Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravé jídlo? Ano, ale s mírou! Která z celebrit to přehání?

  • Zdravé jídlo? Ano, ale s mírou! Která z celebrit to přehání?
    26. června 2022 | 06:00

    Zdravě jíst a udržovat si přiměřenou váhu je v pořádku. Ani jedno by ale nemělo přerůst v posedlost, kdy se bojíme dát si nějaké jídlo nebo přibrat jediný gram. Pak totiž nejde o zdravou výživu, ale některou z poruch příjmu potravy.

    Nic se nemá přehánět – ani štíhlost, ani snaha jíst co nejzdravěji. Vedle vyvolání typických a známých obtíží, jako jsou mentální anorexie nebo bulimie, to totiž může přerůst i v nepříjemné úzkostné pocity při jakémkoli jídle. Takovým stavům se říká ortorexie. „Jde o patologickou posedlost zdravou výživou. Z počáteční záliby ve zdravém stravování se časem stane posedlost a hlavní náplň času. Nemocný se fixuje jedině na potraviny, o kterých si myslí, že jsou čisté a zdravé. Vedle tělesných problémů, jako jsou úbytek hmotnosti, deficit vitaminů, minerálních látek či enzymů, se často objevují i psychická a sociální omezení,“ vysvětluje psycholožka Šárka Kučerová.

  • Vše v jednom

    Ortorexie se jakožto porucha příjmu potravy často prolíná i s anorexií a bulimií. „Jde stále o totéž, a to je diktát společenského vnímání těla, fyzické stránky člověka. Je třeba se na vše dívat střízlivě a mít na paměti i to, že v řadě případů jde o tvrdý byznys,“ říká psycholog Martin Janda. Hodně kandidátů na ortorexii, anorexii či bulimii je proto mezi slavnými lidmi. Některé hvězdy to veřejně přiznávají, jiné ne. „Je to složité. Svět od nich nepřímo očekává, že půjdou ve všem příkladem – v půvabu, zdravém životním stylu i ve stravování, “ doplňuje psycholog.

  • Nadmíru zdravé celebrity: Jessica Alba (41): Má vlastní dietu

    Krásná herečka si na ultraštíhlé postavě a zdravé stravě založené na čistě přírodních produktech zakládá už léta. Ostatně o zdravém stravování vydala knihu. Dokonce si začala sama vytvářet vlastní diety, zejména ty redukční, tedy zaměřené na hubnutí. Stravuje se vegetariánsky, ale připouští, že to není dobrá volba pro každého. Každopádně zatím ze svých přísně nastavených zásad zdravého životního stylu neustoupila ani o píď.

  • Eliška Bučková (32): Dává přednost kozám

    Krásná česká modelka a zpěvačka je jednou z mála známých Češek, které otevřeně přiznaly mentální anorexii. A to už před devíti lety. „V tom nejextrémnějším období jsem snědla pouze jedno jablko za den. Měla jsem strašné výčitky při každém soustu, které jsem si dala do pusy. Musím říct, že jsem se opravdu stala posedlá postavou,“ řekla tehdy. Dnes je už z anorexie venku, stále ale jídlo hodně řeší. Například si často dává totéž: zeleninový salát s grilovaným kozím sýrem. Proč? Sýr z kozího mléka má prý „menší“ tuky a je lépe stravitelný. Výsledkem je, že půvabná Eliška má období, kdy je zase jako tyčka.

  • Victoria Beckham (48): Talíř bez fantazie

    Slavná zpěvačka, manažerka a módní návrhářka je jednou z žen, které prakticky nestárnou. Ona sama tvrdí, že je to právě díky železným pravidlům zdravé výživy. Opravdu patří mezi lidi se silnou vůlí, kteří si dokážou desítky let odepírat jídlo v případě, že ho uznají za nevhodné. Konkrétně? Tenoučká Victoria jí už léta jen rybu dušenou na páře a k tomu zeleninu. Přestože její muž David je výborný kuchař a rád pro rodinu vaří. Určitě vás proto ani nepřekvapí, že jedním z největších Victoriiných „hříchů“ je opečený a posolený celozrnný toust...

  • Mariana Prachařová (28): Přijala pomoc odborníka

    Půvabná herečka, zpěvačka a influencerka přiznala, že v době pandemické uzávěry, kdy více řešila, co a jak jíst, začala trpět právě ortorexií. „V době karantény do toho spadlo víc lidí. Měla jsem víc času řešit, co jím, a víc cvičit,“ přiznala. O svém problému se rozhodla promluvit dřív, než se jí kvůli nápadnému úbytku na váze začnou média vyptávat. „Když si člověk přizná, že má problém, tak je dobré vyhledat odborníka, který tomu rozumí,“ řekla Mariana. Na sociálních sítích šíří proto osvětu. „Pokouším se ukazovat i to, že jsem i já jen člověk, že mám někdy den blbec. To lidé myslím ocení.

    Video se připravuje ...
    2021: Exkluzivní zpověď Prachařové bojující s anorexií: Jde to pomalu... • VIDEO: Markéta Reinischová, Lukáš Červený

  • Dalibor Gondík (52): Teplé jídlo mu nevoní

    Trochu jiný příběh má jeden z nejoblíbenějších českých herců a moderátorů Dalibor Gondík. Zdravý životní styl a zdravé jídlo totiž „nasadil“ už před lety. Kdo ví, možná i kvůli tomu se mu podařilo prakticky vyléčit epilepsii, i když on sám to do přímé souvislosti nedává. Každopádně už léta nebere léky, netrpí záchvaty. Měsíčně uběhne i 400 kilometrů a z jídla má podle svých slov radost. „Nejím nic povinně nebo podle příruček. Jím, co mi dělá dobře. Nejhorší je vegetarián, který si myslí, že po požití jedné porce řízku zemře,“ řekl médiím. Už roky ale nejí sladké věci, pije jen vodu a neslazené čaje. Vůbec nesolí a větší část jeho stravy tvoří čerstvá jídla, hodně syrové zeleniny a ovoce. Teplé jídlo mu prý moc nesedí.

  • Udělejte si test: (Ne)týká se vás ortorexie?

    Odpovězte na následující otázky. Čím více kladných odpovědí, tím jsou vaše sklony k ortorexii větší.

    1) Přemýšlíte tři a více hodin denně nad dietou?

    2) Plánujete jídelníček několik dní dopředu?

    3) Jste na sebe přísnější? 

    4) Snížila se kvalita vašeho osobního života kvůli správnému stravování? 

    5) Upřednostňujete jídlo s menším počtem kalorií třeba před chutným steakem?

    6) Zvýšilo se vaše sebevědomí, protože žijete zdravěji?

    7) Máte pocit viny, když porušíte dietu?

    8) Zmizely z vašeho jídelníčku navždy všechny vaše oblíbené pokrmy?

    9) Cítíte uspokojení, když zdravě jíte?

    10) Působí vám vaše dieta potíže při setkání s přáteli, s rodinou nebo při stravování mimo domov?

    Další zajímavé články a rozhovory najdete v červnovém čísle Blesk zdraví, které je právě v prodeji!

Autor: sia
Klíčová slova:  zdraví, TĚLO, zdravé stravování, strava
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...