Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Neděle jsou horší než pondělí! Jak je mít konečně ráda? Vsaďte na tyto rady

  • volný čas
    27. listopadu 2022 | 05:00

    Víkend milujeme všechny. Někdy nám to ale kazí neděle. Připomíná nám totiž, že se blíží nový pracovní týden a s ním se nanovo roztočí kolotoč povinností.

    Říká se tomu nedělní neuróza. Projevuje se stupňující se nervozitou, poruchami spánku, strachem z nadcházejícího dne, úzkostí, nebo dokonce depresemi. Vím to moc dobře, protože takové potíže mě trápily v době, kdy jsem chodila do školy, a později, kdy jsem pracovala na úřadě. Musela jsem vstávat brzy a už jen z představy činnosti, která mě absolutně nebavila, jsem byla naprosto vyčerpaná. Jakmile jsem místo změnila, tak tyhle pocity samy vymizely. Pokud vás ale vaše práce jinak baví, nemusíte ji hned měnit, stačí se zaměřit na pár osvědčených pravidel. Problém totiž spočívá nejen v tom, že se do zaměstnání netěšíte, ale také v narušení řádu o víkendu.

  • Ukliďte si

    Než v pátek odejdete z práce domů, ukliďte si pracovní stůl. Vyhoďte, co na něj nepatří, a udělejte si ve věcech pořádek. Protřiďte také složky na ploše a e-maily. Nejenže pak budete domů odcházet s lepším pocitem, ale i s čistší hlavou. Když si své místo uklidíte, budete mít v pracovních úkolech lepší přehled a nestane se, že zapomenete na něco, co hoří. Tím se vyvarujete stresu, který by v pondělí jistě následoval.

  • Plánujte

    Pro ještě lepší přehled si všechno zásadní zapisujte do diáře. Ještě v pátek si napište tři nejdůležitější úkoly, které v pondělí musíte splnit. Po víkendu, kdy jste myšlenkami ještě jinde, tak nemusíte tápat a přemýšlet nad tím, do čeho se pustit dřív. Začátek nového týdne bude mnohem produktivnější, když nebudete zbrkle skákat z jedné věci na druhou. To vás namotivuje a vaše práce vám bude dávat smysl.

  • Udělejte si radost

    Jak se cítíte, když si v neděli představíte, že vás druhý den čeká halda povinností? Nevím, jak vy, ale já jsem doslova v úzkosti. Zahrňte do svého plánu také drobné radosti. Nemusí jít přitom o nic velkého. Stačí v průběhu dne výprava do oblíbené kavárny pro šálek kávy. Nebo si můžete zpříjemnit cestu hudbou, kterou si pustíte do sluchátek. Najděte si cokoli, co z pondělí neudělá noční můru.

  • Jděte brzy spát

    Odborníci doporučují, abyste chodila spát a vstávala ve stejnou dobu bez ohledu na den. Jenže o víkendu se to těžko plní. Zábava s přáteli se často protáhne do nočních (někdy i ranních) hodin a už jen pocit, že nemusíme ráno nikam vstávat, nás svádí k ponocování. V neděli pak míváme problém zabrat, zvlášť když jsme ještě ve stresu z pondělního rána. Snažte se už večer relaxovat, a i když nejste unavená, tak si zalezte brzy do postele. Třeba si chvíli čtěte knížku nebo se podívejte na film.

    Tip na video: Trápí vás chrápání? Tohle je 10 rad, jak přestat! 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Mojezdravi.cz/iStock.com

  • Nepracujte!

    Práci, která hoří, dodělejte nejlépe v pátek. O víkendu si užijte zasloužené volno a snažte se načerpat síly na nový náročný týden. Pokud nemusíte, tak rozhodně nekontrolujte e-maily. Upozornění na mobilu si na víkend nekompromisně vypněte a zapněte ho až v pondělí ráno. Většinou se tam stejně nedozvíte nic důležitého, a naopak zbytečně zaměstnáte mozek, který potřebuje alespoň na chvíli vypnout.

  • Výlety přesuňte na sobotu

    Pokud se nevracíte z víkendového pobytu a počasí vám to dovolí, tak si náročnější výlety naplánujte na sobotu a neděli si nechte spíš na pasivní odpočinek. Pokud ale nejste vyloženě vyčerpaná, tak si zároveň nastavte nějaký řád. Může se stát, že budete mít problém začít den a v poledne budete ještě pořád v pyžamu. Pak vás zachvátí pocity viny, že jste volný den zbytečně promrhala. To se vám nestane, pokud si třeba naplánujete návštěvu rodiny či kamarádky nebo činnosti, které přes týden nestíháte a které vás ale zároveň baví.

  • Nechte si volné pondělí

    Pokud můžete, tak si důležité úkoly naplánujte až na úterý a v pondělí se věnujte organizačním věcem a plánování úkolů na nadcházející týden. Alespoň na dopoledne si neplánujte žádné schůzky. Díky tomu budete na závěr víkendu víc v klidu a nebudete myslet na to, že nedejbože zaspíte důležitý mítink.

    Závěrem v číslech...

    70 % lidí trpí strachem z nadcházejícího týdne.

    7 lidí z 10 má v neděli pracovní starosti, poruchy se spánkem a obavy z nadcházejících úkolů.

    - 67 % respondentů zažívá nedělní úzkost.

    74 % lidí ve věku od 18 do 24 let zažívá potíže spojené s nedělní úzkostí.

    Více zajímavých článků naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  volný čas, zdraví, psychika
Diskuse ke článku
.