Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Toto se stane s vaším tělem, když budete pít pomerančový džus každý den

  • Toto se stane s vaším tělem, když budete pít pomerančový džus každý den
    13. července 2022 | 06:00

    Zdravý, ale sladký! Je pomerančový džus opravdu tak prospěšný, jak si myslíte, nebo byste měli denní dávku pomerančových nápojů raději omezit? Pravidelná konzumace dokáže s vaším tělem opravdu hodně. Více se dozvíte v našem článku. 

  • 1. Pozor na pálení žáhy

    Pokud vás občas zlobí nepříjemné pálení žáhy, ranní popíjení pomerančového džusu u snídaně asi nebude pro vás to pravé ořechové. Šťávy z citrusových plodů jsou velmi kyselé a mohou vyvolávat pocity pálení v oblasti jícnu. 

  • 2. Silnější imunita

    Vitamin C je vitamin, který naše tělo nedokáže samo vyrábět. Proto je tu džus z čerstvých pomerančů! Ten je vitaminem C doslova nabitý. Pro naši imunitu je také velice důležitý, podporuje tvorbu bílých krvinek, které pomáhají chránit naše tělo před infekcemi. Myslete ale na to, že byste si měli dopřát spíš 100% pomerančový džus, a ne přeslazené formy z obchodu.

    Video se připravuje ...
    Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství • VIDEO: Videohub

  • 3. Přibývání na váze

    Pomerančovým džusem jistě potěšíte chuťové buňky, ale konzumace nadměrného množství tohoto snídaňového nápoje může ve skutečnosti způsobit, že nepotěšíte svou osobní váhu. Ano, i pomerančový džus je plný cukrů, které vás nezasytí, vy tak pravděpodobně budete mít hlad, ale tělu pošlete další kalorie. Může se tak lehce stát, že přijmete více kalorií, než je třeba, a číslo na váze vám zkrátka poroste. 

  • 4. Detoxikace těla

    Vedle vitaminu C je pomeranč bohatý i na vitamin A, který působí jako mírný antioxidant. Podle odborníků nabízejí antioxidanty v podstatě ochranu před některými onemocněními. Vitamin A dokonce pomáhá bojovat proti stárnutí, a to je dobrý důvod, proč s ranní dávkou pomerančového džusu rozhodně nepřestávat.

    Video se připravuje ...
    Čínský horoskop pro rok 2022 - Zdraví • VIDEO: Videohub

  • 5. Zdroj kyseliny listové

    Většina nastávajících maminek si dopřává kyselinu listovou, aby podpořily správný vývoj miminka. Dvě deci stoprocentního pomerančového džusu každý den mají v sobě 15 % doporučené denní dávky kyseliny listové pro budoucí maminky. Pokud jste tedy v očekávání, tento citrusový nápoj si můžete dát bez výčitek a s pocitem, že pro své děťátko děláte něco dobrého.

  • 6. Nepomůže při nachlazení

    Možná jste trochu překvapeni, ale je to tak. Pití pomerančového čaje během již probíhajícího nachlazení nijak nezkrátí dobu vašeho onemocnění. Popíjení tekutého vitaminu C působí spíše jako dobrá prevence. Neuleví vám ale od horeček, kašle ani ucpaného nosu. Ničemu neublížíte, když džus budete pít i při nemoci, neočekávejte ale zázraky. 

  • 7. Cholesterol pod kontrolou

    Máte vysoký cholesterol? Nejspíš budete muset provést úpravy ve svém jídelníčku. Jednou snadnou změnou je pravidelná konzumace stoprocentní šťávy z pomerančů. Pomerančový džus vám může pomoct vyvážit poměr dobrého a špatného cholesterolu, a snížit tak celkové riziko případné srdeční příhody.

  • 8. Pozor na zubní kaz

    Jestli pijete každé ráno pomerančový džus, pozor na zuby. Citrusové plody jsou kyselé a mohou narušit zubní sklovinu, v horším případě mohou dokonce podpořit rozšíření zubního kazu. Nemusíte se ale bát, pokud džus pijete jen ráno ke snídani. Větší komplikace mají lidé, kteří džusy a jiné sladké nápoje popíjejí během celého dne.

  • 9. Vápník a vitamin D

    Vitamin D získáváme primárně ze slunečního záření, přičemž jídlo je sekundárním zdrojem. Vitamin D tělo potřebuje ke vstřebávání vápníku, a to přispívá k pevnosti a zdraví kostí. Vitamin D a vápník jdou tedy v podstatě ruku v ruce. Sklenice pomerančového džusu obsahuje 12 % denní dávky tohoto vitaminu. Je tedy vhodné pít čerstvý džus ráno před odchodem do práce, vitamin D a ostatní živiny nastartují váš den. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...