Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Už žádná bolest! 8 způsobů, jak ji zmírnit

Zbavte se bolesti i bez prášků!
26. března 2022 | 06:00

Jde sice o obrannou reakci těla, když je ale bolest intenzivní nebo trvá dlouho, dokáže nás pěkně potrápit. Co při ní pomáhá?

Stačí dlouhé hodiny prosezené u počítače, náročná fyzická aktivita nebo úraz a bolest je na světě. Že dokáže výrazně snížit kvalitu života, je zřejmé, víte ale, jak si od ní můžete ulevit? Ne vždy je totiž nutné hned sáhnout po růžové tabletce. Existují i jiné alternativy.

1. Suché, nebo mokré teplo?

Když se vám zablokují záda nebo máte bolestivou menstruaci, rozhodně vsaďte na suché teplo. Zkuste místo zahřívat termoforem či obklady a nechte působit 10–20 minut. Na bolavé klouby pak dobře působí také prohřívací gely. Teplo přinese úlevu i při revmatických onemocněních, která mají zánětlivý charakter. V tomto případě se nemá léčit zánět, ale je třeba snížit napětí svalů a podpořit krevní oběh. U revmatu a namožených svalů pak můžete zmírnit potíže i teplou koupelí, saunováním či používáním gelových či pohankových a třešňových polštářků. Pomáhá dokonce i zahřívání zevnitř horkými nápoji.

Video se připravuje ...
Trápí vás bolest v krku? Víme jak se jí zbavit! • VIDEO: Videohub

2. Odpočinek

Při lehčích potížích pomáhá už pouhý odpočinek. Ten se osvědčí zejména po dřině ve fitku nebo náročném výletě. „Nejlépe tělo regeneruje během spánku, kdy se nám vyplavují i důležité hormony jako melatonin a kortizol. Tělo během noci vynakládá energii na to, aby se svaly zregenerovaly. Právě v této regenerační fázi dochází k růstu svalové hmoty tím, jak se opravují svalová vlákna, ve kterých během tréninku vznikly malé trhlinky. Spát ideálně osm hodin je tak pro dobrou kondici zásadní,“ říká PharmDr. Ivana Lánová.

3. Chlad

Teplo může bolest ještě zhoršit v případě akutního otoku při pohmožděninách a poranění svalů. Na postižené místo přiložte v první fázi chladivý obklad, který zmenší krevní výron. Stejně postupujte při akutních zánětech kloubů. Ledování provádějte přes vrstvy bavlněné látky po dobu 10–15 minut. Při opakovaném přikládání musí být pauza dvakrát delší než vlastní ledování. Po úrazu je nejlepší začít ledovat 5–10 minut po vzniku poranění. To má smysl ale maximálně 48 hodin, poté se doporučuje chladit pomocí obkladů 2x až 3x denně po dobu 15 minut.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...