7 bylinek, které vám usnadní hubnutí. Znáte je všechny?

  • 7 bylinek, které vám usnadní hubnutí. Znáte je všechny?
    9. února  2022 
     06:00

    Zdravý organismus přirozeně znamená i zdravou hmotnost. Jak se ke štíhlosti přirozeně dopracovat? Zapomeňte na drancování zdraví extrémními dietami. Nastavte si na míru jídelníček, zařaďte pravidelný pohyb a na pomoc si můžete vzít i bylinky. Jaké bylinky působí příznivě na hubnutí a zlepšují celkové zdraví?

  • Verbena podporuje trávení

    Verbena officinalis neboli sporýš
    Autor: istock.com

    Verbena officinalis, česky sporýš lékařský, je trvalka, která obsahuje látky účinné na lidské zdraví. Její užívání se doporučuje při žlučových kamenech a jaterních potížích, jelikož působí detoxikačně. „Verbena má pozitivní účinky při žaludečních a střevních chorobách, dezinfikuje střeva, harmonizuje střevní mikroflóru a celkově napomáhá posílení organismu. Vedle toho podporuje trávení, může mít lehký projímavý účinek a má močopudné účinky, díky čemuž působí blahodárně při zadržování vody v těle,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

    Video se připravuje ...
    Šéfredaktorka časopisu Dieta: Přehnaná péče o sebe sama je také příčinou závažné poruchy příjmu potravy • VIDEO: Videohub

  • Hloh – významný srdeční lék

    Hloh
    Autor: istock.com

    Hloh je velice oblíbený v lidovém léčitelství, kde se používá zejména jako pomocník při léčbě vysokého krevního tlaku a při srdečních chorobách (například srdeční arytmii). „Díky obsaženým flavonoidům výborně působí na krevní oběh a z hlediska hubnutí stojí za zmínku jeho detoxikační a močopudné účinky,“ říká Věra Burešová a dodává, že užívání hlohu ve formě léčivého čaje nebo doplňků stravy je nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

    Video se připravuje ...
    Rýmovník a jeho účinky na zdraví • VIDEO: Videohub

  • Aloe vera je plná antioxidantů

    Aloe vera
    Autor: istock.com

    Aloe vera je oblíbená pro své univerzální léčivé účinky – od zlepšení pleti až po hojení ran, přičemž používat ji můžete vnitřně i zevně. Má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky. Co se týká hubnutí, aloe vera obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě antioxidantů, které dokážou účinně bojovat s volnými radikály. „Aloe vera je také výborným pomocníkem při poruchách trávení, zlepšuje zažívání a posiluje obranyschopnost,“ dodává výživová poradkyně.

    Video se připravuje ...
    Bylinky proti nadýmání • VIDEO: Videohub

  • Šípek je cenným zdrojem vitaminu C

    Šípek
    Autor: istock.com

    Šípek patří mezi plody s nejvyšším obsahem vitaminu C, díky čemuž je zároveň i jednou z nejúčinnějších prevencí proti nachlazení a skvělým pomocníkem při již probíhajícím onemocnění. Protizánětlivé účinky "céčka" jsou pro změnu nápomocné při zánětech močového měchýře nebo ledvin. V neposlední radě šípky mají močopudný účinek, urychlují tak odplavování škodlivých látek z organismu, a tím i samotný léčivý proces. Užíváním šípku podpoříte také proces hubnutí a detoxikace organismu.

    Recept na zdravé šípkové pyré

    Ingredience:

    • 1 kg šípků

    • 1500 ml vody

    • 4 lžíce medu

    • 2 lžíce třtinového cukru

    Postup: Šípky omyjte a povařte doměkka (cca 1 hodinu). Celé je pak rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko. Můžete přidat trochu vody, aby se vám pyré lépe pasírovalo. Do hmoty přidejte sladidlo (med, cukr, případně čekankový sirup či stévii) a vařte 1,5 až 2 hodiny, dokud nevznikne hustší hmota. Poté dejte do sklenic, uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Bez cukru je dobré na použití třeba do omáček.

    Video se připravuje ...
    Bylinky proti nadýmání • VIDEO: Videohub

  • Máta peprná pomáhá zklidnit žaludek

    Máta peprná
    Autor: istock.com

    Máta se perfektně hodí nejen do mojita či ledového čaje, ale především příznivě působí na spoustu oblastí našeho života. Máty je však nespočetně druhů a každý druh má trochu odlišnou vůni i trochu jiné účinky. Mezi nejznámější druhy patří máta peprná, která se v přírodním léčitelství používá při trávicích obtížích. „Výborný je čaj z čerstvé máty, který po těžším jídle pomáhá ulehčit trávení. Mimo to máta zmírňuje pálení žáhy a pomáhá uklidnit žaludek při nevolnosti,“ radí Věra Burešová. Nápomocna je máta také při průjmových onemocněních, podporuje funkci jater, a zlepšuje tak jejich přirozenou detoxikační funkci.

  • Smilax (přestup) zlepšuje metabolismus i libido

    Smilax (Přestup)
    Autor: istock.com

    Silně detoxikační je i kořen smilaxu lékařského. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, glykosidy, vápník, měď, železo, jod, mangan, draslík či vitaminy A, C a D. Zajímavostí je, že ho využívali už indiáni Jižní Ameriky, a to pro jeho afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu. „Vedle toho má velmi pozitivní vliv na přirozený anabolismus a metabolismus těla,“ dodává výživová poradkyně.

    Video se připravuje ...
    Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

  • Ženšen podporuje fyzickou i duševní vitalitu

    Kořen ženšenu
    Autor: istock.com

    Zázračný kořen ženšenu se hojně využívá v rámci tradiční čínské medicíny. Dokáže prohřát celý organismus a podporuje fyzickou i duševní vitalitu, díky čemuž se tato bylina stala účinným prostředkem pro prevenci nejrůznějších onemocnění. Podobně jako v případě máty má i ženšen mnoho druhů. U nás je nejznámější ženšen korejský, ale můžete se setkat i s dalšími druhy. „Benefitem ženšenu je také to, že pomáhá regulovat cukr a cholesterol v krvi. Zároveň chrání organismus před nepříznivými účinky stresu,“ říká na závěr Věra Burešová.

/
Autor: REDAKCE

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji