrápit.
    Autor: profimedia.cz
    Život s touhle fobií musí být skutečně utrpením. Jde totiž o nevysvětlitelný strach z defekace – neboli vyprázdnění konečníku. Kvůli tomu je často spojována s poruchami příjmu potravy. Lidé, kteří jí trpí, se totiž oprávněně bojí jíst.

Autor: lena, red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...