Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 pravidel bezpečného klimatizování: Odborníci radí, jak neohrozit své zdraví

Už žádné škrábání v krku! Stačí se držet jen 5 rad, jak správně klimatizovat
11. července 2022 | 06:00

Ať už ji snášíte dobře, nebo ne, v létě se klimatizaci nevyhnete. Kromě příjemného ochlazení s sebou bohužel nese i řadu zdravotních rizik. Zkuste je alespoň snížit dodržováním několika zásad.

Z klimatizovaného auta vyběhnete do třicetistupňového vedra, z něj pak rovnou do vychlazené kanceláře nebo nákupního centra. Tam je vám sice příjemně, nicméně extrémní teplotní výkyvy, kterým se během dne vystavujete, jsou pro vaše tělo pořádná zátěž. A pak se divíte, proč jste unavená, škrábe vás v krku, bolí hlava nebo za krkem a pálí oči.

Nastavte optimální teplotu

Největší a nejčastější chybou je nastavení příliš nízké teploty klimatizace. Rozdíl mezi teplotou ve vnitřním prostoru a venkem by měl být podle odborníků pět stupňů Celsia. Obecně by pak teplota neměla klesnout pod dvacet jedna stupňů. „Chlad z klimatizace způsobuje svalovou ztuhlost. Když se ke staženým trapézovým a jiným šíjovým svalům z chladného prostředí přidá strnulé držení hlavy při práci na počítači nebo za volantem, hrozí, že se člověk ráno probudí s akutní blokádou krku, hrudní páteře nebo žeber. Syndrom bolestivého ramene nebo tenisový loket nemusejí být jen z přetížení, ale i z nachlazení, zvlášť když klimatizace fouká z jedné strany anebo má řidič za jízdy vystrčený loket z okna auta,“ upozornila hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to >>>

Video se připravuje ...
Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to! • VIDEO: Videohub

Čistěte filtr

Nejen studený vzduch představuje riziko. V nedostatečně vyčištěných filtrech se často také množí nežádoucí bakterie. „Ve špatně udržovaných klimatizacích se mohou vyskytovat plísně a bakterie, nejčastěji bakterie Legionella, která způsobuje takzvanou nemoc z klimatizace. Ta se velmi podobá zápalu plic. Jejími příznaky jsou celková slabost, bolesti hlavy a suchý kašel, který doprovází bolest na hrudi,“ uvedla Andrea Gregůrková, lékařka zlínské oční kliniky Gemini. Základní (hrubší) prachový filtr byste měla čistit dokonce jednou za dva týdny. Další filtry pak jednou za půl roku s úplnou výměnou jednou za tři roky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...