Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Není to jen pouhé sladidlo. V čem je med absolutně nepostradatelný?

  • Není to jen pouhé sladidlo. V čem je med absolutně nepostradatelný?
    3. prosince 2022 | 06:00

    Svátky si bez něho nedovedeme ani představit. Nejenže krásně voní a chutná, ale je také zdravý. Posiluje imunitu a dokáže nám zvednout náladu.

    Nejčastěji ho přidáváme do čaje nebo mažeme na rohlík s máslem. Tím jeho využití ale zdaleka nekončí. Můžete si z něj také vyrobit přírodní antibiotikum, bylinný lék nebo domácí kosmetiku. Vyvarovat by se ho měli jen alergici a děti do jednoho roku, ostatní si ho můžou dopřávat plnými doušky. Navíc má nízký glykemický index, takže pro diabetiky je vhodnější než cukr.

  • Lék na kašel

    Jednu středně velkou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka nebo kostičky. Dejte je do hrnečku a zalijte 2–3 lžícemi medu. Poté nechte několik hodin nebo přes noc odležet v lednici. Cibule pustí šťávu a získáte sirup, který užívejte během dne po lžičkách při kašli nebo rýmě. V ledničce vydrží pár dní.

  • Bylinky v medu

    Od bylinek si med vezme jejich léčivé schopnosti. Vyberte k nakládání nejlépe jen jeden druh byliny, abyste dosáhla vyvážené chuti, a použijte třetinový objem sušených rostlin vůči medu. V hmoždíři je nejprve nadrťte na prášek a následně promíchejte s medem.

    Jaké jsou vhodné?

    Rozmarýn – podporuje trávení.
    Tymián – stimuluje imunitní systém a zabraňuje nadýmání.
    Meduňka – uklidňuje při stresu.
    Bazalka – usnadňuje trávení.
    Heřmánek – pomáhá při potížích s trávením.
    Jitrocel – působí protizánětlivě a pomáhá při zahlenění.
    Levandule – pro dobrý spánek.

  • Nakládané oříšky

    Nakládat do medu můžete například vlašské, lískové, pekanové, para a kešú ořechy. Mandle pro jemnější chuť ještě před naložením spařte horkou vodou, oloupejte a nechte dobře oschnout. Ořechy nechte naložené v medu alespoň jeden den při pokojové teplotě. Nahradit je můžete také semínky (například slunečnicovými, dýňovými) nebo sušeným ovocem (nesířeným goji, brusinkami, višněmi). To předem omyjte vodou a nechte důkladně oschnout.

  • Přírodní antibiotikum

    Potřebujete: paličku česneku a 200 g medu

    Postup: Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je nebo nakrájejte na plátky. Poté je naložte rovnou do sklenice s medem a uzavřete.

    Takto nechte alespoň 6 dní. Díky medu ztrácí česnek svou palčivou chuť a stává se snesitelnější pro lidi s citlivým zažíváním. Posiluje imunitní systém, srdce i zažívací trakt. Zároveň působí proti infekcím, kvasinkám, bakteriím a pomáhá rozpouštět hleny.

  • A co dál?

    Jako máslo: Použijte stejné množství másla a medu. Máslo nechte změknout a v míse pak do něj postupně zašlehávejte med, dokud není směs nadýchaná.

    Jako maska na pigmentové skvrny: Smíchejte jednu lžičku medu a jednu lžičku citronové šťávy. Naneste na pleť, dvě minuty masírujte a poté opláchněte vlažnou vodou. Skvrny by měly být po několika aplikacích zesvětlené a méně viditelné.

    Jako vlasový zábal: Smíchejte lžíci medu, jeden žloutek a jednu lžičku olivového oleje. Naneste na mokré vlasy, nechte 20 minut působit a poté důkladně smyjte.

    Jako maska na akné: Smíchejte lžíci medu s dvěma lžícemi kokosového oleje a naneste na pleť. Nechte působit asi 20 minut a poté důkladně omyjte vlažnou vodou.

    Z medu si také můžete vytvořit medovinu: Která je ta opravdová?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  zdraví, med
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...