Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jste bez energie? Tohle je 8 hlavních faktorů, které to způsobují

  • 23. listopadu 2022 | 06:00

    Každý z nás na vlastní kůži zažil psychické vyčerpání. Pracovní prostředí, vysoká produktivita, ale i špatná životospráva nebo alkohol můžou stát za tím, že se necítíte ve své kůži. Odhalte příčiny, které nejčastěji vedou k nedostatku energie a pocitu naprostého vyčerpání. Možná postačí změnit jen pár aspektů života a hned se vám bude z postele vstávat lépe.

    Je fyzické vyčerpání důsledkem toho, že zanedbáváte tělo? Nebo jste upozadili své potřeby a kladete na sebe vysoké nároky?

  • Neumíte říct ne

    Autor: Shutterstock.com

    Nemusí to být nutně vaše chyba. Existují lidé, které prostě nelze odmítnout! Ať už se jim cítíte zavázaní nebo ne, říct takovým lidem ne může být skutečně těžké. Určitě je dobře znáte! Všude jich je plno! Vyžadují neustále vaši pozornost, pomoc nebo radu. Jsou tak energičtí, až vás z nich bolí hlava, nebo naopak jen kňourají o svých životních nesnázích. Ať děláte, co děláte, nikdy nejsou spokojení a vy se nakonec cítíte jako vyždímaný kus hadru. Je na čase naučit se říkat ne! Není ve vaší moci zachránit celý svět, a pokud vás jeden člověk tak moc vyčerpává, je lepší soustředit se na pomoc někomu jinému.

  • Jste příliš svědomití

    Autor: Shutterstock.com

    Člověk může v dobrém úmyslu škodit i sám sobě. Pokud jste příliš svědomití, vždy děláte práci navíc, zůstáváte déle v zaměstnání a vše musí být prostě perfektní, nikdy nebudete se svou prací spokojeni! Naučte se odpočívat. Nechte ty méně důležité věci na zítra nebo je prostě nechte udělat někým jiným, i když to nebude podle vašich představ. Vždyť co nejhoršího se může stát?

  • Pracujete v kanceláři

    Autor: Shutterstock.com

    Společné kanceláře pro několik desítek lidí dokážou někdy skutečně vysát energii. Neustálý hluk, štěbetání a drby. Jeden chce okno otevřít, druhý zase zavřít a do toho neustále drnčící telefony. To vše celý den vnímáte, vstřebáváte a jeden se nesmí divit, že se pak cítíte unavení. Zaručený lék? Ordinujte si pravidelné procházky, vždy máte pět minut čas jít se projít na čerstvý vzduch. Nebo si pusťte do sluchátek uklidňující hudbu a připravte si šálek bylinného čaje. Je to skoro jako meditace uprostřed pracovního dne.

  • Máte málo železa

    Autor: iStock

    Cítíte se oslabení, nesoustředění, líní a podráždění? To vše by mohlo ukazovat na nedostatek železa. Pokud vám tento prvek chybí, krev má problém dostatečně okysličovat tělo. Na železo bohaté potraviny, jako jsou například červené maso, fazole, tofu, vejce nebo listová zelenina, vám zaručeně pomohou. Jako rychlou pomoc však můžete zvolit i kvalitní doplněk stravy.

  • Pijete málo

    Autor: Shutterstock.com

    Ne nadarmo se říká, že bychom měli vypít alespoň dva litry vody denně. I lehká dehydratace totiž dokáže způsobit únavu nebo bolest hlavy. Kvůli nedostatku vody houstne krev, kterou pak srdce méně efektivně pumpuje do zbytku těla. Tím se tělo nedostatečně zásobuje potřebnými látkami.

    Pokud máte problém s pitným režimem, pořiďte si lahev s ryskami a vypijte každou hodinu alespoň dvě stě mililitrů. Vodu si ochuťte ovocem a bylinkami nebo si připravte ledový čaj bez cukru. 

  • Pijete moc alkoholu

    Autor: shutterstock.com

    V pátek večer se utrhnete ze řetězu, celý víkend prolenošíte s kocovinou v posteli a v pondělí jdete ztrhaní do práce. Přemíra alkoholu způsobuje deprese a nepravidelný spánkový rytmus zvyšuje únavu. Raději vstávejte i o volných dnech stejně jako během týdne a později si klidně dopřejte dvacet minut pořádného šlofíka.

  • Málo se hýbete

    Autor: Shutterstock.com

    Zní vám to sice nelogicky, ale pokud vynecháváte zdravý pohyb, budete se cítit víc unaveni než po pravidelném cvičení. Cvičení skutečně povzbuzuje jak fyzickou, tak psychickou sílu, vytrvalost a funkci kardiovaskulárního systému. Navíc už během cvičení se do těla vyplavují endorfiny, hormony štěstí, které dokážou vytvořit zdravou závislost na sportovním vyžití.

  • Nezdravě jíte

    Autor: Shutterstock.com

    Vynecháváte snídaně, nesvačíte a jíte narychlo, co zrovna v nejbližším obchodě popadnete? Nezdravé, tučné, přesolené jídlo vyvolává pocit únavy. Zdravé, lehké a vyvážené jídlo vás naopak umí nabít energií. Věnujte proto ráno extra čtvrthodinku zdravé snídani a do práce si raději už večer připravte krabičku se zdravou svačinkou a obědem.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...