Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Chcete zhubnout o 3 kila za 5 dnů? Zkuste rajčatovou dietu!

Už jste vyzkoušeli rajčatovou dietu?
22. srpna 2022 | 06:00

Jsou oblíbenou zeleninou a hodí se i jako svačinka. Mají málo kalorií, přitom zasytí, a navíc tlumí chutě. A teď je jejich sezona!

V článku najdete tyto dietní pokrmy z rajčat:
Plněná rajčata - 310 kcal
Rajčatové caprese - 300 kcal
Kuřecí prsa s cherry rajčátky - 300 kcal
Míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem feta - 350 kcal
Těstoviny s avokádem a rajčaty - 400 kcal
Rajčata s tuňákem - 400 kcal
Rajčatový burger - 300 kcal
Španělské gazpacho - 350 kcal
Salát z cizrny a rajčat - 400 kcal
Polévka s příchutí pizzy - 420 kcal

Rajčat je teď všude dostatek, tak proč je nezařadit do jídelníčku častěji než obvykle. Jsou totiž skvělou zeleninou, která umí pomoci s hubnutím. A pokud na ně nemáte alergii, chutnají výtečně! Ne že byste je při dietě do sebe měla cpát horem dolem, to by nedopadlo dobře. Ale můžete se nechat inspirovat našimi recepty, jak si s nimi vylepšit svá jídla. Uvádíme tipy na obědy a večeře, k snídani se rajčata hodí leda k vajíčkům či na chleba.

Video se připravuje ...
Těstoviny s tuňákem a rajčaty • VIDEO: Videohub/recepty

Proč sáhnout po rajčatech?

  • Mají minimum kalorií, jen 7 kcal na 100 gramů.
  • Ač obsahují hodně vody, rychle nasytí.
  • Odvodňují. A to proto, že obsahují hodně draslíku, který zabraňuje zadržování vody v těle.
  • Jsou skvělým bojovníkem proti celulitidě. 
  • Tlumí chutě – díky rajčatům vás večer nepřepadne vlčí hlad. Zejména malá cherry rajčátka jsou báječná svačinka, skvěle nahradí kalorické bomby, jako jsou chipsy nebo různé krekry.

1. den: Oběd – plněná rajčata

Potřebujete:

  • 2 lžičky oleje
  • 2 velká masitá rajčata
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 40 g kuskusu, 1 jarní cibulku
  • 1/4 žluté papriky
  • 2 sušená rajčata
  • 3 zelené olivy
  • 30 g sýru feta
  • sůl, pepř
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • 1 lžíci nasekané petrželky

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C, mezitím vymažte lžičkou oleje menší pekáček. Vezměte rajčata, seřízněte jim vršek a měkkou dužninu vydlabejte. Horkým vývarem přelijte kuskus a nechte ho pod pokličkou bobtnat. Cibulku nakrájejte na kolečka, papriku na kostičky, nakrájejte sušená rajčata, olivy, sýr. Na pánvičku dejte lžičku oleje a 2 minuty na něm restujte cibulku, papriku a vnitřek vydlabaný z rajčat. Osolte, okořeňte a poté smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi včetně kuskusu. Směsí naplňte rajčata, přiklopte odřezanou částí rajčat a pečte 10 minut.

310 kcal, 7 g tuku, 50 g sacharidů, 14 g bílkovin

 

Večeře – rajčatové caprese

Potřebujete:

  • 300 g rajčat
  • 125 g nízkotučné mozzarelly
  • hrst listů bazalky
  • sůl, pepř

Postup: Nakrájejte rajčata, pokryjte je plátky mozzarelly a bazalky, posolte, opepřete. Servírujte s krajícem celozrnného chleba.

300 kcal, 13 g tuku, 20 g sacharidů, 28 g bílkovin

2. den: Oběd – kuřecí prsa po italsku

Potřebujete:

  • 1 lžičku oleje
  • 150 g kuřecích prsou
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 lžíci kysané smetany
  • 1 lžíci zeleného pesta
  • citronovou šťávu
  • bazalku
  • sůl, pepř

Postup: Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, kuřecí prsa osolte, opepřete a poté cca 20 minut duste na pánvi pod pokličkou. Během toho několikrát obraťte. Rozpulte rajčata a přidejte je k masu zhruba tři minuty předtím, než je maso hotové. Poté přidejte k masu smetanu, pesto, citronovou šťávu. Ozdobte bazalkou a servírujte.

300 kcal, 17 g tuku, 65 g sacharidů, 44 g bílkovin

Večeře – míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem feta

Potřebujete:

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 30 g sýru feta
  • 15 g sušených rajčat
  • 1 jarní cibulku
  • lžičku oleje
  • čerstvý tymián
  • sůl a pepř
  • jako přílohu 2 plátky celozrnného knäckebrotu

Postup: Na pánvi rozehřejte olej, přidejte kolečka cibulky. Vše ostatní smíchejte dohromady (vajíčka rozšlehejte v mléce, rajčata a sýr nakrájejte). Za stálého míchání ohřívejte, dokud hmota neztuhne (ale měla by zůstat vláčná).

350 kcal, 23 g tuku, 12 g sacharidů, 22 g bílkovin

3. den: Oběd – těstoviny s avokádem a rajčaty

Potřebujete: 60 g špaget, 200 g cherry rajčátek, 70 g avokáda (už oloupaného), 4 listy bazalky, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, ¼ lžičky chilli, špetku cukru

Postup: Uvařte špagety, mezitím rozčtvrťte rajčata, nasekejte avokádo, natrhejte bazalku. Vše smíchejte v misce s olejem, citronem, chilli a cukrem. Přidejte k uvařeným špagetám.

420 kcal, 19 g tuku, 57 g sacharidů, 10 g bílkovin

Večeře – rajčata s tuňákem

Potřebujete:

  • 4 rajčata
  • 80 g tuňáka z konzervy
  • 1 malou cibulku
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 lžičku olivového oleje
  • k tomu plátek celozrnného chleba

Postup: Nakrájejte rajčata na kolečka, dejte na talíř, na to dejte tuňáka, cibulku na kolečka, dochuťte.

400 kcal, 9 g tuku, 49 g sacharidů, 29 g bílkovin

4. den: Oběd – rajčatový burger

Potřebujete:

  • 1 velké rajče
  • 1 jarní cibulku
  • 100 g žampionů
  • 1 lžičku oleje
  • 100 g mletého hovězího
  • 1 plátek goudy
  • sůl, pepř
  • italské bylinky (lžíci)
  • párátka

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C, nasekejte cibulku, nakrájejte na kolečka žampiony a osmahněte na oleji na pánvi. Rajče přepulte a osmahněte krátce řeznou stranou na oleji na pánvi, vyjměte. Maso okořeňte, osolte, vytvořte placičku (jako v hamburgeru) a opečte na pánvi z každé strany asi 3 minuty. Do pekáčku dejte spodní stranu rajčete, dejte na ni burger, plátek sýra a směs cibulky a žampionů. Přikryjte druhou půlkou rajčete, spojte párátky a dejte péct do trouby asi na 10 minut.

300 kcal, 15 g tuku, 9 g sacharidů, 34 g bílkovin

Večeře – španělské gazpacho

Potřebujete:

  • 250 g rajčat
  • 1 malou cibuli
  • ½ červené papriky
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl
  • 120 ml studené vody

Postup: Nadrobno nakrájejte rajčata, cibuli a papriku. Rozmixujte s ostatními ingrediencemi včetně vody. Zhruba na 20 minut dejte do ledničky. Tuto studenou letní polévku servírujte s krajícem celozrnného chleba s máslem a solí.

350 kcal, 19 g tuku, 38 g sacharidů, 6 g bílkovin

5. den: Oběd – salát z cizrny a rajčat

Potřebujete:

  • 150 g vařené cizrny (klidně z plechovky)
  • 4 listy salátu
  • 200 g cherry rajčátek
  • malou červenou cibulku
  • ½ svazečku petrželky
  • 1 lžičku olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku římského kmínu

Na dresink: 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř

Postup: Na lžičce oleje restujte na mírném plameni na pánvi okapanou cizrnu, zhruba 4 minuty bez míchání do lehkého zhnědnutí. Pak zamíchejte, přidejte sůl a pepř a nechte restovat další 2–3 minuty. Poté vypněte a přidejte římský kmín. Dejte do misky, přidejte natrhaný salát, rozčtvrcená rajčátka, nasekanou cibulku. Vše smíchejte, přelijte dresinkem.

400 kcal, 24 g tuku, 30 g sacharidů, 11 g bílkovin

Večeře – polévka s příchutí pizzy

Potřebujete:

  • 100 g žampionů
  • 60 g salámu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g rajčat
  • malou cibuli
  • 1 lžičku oleje
  • 1 lžičku koření na pizzu
  • sůl, pepř
  • špetku cukru na ozdobu
  • 1 cibulku s natí
  • 4 zelené olivy

Postup: Nasekejte cibulku, žampiony nakrájejte na kolečka, salám nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a vše na něm osmahněte. Přilijte vývar, přidejte nakrájená rajčata a vše promíchejte, okořeňte, osolte a nechte 20 minut povařit. Ozdobte a servírujte.

420 kcal, 29 g tuku, 25 g sacharidů, 19 g bílkovin

Autor: bla, dama.cz
Video se připravuje ...