Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nezdravá jídla, o kterých si všichni myslí, že zdravá jsou

  • Nezdravá jídla, o kterých si všichni myslí, že zdravá jsou
    30. června 2022 | 06:00

    Ne všechna zdravá jídla jsou opravdu zdravá. I když si možná myslíte, že svému tělu dopřáváte opravdu vitamíny nadupanou a zdraví prospěšnou potravinu, můžete se častokrát mýlit. Některé potraviny se totiž zdravě jen tváří, které to jsou?

  • 1. 100% ovocné šťávy

    Podle odborníků jsou čerstvě vymačkané šťávy z ovoce plné cukru! Bez slupky a jadýrek přichází ovoce o potřebnou vlákninu, která tělu pomáhá vstřebávat cukry. Kromě toho vás fresh džus moc nezasytí, přitom má ale podobně kalorií jako plnohodnotná svačina. Většinou si tedy dáte ještě něco malého a do těla tak dostáváte příliš mnoho!

  • 2. Popcorn

    Popcorn je báječná nízkokalorická, zdravá svačina s vysokým obsahem vlákniny, pokud není tedy z mikrovlnné trouby. Kámen úrazu je samotný sáček, ve kterém se popcorn připravuje. Podle skupiny lidí na ochranu přírody uvolňuje sáček v mikrovlnné troubě chemické látky, se kterými si naše tělo jen těžko poradí. Proto je prý lepší připravovat si popcorn starým způsobem, a to na sporáku.

  • 3. Sportovní nápoje

    Po sportu nebo jiné náročnější aktivitě si určitě dáváte nějaký šíleně zbarvený nápoj, určený přesně pro tyto situace. Má doplnit energii, uhasit žízeň a správně rehydratovat tělo. Bohužel to je lež! Nejen, že tento nápoj nefunguje, ale ještě ke všemu není našemu zdraví příliš prospěšný. Je opravdu hodně sladký a vhodný pouze pro sportovce, kteří aktivitu vykonávají déle než hodinu! Do té doby pijte jen čistou, vychlazenou vodu. 

  • 4. Sójový protein

    Zatímco celá sója jako například tofu je obecně považována za zdravou, sójový protein už tak vhodný není. Vysoce zpracovaný izolát sójového proteinu je ale oblíbeným způsobem, jak do těla dostat potřebné bílkoviny. Produkty se sojovým proteinem mají ale velmi vysoký obsah kyseliny fytové, což může narušit vstřebávání minerálů.

  • 5. Multivitamíny

    Pokud se stravujete zdravě a stále máte nedostatek některých vitamínů, pak je doplnění pomocí tobolek v pořádku. Odborníci ale trvají na tom, že získávání vitamínů a minerálů z potravy je důležité! Jestliže je tedy vaše strava založená na fastfoodech a myslíte si, že to doženete hrstí všech možných vitamínů, tak tím to opravdu nezachráníte. 

  • 6. Sushi

    Sushi začalo být docela oblíbené jídlo, u kterého se často scházíme s přáteli. Je to přesně ten pokrm, co vypadá zdravě, ale úplně to tak není. Je to zejména kvůli rýži. Ta je plná sacharidů! Když ještě přidáte majonézu, někdy i kusy smažené ryby, máte z toho kalorickou bombu. Pokud jste tedy milovníkem sushi i vy, raději si ho dopřávejte s mírou.

    Video se připravuje ...
    Sushi pro začátečníky • VIDEO: Videohub/recepty

  • 7. Rýžové mléko

    Alternativní mléka obvykle zní zdravěji než klasické mléko kravské. Problém je v tom, že tato mléka nejsou nutně zdravější, a to zejména to rýžové. Pokud tedy nemáte alergii na bílkovinu kravského mléka a snášíte mléčné výrobky dobře, je daleko zdravější zvolit bio odstředěné mléko kravské. To totiž na rozdíl od rýžového obsahuje spoustu základních živin, jako je vápník, draslík, vitamín A i hořčík.

  • 8. Ořechová másla

    Ořechy obsahují velké množství zdravých tuků a také bílkovin. Jen malé množství dokáže zasytit a udržet naše tělo v chodu celé hodiny. Namazat si trochu ořechového másla na celozrnný chléb nebo plátky ovoce je skvělý způsob, jak do snídaně nebo svačiny přidat nějaké ty bílkoviny. Pokud jde o ořechová másla, ořechy nejsou problém. Neplechu dělá přidaný cukr a umělá sladidla! Přeslazená másla opravdu zdravá nejsou, proto raději sáhněte po ořechových máslech neslazených nebo jen lehce solených. 

  • 9. Kupované salátové zálivky

    Když vybíráte salátový dresink, je důležité číst etiketu! I když vaše zálivka vypadá jako lehká a zdravá, nikdy nevíte, co skutečně skrývá. Již připravené dresinky, které zakoupíte v obchodě mohou obsahovat nezdravé oleje, přidaný cukr, umělá sladidla a umělá barviva. Proto je vůbec nejlepší připravovat si zálivky doma, jedině tak víte, co všechno obsahují.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  jídlo, zdraví, potraviny, popcorn
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...