Není to jen pouhé sladidlo. V čem je med absolutně nepostradatelný?
Svátky si bez něho nedovedeme ani představit. Nejenže krásně voní a chutná, ale je také zdravý. Posiluje imunitu a dokáže nám zvednout náladu.
Nejčastěji ho přidáváme do čaje nebo mažeme na rohlík s máslem. Tím jeho využití ale zdaleka nekončí. Můžete si z něj také vyrobit přírodní antibiotikum, bylinný lék nebo domácí kosmetiku. Vyvarovat by se ho měli jen alergici a děti do jednoho roku, ostatní si ho můžou dopřávat plnými doušky. Navíc má nízký glykemický index, takže pro diabetiky je vhodnější než cukr.
Lék na kašel
Jednu středně velkou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka nebo kostičky. Dejte je do hrnečku a zalijte 2–3 lžícemi medu. Poté nechte několik hodin nebo přes noc odležet v lednici. Cibule pustí šťávu a získáte sirup, který užívejte během dne po lžičkách při kašli nebo rýmě. V ledničce vydrží pár dní.
Bylinky v medu
Od bylinek si med vezme jejich léčivé schopnosti. Vyberte k nakládání nejlépe jen jeden druh byliny, abyste dosáhla vyvážené chuti, a použijte třetinový objem sušených rostlin vůči medu. V hmoždíři je nejprve nadrťte na prášek a následně promíchejte s medem.
Jaké jsou vhodné?
Rozmarýn – podporuje trávení.
Tymián – stimuluje imunitní systém a zabraňuje nadýmání.
Meduňka – uklidňuje při stresu.
Bazalka – usnadňuje trávení.
Heřmánek – pomáhá při potížích s trávením.
Jitrocel – působí protizánětlivě a pomáhá při zahlenění.
Levandule – pro dobrý spánek.Nakládané oříšky
Nakládat do medu můžete například vlašské, lískové, pekanové, para a kešú ořechy. Mandle pro jemnější chuť ještě před naložením spařte horkou vodou, oloupejte a nechte dobře oschnout. Ořechy nechte naložené v medu alespoň jeden den při pokojové teplotě. Nahradit je můžete také semínky (například slunečnicovými, dýňovými) nebo sušeným ovocem (nesířeným goji, brusinkami, višněmi). To předem omyjte vodou a nechte důkladně oschnout.
Přírodní antibiotikum
Potřebujete: paličku česneku a 200 g medu
Postup: Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je nebo nakrájejte na plátky. Poté je naložte rovnou do sklenice s medem a uzavřete.
Takto nechte alespoň 6 dní. Díky medu ztrácí česnek svou palčivou chuť a stává se snesitelnější pro lidi s citlivým zažíváním. Posiluje imunitní systém, srdce i zažívací trakt. Zároveň působí proti infekcím, kvasinkám, bakteriím a pomáhá rozpouštět hleny.
A co dál?
Jako máslo: Použijte stejné množství másla a medu. Máslo nechte změknout a v míse pak do něj postupně zašlehávejte med, dokud není směs nadýchaná.
Jako maska na pigmentové skvrny: Smíchejte jednu lžičku medu a jednu lžičku citronové šťávy. Naneste na pleť, dvě minuty masírujte a poté opláchněte vlažnou vodou. Skvrny by měly být po několika aplikacích zesvětlené a méně viditelné.
Jako vlasový zábal: Smíchejte lžíci medu, jeden žloutek a jednu lžičku olivového oleje. Naneste na mokré vlasy, nechte 20 minut působit a poté důkladně smyjte.
Jako maska na akné: Smíchejte lžíci medu s dvěma lžícemi kokosového oleje a naneste na pleť. Nechte působit asi 20 minut a poté důkladně omyjte vlažnou vodou.
Z medu si také můžete vytvořit medovinu: Která je ta opravdová?
Video se připravuje ...