Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poznáte, že vám v těle chybí hořčík? A co vám hrozí, když ho máte málo?

  • 11. července 2022 | 06:00

    Kdyby se dalo říct, co stojí v čele minerálů a vitaminů nejdůležitějších pro lidský organismus, pak by to byl zcela určitě hořčík. Je v podstatě hrdinou ve vašem těle, hraje významnou roli v nervových a svalových funkcích, má vliv na cukr v krvi, zdraví kostí a taky metabolismus, prostě bez hořčíku by nám bylo zle. A pokud vám ho v těle chybí skutečně hodně, může to způsobit doslova katastrofu.

    Podle lékařky a výživové specialistky Amy Shapiro, zakladatelky centra Real Nutrition v New Yorku, by zejména ženy měly užívat denně 310 až 320 miligramů hořčíku (těhotné ještě více). Naštěstí hořčík najdeme ve spoustě potravin – v tmavé listové zelenině, ořeších, semenech, fazolích, avokádu, banánech, jogurtu, a dokonce i hořká čokoláda obsahuje hořčík! Většina lidí přesto nemá dostatek tohoto minerálu. K nízkým hodnotám vedou i nezdravý životní styl, přemíra alkoholu, nevyvážená strava, zažívací problémy nebo nedostatek vitaminu D. Nedostatek nemusí nutně znamenat okamžité zdravotní problémy, ale časem k nim vede. Následující příznaky nedostatku hořčíku byste neměli ignorovat!

  • Brnění prstů a necitlivost

    Autor: iStock

    Hořčík je důležitý pro správné fungování nervových impulzů v těle. Pokud ho tedy nemáte dost, může to vést až k necitlivosti nebo nepříjemnému brnění. Zejména to pocítíte v končetinách, prstech na rukou i nohou. Budete mít pak pocit, jako by vaše končetina „usnula“.

  • Myslíte, že máte chřipku

    Autor: iStock

    Ztratili jste chuť k jídlu, je vám špatně od žaludku, zvracíte, jste unavení a slabí, takže se domníváte, že vás přepadla chřipka? Ovšem tohle bývají první příznaky nedostatku hořčíku. Samozřejmě že to může být i chřipka, ale pokud ony chřipkové symptomy nezmizí do pěti dnů, měli byste se poradit s lékařem a nechat si zjistit hodnoty hořčíku.

  • Míváte občas záchvaty, ale nejsou to panické ataky

    Autor: iStock

    Záchvaty bývají dalším příznakem nedostatku hořčíku. Je to proto, že pokud máte v těle málo hořčíku, v mozku nastává abnormální elektrická aktivita, která může vyvolat záchvat.

  • Máte časté křeče ve svalech

    Autor: iStock

    Tyhle svalové kontrakce můžou způsobit, že dostanete do končetin (hlavně nohou) křeče, případně cítíte, že nohy či paže jsou ztuhlé, nebo s nimi obtížně hýbete. Odborníci se domnívají, že je to způsobené větším průtokem vápníku do nervových buněk, a to v případě, když jsou hladiny hořčíku nízké. To nadměrně zvyšuje nebo hyperstimuluje svalové nervy. K tomu často dochází zejména v těhotenství.

  • Pozorujete na sobě změny nálad

    Autor: iStock

    Cítíte se v poslední době, jako byste to nebyli vy? Nízké hladiny hořčíku mohou vést ke změnám nálady a osobnosti a zvyšují i riziko deprese. Některé příznaky mohou zahrnovat i duševní otupělost, nedostatek emocí či zvýšené pocity úzkosti.

  • Vaše srdce bije rychleji

    Autor: iStock

    Nedostatek hořčíku může způsobit pokles hladiny draslíku, což může ovlivnit srdeční svalové buňky a způsobit změny srdečního rytmu. Pokud máte pocit, že je váš srdeční rytmus pomalejší nebo rychlejší než obvykle, ujistěte se u lékaře, co je příčinou.

  • Máte zácpu

    Autor: iStock

    Máte často zácpu? I to může znamenat, že máte ve stravě málo hořčíku, který má mírně laxativní účinek. Normální vyprazdňování je samozřejmě individuální, ale v průměru 3x týdně byste na velkou jít měli určitě. Méně než třikrát už znamená, že trpíte zácpou.

  • Co vám hrozí, když ho nemáte dost?

    Autor: iStock

    Hořčík se podílí téměř na všech procesech při chodu organismu. Funguje jako antistresový, antitoxický, protialergický i protizánětlivý činitel, který nás chrání před ionizujícím zářením, reguluje nám teplotu, působí na správnou funkci nervového systému, aktivuje enzymy, působí při srážení krve, na látkovou přeměnu i činnost buněk, podílí se i na tvorbě estrogenů a činnosti močového měchýře i střev. Pokud nepřijímáte dostatek hořčíku ze stravy, je nutné ho užívat v doplňcích, ideálně v kombinaci s vitaminem B6, který zlepšuje využití hořčíku v těle.

    Potřebujete doplnit hořčík? Doplňky stravy za nejlepší ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

    Dočetli jste se na konec článku, ale zábava rozhodně nekončí! Odpovězte na různé otázky prostřednictvím nové české aplikace Kvízuj a soutěžte tak o peněžité ceny. Aplikaci si můžete stáhnout ZDE.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...