Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Voda jako lék: Využijte zázrak, který vám teče z kohoutku

Voda, léčebný zázrak, který vám teče z kohoutku
20. června 2022 | 06:00

To, v jaké jsme kondici, závisí nejen na jídle a spánku, ale také na tom, kolik vypijeme vody. Co způsobí její nedostatek v těle?

Bez jídla vydržíme i týdny, bez vody ale jen pár dní. Už po jediném dnu bez ní hrozí těžké zdravotní problémy. Pocit únavy, bolesti hlavy, výkyvy nálad, suchá pokožka a přibírání na váze jsou jen prvními signály dehydratace. Zvlášť v horkém létě bychom pak na pravidelný příjem tekutin měly myslet.

Kolik bychom měly vypít

Obecně platí, že by dospělý člověk měl denně přijmout 2 až 2,5 litru tekutin, a to v jídle i pití. Ovšem jiné množství potřebujeme v klimatizované místnosti a jiné zase při pobytu ve vyšších teplotách, fyzické zátěži nebo infekci. Důležité také je, jaké tekutiny během dne přijímáme. „Do příjmu tekutin nemůžeme počítat kávu, jakýkoli alkohol včetně piva, silný černý čaj nebo slazené limonády. Ty pro vyloučení nadbytečného cukru z těla váží na molekuly glukózy právě vodu a dehydrataci prohlubují,“ upozorňuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky. Co tedy pít? „Optimální je čistá voda (i kohoutková z vodovodního řadu). Může být minerálně obohacená o kousky citronu, pomeranče, listy máty, ovšem neměla by obsahovat ‚bublinky‘, tedy CO2. Při metabolismu oxidu uhličitého totiž tělo opět zpracovává molekuly vody a více zatěžuje práci ledvin při ‚odkyselení organismu‘,“ doplňuje odbornice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...