Božská chuť Itálie: Recepty z rajčat, které si zamilujete
Konečně si můžeme dopřát ty opravdové, sluncem provoněné a vyzrálé plody a zapomenout na ty bledule bez chutě, které si můžeme po celý rok koupit v supermarketu. Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a chutné večeře z čerstvých rajčat. Určitě se po nich zapráší.
Minipizzy se sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
...Autor: David Háva- 400 g listového těsta
- 4 velká vyzrálá rajčata
- 2 lžíce piniových oříšků
- 200 g kozího sýra
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Listové těsto vyválejte a nakrájejte na 4 pláty. Vytvořte okraje a plochu těsta propíchněte na několika místech vidličkou. Každý kousek posypejte piniovými oříšky a poklaďte na plátky nakrájenými rajčaty. Zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Navrch rozdrobte sýr. Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě cca 15 minut.
Špagety s mátou
...Autor: David Háva- 400 g špaget
- 200 g fety
- 300 g mraženého listového špenátu
- 1 lžíci lístků máty
- 5 vyzrálých rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci balsamika
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Špagety uvařte podle návodu. Rozmražený vyždímaný špenát prohřejte na pánvi. Přidejte na kostky nakrájený sýr, rajčata, nasekanou mátu, balsamico a rozdrcený česnek. Vše dobře promíchejte a zakapejte ještě olivovým olejem. Podle potřeby osolte a opepřete. Ve velké míse promíchejte s teplými špagetami a podávejte.
Rajčatová bruschetta
...Autor: David Háva
- 2 ciabatty nebo středně velké bagety
- 300 g vyzrálých rajčat
- 200 g mozzarelly
- 1 malý svazek bazalky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:Pečivo rozkrojte, potřete česnekem, zakapejte olejem a dejte do trouby, aby vznikl křupavý povrch. Rajčata nakrájejte na kousky a promíchejte v míse s olejem a utřeným česnekem a nechte chvilku uležet. Opečené pečivo poklaďte marinovanými rajčaty, na kousky nakrájenou mozzarellou, zakapejte olejem a přidejte nasekanou bazalku.
Zapékaná rajčata
...Autor: David Háva- 8 středně velkých rajčat
- 80 g strouhanky
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- 1 svazek bazalky
- půl svazku petržele
- 2 lžíce sušeného oregana
- 4 ančovičky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Bylinky opláchněte a nasekejte najemno. Rajčata rozkrojte na poloviny a vydlabejte vnitřky. Ančovičky nechte na pánvi na jedné lžíci oleje rozpustit s rozpůleným česnekem, ten poté vyjměte. Pánev sundejte z plamene, přidejte bylinky, parmazán, strouhanku, lžíci oleje a promíchejte. Směsí naplňte rajčata a zakapejte poslední lžící oleje. Dejte péct na 20 minut do trouby předem vyhřáté asi na 180 stupňů. Podávejte jako přílohu k pečenému masu.
Těstoviny s olivami
...Autor: David Háva- 450 g špaget
- 70 g ančoviček
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci najemno nasekané petrželky
- 800 g vyzrálých rajčat
- 100 g černých oliv bez pecek
- 1 lžíci kaparů
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Na oleji nechte zpěnit rozmělněný česnek. Přidejte ančovičky a nechte je rozpustit. Pak přidejte petrželku a nakrájená rajčata. Vše chvíli poduste a na závěr přidejte kapary a olivy. Nechte ještě chvilku prohřát a poté promíchejte s ještě horkými špagetami.
Pikantní roštěnky
Autor: Shutterstock.com- 4 roštěnky
- 250 g cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci kaparů
- 1 lžičku sušeného oregana
- sůl
- pepř
Postup:
Rajčata opláchněte a překrojte na poloviny. Česnek oloupejte a rozmělněte. Maso naklepejte, nakrojte na stranách, osolte a opepřete. Pak ho na oleji zprudka opečte. Roštěnky vyjměte a uchovejte teplé. Na pánvi orestujte česnek, přidejte rajčata, oregano, chvilku opékejte a pak chvilku povařte pod pokličkou. Po deseti minutách vložte zpět maso a dál duste pod pokličkou. Na závěr přidejte kapary, osolte a opepřete podle chuti.