Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Božská chuť Itálie: Recepty z rajčat, které si zamilujete

  • Bruschetta s rajčaty a bazalkou je italská klasika, kterou si zamilujete!
    13. srpna 2024 | 06:00

    Konečně si můžeme dopřát ty opravdové, sluncem provoněné a vyzrálé plody a zapomenout na ty bledule bez chutě, které si můžeme po celý rok koupit v supermarketu. Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a chutné večeře z čerstvých rajčat. Určitě se po nich zapráší.

  • Minipizzy se sýrem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    ...
    Autor: David Háva

    • 400 g listového těsta
    • 4 velká vyzrálá rajčata
    • 2 lžíce piniových oříšků
    • 200 g kozího sýra
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř

     

    Postup:

     

    Listové těsto vyválejte a nakrájejte na 4 pláty. Vytvořte okraje a plochu těsta propíchněte na několika místech vidličkou. Každý kousek posypejte piniovými oříšky a poklaďte na plátky nakrájenými rajčaty. Zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Navrch rozdrobte sýr. Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě cca 15 minut.

     

  • Špagety s mátou


    ...
    Autor: David Háva
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 400 g špaget
    • 200 g fety
    • 300 g mraženého listového špenátu
    • 1 lžíci lístků máty
    • 5 vyzrálých rajčat
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci balsamika
    • 1 lžíci olivového oleje
    • sůl
    • pepř

     

    Postup:

     

    Špagety uvařte podle návodu. Rozmražený vyždímaný špenát prohřejte na pánvi. Přidejte na kostky nakrájený sýr, rajčata, nasekanou mátu, balsamico a rozdrcený česnek. Vše dobře promíchejte a zakapejte ještě olivovým olejem. Podle potřeby osolte a opepřete. Ve velké míse promíchejte s teplými špagetami a podávejte.

     

  • Rajčatová bruschetta


    ...
    Autor: David Háva
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    • 2 ciabatty nebo středně velké bagety
    • 300 g vyzrálých rajčat
    • 200 g mozzarelly
    • 1 malý svazek bazalky
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl
    • pepř


    Postup:

     

    Pečivo rozkrojte, potřete česnekem, zakapejte olejem a dejte do trouby, aby vznikl křupavý povrch. Rajčata nakrájejte na kousky a promíchejte v míse s olejem a utřeným česnekem a nechte chvilku uležet. Opečené pečivo poklaďte marinovanými rajčaty, na kousky nakrájenou mozzarellou, zakapejte olejem a přidejte nasekanou bazalku.

     

  • Zapékaná rajčata


    ...
    Autor: David Háva
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 8 středně velkých rajčat
    • 80 g strouhanky
    • 60 g nastrouhaného parmazánu
    • 1 svazek bazalky
    • půl svazku petržele
    • 2 lžíce sušeného oregana
    • 4 ančovičky
    • 1 stroužek česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • sůl

    Postup:

    Bylinky opláchněte a nasekejte najemno. Rajčata rozkrojte na poloviny a vydlabejte vnitřky. Ančovičky nechte na pánvi na jedné lžíci oleje rozpustit s rozpůleným česnekem, ten poté vyjměte. Pánev sundejte z plamene, přidejte bylinky, parmazán, strouhanku, lžíci oleje a promíchejte. Směsí naplňte rajčata a zakapejte poslední lžící oleje. Dejte péct na 20 minut do trouby předem vyhřáté asi na 180 stupňů. Podávejte jako přílohu k pečenému masu.

  • Těstoviny s olivami


    ...
    Autor: David Háva
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    • 450 g špaget
    • 70 g ančoviček
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíci najemno nasekané petrželky
    • 800 g vyzrálých rajčat
    • 100 g černých oliv bez pecek
    • 1 lžíci kaparů
    • 3 lžíce olivového oleje

     

    Postup:

     

    Na oleji nechte zpěnit rozmělněný česnek. Přidejte ančovičky a nechte je rozpustit. Pak přidejte petrželku a nakrájená rajčata. Vše chvíli poduste a na závěr přidejte kapary a olivy. Nechte ještě chvilku prohřát a poté promíchejte s ještě horkými špagetami.

  • Pikantní roštěnky


    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    • 4 roštěnky
    • 250 g cherry rajčátek
    • 2 stroužky česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíci kaparů
    • 1 lžičku sušeného oregana
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    Rajčata opláchněte a překrojte na poloviny. Česnek oloupejte a rozmělněte. Maso naklepejte, nakrojte na stranách, osolte a opepřete. Pak ho na oleji zprudka opečte. Roštěnky vyjměte a uchovejte teplé. Na pánvi orestujte česnek, přidejte rajčata, oregano, chvilku opékejte a pak chvilku povařte pod pokličkou. Po deseti minutách vložte zpět maso a dál duste pod pokličkou. Na závěr přidejte kapary, osolte a opepřete podle chuti.

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.