Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Menstruace mimo jízdní řád. Co to může způsobit a jak je to závažné?

  • 2. prosince 2022 | 06:00

    Zaskočilo vás krvavé překvapení mimo měsíčky? Většinou nejde o nic vážného, v některých případech byste ale měla okamžitě běžet k lékaři.

    Během ovulace jsem začala krvácet a rozhodně nešlo jen o drobné špinění. K tomu se přidaly silné bolesti, které mívám i při menstruaci. Řešila jsem to tedy stejně – prášky na bolest – a fungovala dál jako obvykle.

    Během dne se krvácení zastavilo a já si říkala, že se moje tělo jen splašilo v důsledku stresu. Potíže ale s ještě větší silou udeřily v noci, to už jsem začala googlit. Na internetu jsem se dočetla, že může jít o prasklou cystu, která snadno přejde v zánět pobřišnice, při kterém jde už o život. To mě dost vyděsilo, a když už jsem k ránu začala kolabovat a zvracet, tak jsem si zavolala rychlou,“ vypráví svou zkušenost moje známá Šárka (35).

  • SPLAŠENÉ HORMONY

    „Na pohotovosti jsem se bohužel velké ochoty nedočkala, proto jakmile se mi po Ibalginu ulevilo, jela jsem rovnou ke svému gynekologovi. Ten provedl všechna potřebná vyšetření. O cystu podle ultrazvuku nešlo, ve hře byl proběhlý zánět nebo hormonální nerovnováha. Asi měsíc zpátky jsem totiž nějakou infekci prodělala a řešila ji běžně dostupnými léčivy z lékárny. Kromě toho jsem pár týdnů na žaludek užívala léky, o kterých vím, že můžou rozhodit hormony. Zánět se vyloučil, takže šlo pravděpodobně o hormony a problém jsme řešili léky na zastavení krvácení. Co bylo příčinou této anomálie, dodnes nevím. Léky na žaludek, prodělaný zánět, nebo stres? Těžko říct. Další cyklus už proběhl bez potíží,“ pokračuje Šárka.

    Video se připravuje ...
    Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • VIDEO: Videohub

  • MENOPAUZA

    S přechodem hladina ženských hormonů v těle klesá, a v důsledku toho přestává docházet k pravidelnému menstruačnímu krvácení. Krátkodobě se ale hladina estrogenu může zvýšit a způsobit krvácení různé intenzity a doby trvání.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly • VIDEO: Videohub

  • TĚHOTENSTVÍ

    První věcí, na kterou se doktor mé známé zeptal, ale bylo, jestli není náhodou v očekávání. Těhotenství se totiž projevuje nejen tím, že se menstruace nedostaví, ale i krvácením a špiněním přibližně 11. až 12. den po ovulaci, tedy po oplodnění vajíčka. Některé ženy přitom dokonce pociťují i ostrou bolest v podbřišku. Proto než začnete panikařit, a je u vás tato varianta pravděpodobná, udělejte si nejprve těhotenský test. 

    Video se připravuje ...
    Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstí • VIDEO: Glamour

  • ANTIKONCEPCE A LÉKY

    V případě, že užíváte hormonální antikoncepci, tak se to může stát zejména při vynechání pilulky nebo zvracení a průjmech, kdy se hormony dostatečně nevstřebají. Jsou ale i léky, které můžou krvácení přímo vyvolat. Typicky to bývá třeba warfarin na ředění krve nebo některé doplňky stravy jako ginkgo biloba.

    Video se připravuje ...
    Historie menstruačních pomůcek • VIDEO: Videohub

  • ZÁNĚT A NEMOC

    Lékař se ptal Šárky také na to, jestli neprodělala nějakou střevní infekci. I ta může tyto potíže spustit. Nicméně onou rozbuškou také mohou být některé záněty a infekce. Typicky to je kapavka, chlamydiové infekce, trichomoniáza a lidský papilomavirus (HPV). Jestliže se všechno vyloučí, je namístě prověřit, jestli není příčinou vážnější problém. Mezi ně patří potíže se štítnou žlázou nebo zhoubný a nezhoubný nádor. Riziko rakoviny se zvyšuje po přechodu.

  • PRASKLÁ CYSTA

    Kromě zhoubných nádorů je největším strašákem prasklá cysta, která Šárku oprávněně vyděsila. Krvácení obvykle doprovází prudká bolest v podbřišku, nevolnost a zvracení. V takovém případě je třeba ihned vyhledat lékaře, který zjistí závažnost stavu. Je tam totiž riziko krvácení do dutiny břišní. V takovém případě půjdete hned na operaci, ty se na klinice obvykle provádějí laparoskopicky.

  • PO SEXU

    K drobnému krvácení může dojít také po drsnějších hrátkách v ložnici. Způsobuje ho poranění sliznice pochvy a nejde o nic vážného. Jestliže se ale dostaví s několikadenním zpožděním, může jít i o samovolný potrat.

  • Názor odborníka: MUDr. ROMAN KOCIÁN, Ph.D., LÉKAŘ V ONKOGYNEKOLOGICKÉM CENTRU GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÉ KLINIKY

    Krvácení mimo menstruační cyklus bývá signálem toho, že se v těle děje něco neobvyklého. Na vině může být hormonální nerovnováha, nadměrný stres a vyčerpání nebo i cestování. Za poruchou cyklu se mohou skrývat i děložní myomy, polypy na sliznici, endometrióza nebo gynekologický zánět. Vzácně, ale o to závažněji může být krvácení způsobeno zhoubnými nádory, rakovinou děložního hrdla nebo dělohy. Podle intenzity příznaků není možné rozlišit, zda se jedná jen o banální záležitost. Je proto důležité nepodceňovat prevenci a navštívit s problémem gynekologa, který provede potřebná vyšetření a stanoví správnou léčbu.

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.