Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte náladu na bodu mrazu? Tyhle triky vám ji opět nastartují!

  • zlepšováky nálady
    15. prosince 2022 | 06:00

    Zkuste pár osvědčených domácích triků, které vaše ne zrovna příjemné ráno obrátí k lepšímu.

    Zaměřit se na zdraví a pohodu je prvořadé, zvlášť teď, kdy většina lidí panikaří kvůli penězům. Zapomeňte na drahá terapeutická sezení, ale zkuste se zbavit stresu a zlepšit si náladu doma – a nemusíte utratit ani korunu!

  • Jezte ten správný salát

    Náladu si dokážete vylepšit i přidáním kapky olivového oleje do avokáda. Tato kombinace vám pomůže cítit se silnejší díky živinám bojujícím proti stresu. Hořčík pomáhá regulovat únavu i zabraňuje uvolňování hormonu kortizolu, a naopak zase zvyšuje hladinu serotoninu – jeho vysoká hladina je spojená se snížením stresu, úzkosti a celkově s lepší náladou.

    Jak si efektivně poradit s úzkostí? To se dozvíte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Zpívejte si ve sprše

    Věděla jste, že pozpěvování ve sprše z vás udělá šťastnější bytost? „Zpívání nás totiž nutí dbát na dýchání," vysvětluje terapeut Michael Padraig. Pak přichází zvýšení hladiny kyslíku, zpomalení srdeční frekvence a celkové zklidnění. Navíc pobavíte sama sebe a ukážete si, jak odvážná umíte být, i když nejste zrovna nejlepší zpěvačka.

  • Buďte hodná

    Být lepším člověkem zlepšuje duševní a fyzické zdraví, vyplývá ze studie Harvardovy univerzity. Lidé, jejichž chování a osobnost jsou spojené s dobrým morálním charakterem, mají o 50 % nižší pravděpodobnost, že budou trpět depresí.

  • Ukliďte si

    Kromě uspokojení, které pociťujete z čistě uklizeného domova, vám může celý proces zlepšit náladu. Třídění a odstraňování nepořádku můžou být skvělým rozptýlením ve chvíli, kdy mysl potřebuje odpočinek, ale také odbytištěm negativních emocí. Navíc můžete získat pocit kontroly nad domácím prostředím, což opět přinese jen klid mysli a zvýší pocit pohody.

  • Založte si deník vděčnosti

    Někdy se víc zaměřujeme na špatné věci, které se nám dějí, a tím naši mysl jen podporujeme, aby viděla život černě. Zapisování věcí, za které jste vděčná (může to být cokoli od dokonale uvařeného šálku čaje až po příjemný rozhovor s přítelem po telefonu), vám pomůže získat pozitivní náhled. Na konci každého dne se neptejte partnera nebo dětí, jen jaký měli den. Zeptejte se jich: „Co bylo na vašem dni nejlepší?“ To vám všem pomůže soustředit se na pozitivní zážitky a užít si radost z malých věcí.

  • Přemýšlejte

    „Meditace je jako vzít svou mysl do lázní na masáž – umožňuje jí uvolnit skryté napětí, což dopřává tělu relaxaci,“ vysvětluje odbornice na meditaci Rophin Vianney. Doporučuje, aby první sezení byla krátká a příjemná – začněte pár minutami a pokračujte dál. Na internetu najdete videa s návody, jak meditovat. Určitě to zkuste.

  • Pohlaďte domácího mazlíčka

    Mazlení a hraní si se zvířecím kamarádem můžou pomoci snížit hladinu hormonů souvisejících se stresem již po pěti minutách. A nejen to, zvedá se hladina serotoninu a dopaminu – hormonů, které uklidňují nervový systém a zvyšují hladinu oxytocinu v mozku.

  • Vydejte se na průzkum

    Nemusíte se vydat zrovna na výpravu jako Indiana Jones, jde spíš o to, udělat něco jinak – malá zajížďka cestou z práce, zaskočit do obchodu, který vás vždy lákal, zkusit jízdu na sdíleném kole, dát si na vlasy jiný odstín barvy, ochutnat pastrami sendvič… I tyto malé činy, kdy vystoupíte ze zajetých kolejí, obvyklé cesty, něco objevíte a překonáte malé výzvy, dokážou hodně zvednout náladu.

  • Podívejte se na hvězdy

    Ať už se cítíte vyčerpané, nebo vaše úzkost začíná být ohromná, zvedněte večer hlavu k obloze. Pocit úžasu z pozorování hvězd může pomoci spustit uvolňování „hormonů štěstí“ serotoninu a dopaminu. „Sledování hvězd nám umožňuje spojit se s něčím větším, než jsme my sami,“ říká psycholožka Elena Touroni. „To může být velmi prospěšné pro depresivní osoby zaměřené na své problémy.“

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete v oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

     

Autor: Blanka Kubíčková
Klíčová slova:  zdraví, stres, psychika
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...