Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nerozhodnost může paralyzovat: Tohle jsou tipy, jak se jí konečně zbavit

Nerozhodnost může paralyzovat: Tohle jsou tipy, jak se jí konečně zbavit
9. listopadu 2022 | 06:00

Když si máte vybrat, zaseknete se. Ztratíte řeč a propadnete nejistotě. Hned přemýšlíte, jaký dopad ta či ona varianta bude ve finále mít…

Nerozhodnost je vlastnost, která svazuje, paralyzuje, zúzkostňuje. Ale… Ač máte pocit, že ji máte prostě v genech, věřte, že se jí můžete jednou provždy zbavit. Vcelku bezbolestně i rychle. Tedy pokud jste připravená to změnit a osvojit si pár jednoduchých technik.

Mozek vás chrání

Čím důkladněji se znáte, uvědomujete si svoje vnitřní brzdy, silné i slabé stránky a máte naprosto jasno v dlouhodobých cílech a přáních, o to jednodušeji se budete rozhodovat a žít v souladu sama se sebou,“ vysvětluje koučka Mgr. Irena Houdková (houdkova-profi kouc.cz). Úkolem našeho mozku je nás chránit. Proto nás v racionální rovině varuje a předkládá řešení s menší mírou rizika. Takže když na něj dáme, ve finále kývneme na nejjednodušší a nejbezpečnější řešení, jenže… Zase se tím připravíme o nové situace nebo prožitky a zpomalíme svůj posun vpřed. Zkuste tedy naslouchat i tak trochu opomíjené intuici. Trefný pocit se mnohdy ukáže jako ten správný. „Rozhodnutí byste neměla odkládat. Stanovte si termín, ale ne zítra nebo až někdy! Časový rámec je pro náš mozek jasně daný údaj, se kterým může lépe pracovat. A vy nebudete přemýšlet měsíce dokola o tomtéž. Neplýtvejte svou mentální energií na to, co by kdyby,“ doporučuje koučka.

Klidně chybujte

Trénovat schopnost rychlého rozhodování je vhodné při každodenních situacích, jako například co si obléci, co uvařit, kam vyrazit na víno. Vědomě se v následujících týdnech na tyto situace zaměřte, vyhledávejte je. A dovolte si udělat chybu. Většina rozhodnutí nemá nevratné či fatální následky. Prostě to zkuste. „Pokud neuděláte první krok, nikdy se nedozvíte, jak vám v daném rozhodnutí vlastně je. Posilujte své sebevědomí a sebedůvěru tím, že problémy budete aktivně řešit, ne je odkládat na neurčito. V podstatě neexistuje špatné rozhodnutí,“ říká Irena Houdková. I když se tak může některé z nich jevit, vždy vás určitým způsobem posune, poučí nebo ukáže, kudy cesta nevede. Naučí vás nejen ustát pády, ale i opět vstát a pokračovat. Budete odolnější, vytrvalejší i trpělivější. Hlavně se nezapomínejte i za ty sebedrobnější úspěchy pochválit. Každá změna si přece žádá dostatek odvahy a nasazení. A co je neméně důležité: I vědomé a pečlivě zvážené rozhodnutí nechat vše při starém je taky rozhodnutí.

Pravidlo 10-10-10

Spisovatelka Suzy Welch si stojí za tím, že vůbec nejlepší je rozhodnout se podle pravidla 10-10-10. Dají se s ním řešit důležité věci v rodině, ve vztazích s přáteli, v práci. Než se přikloníte k jednomu z mnoha řešení, představte si, jak se budete cítit po jednom rozhodnutí za deset minut, za deset měsíců a konečně za deset let… Jde hlavně o dopady, které ta daná varianta může mít. Vnitřní pocit vám vcelku jasně odpoví.

Panna, nebo orel?

Vážně, takhle jednoduché to může být. Každé straně mince přiřaďte jednu variantu. Hoďte ji a čekejte, co padne. Když se objeví strana, které jste přiřadila první variantu, a ve vaší hlavě neproběhne něco jako supeeeeer, perfektní, to jsem ráda, že padla právě tahle, uff, to se mi ulevilo, ale místo toho tam běží hmmm, nevím, asi jsem korunu nesprávně hodila nebo špatně chytila, myslím, že druhé rozhodnutí by bylo lepší – máte výsledek. Samozřejmě by bylo bláznivé dát stoprocentně na hod korunou, ale právě vaše pocity bezprostředně po „přečtení“ výsledku můžou napovědět, ke které variantě se kloníte víc.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...