Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cvičíte a nehubnete? Možná děláte jednu z těchto chyb

Proč nejde váha dolů?
23. května 2022 | 06:00

Pravidelně se hýbete a výsledky, které byste si přála, téměř nikde? Přitom přece výdej energie musí fungovat. Jak to, že ne u vás? Někde ten zakopanej pes přece být musí. Když se hýbete, je jasné, že by to mělo být vidět, viďte. V čem možná děláte chyby a jak to změnit, aby to fungovalo? Protože pohyb je pro tělo důležitý už kvůli zdraví, tak proč ne i jako spalovač tuku?

Makáte moc

Tělo nemá čas na regeneraci a je pravda, že příliš časté cvičení drží tělo v neustálém stresu, a to paradoxně brzdí viditelné výsledky. Ideální je trénovat třikrát týdně. Pro někoho, kdo má pohyb rád, je to málo. Pro ostatní, hodně. Ale chce to holt zlatou střední cestu. V ostatních dnech totiž nemusíte nutně jen ležet a nic nedělat. Nenáročná aktivita, třeba procházka, se do tréninku nepočítá, ale funguje jako regenerace. 

Šetříte se

Ti, co mají cvičení jako nutnost a spíše povinnost, si odškrtnou trénink, i když se sotva zpotili. Nikdo netvrdí, že musíte na tréninku vyplivnout duši a být pokaždé rudá jako rak, ale abyste se opravdu posouvala, je potřeba občas si máknout. Nemusí to být na nutně dlouhou dobu, úspěchy slaví i krátká intenzivní cvičení, jako je třeba tabata nebo heat trénink. Máte pak i vyplavení endorfiny, které vám zvednou náladu a překonávání se zase sebevědomí. 

Video se připravuje ...
Podcast Restart: K efektivnímu hubnutí musíte mít pohyb i kvalitní stravu říká odborník • VIDEO: Videohub

Málo spíte

Znáte to asi sama, že když se málo nebo špatně vyspíte, máte během dne i mnohem větší hlad a „dojíždíte“ energii jídlem. Nedostatek spánku nejenže vede k většímu apetitu během dne, ale taky zvyšuje hladinu kortizolu v těle, který ho udržuje v permanentním stresu. Tenhle hormon komplikuje nejenom hubnutí, ale i zpevňování těla. Zkuste tedy chodit spát dřív než o půlnoci. Vypněte počítač, mobil i televizi a spíš si čtěte. Ideál pro dospělého člověka je aspoň sedm hodin spánku každý den.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...