Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trápí vás oteklé nohy? Poradíme vám, co s tím!

Jak na oteklé nohy?
18. července 2022 | 06:00

Nějak se nemůžete ráno nasoukat do oblíbených sandálků? Nebo i večer vnímáte oteklé nohy? V létě tohle trápí tisíce lidí. Co s nimi?

Otoky nohou v horkém počasí jsou přirozenou reakcí organismu. Žíly se při vyšších teplotách roztahují, aby umožnily plynulý průtok krve. Při dlouhém sezení ji ale nestíhají pumpovat zpátky do srdce, a tak se vlivem gravitace hromadí právě v nohou. Následkem jsou nepříjemné otoky, které jsou ale naštěstí jen přechodné a vaše zdraví nijak neohrožují. Tedy pokud se nepřidá mravenčení, noční křeče nebo pokud otoky trvají delší dobu, to pak už řešte s lékařem. Co udělat dalšího?

Video se připravuje ...
Oteklé nohy a křečové žíly při vedrech: Je to poslední varování, říká expert • VIDEO: Eva Fraňková, Daniela Pilařová

Dejte si nohy na stůl Pravda, v kanceláři mezi lidmi to půjde asi jen těžko, ale třeba si pod stůl můžete dát malou židličku nebo něco, kam si nohy položíte. Nohy byste měla zvednout nad úroveň srdce alespoň 3–4x denně po dobu 30 minut. Po návratu z práce tomu věnujte pozornost. Když večer uléháte do postele, dejte si pod ně polštář.

Pijte vlažné, bez ledu

V letním období máme tendenci tělo ochlazovat – od přehnané klimatizace v obchodech a kancelářích až po chlazené nápoje plné ledu. „Ani jeden extrém není přirozený našemu vnitřnímu prostředí,“ uvádí masérka Jitka Bičíková ze Zahadnalymfa.wbs.cz. „Ženy, které trpí na otoky a zavodnění, mají často chladné tkáně, studené končetiny a tím vnitřní chlad. Stěžují si na studené nedokrvené končetiny. Proto jejich tělo potřebuje vnitřně, a to i v létě, ohřívat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla, mojezdravi.cz
Video se připravuje ...