Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bolí vás hlava během menstruace? Víme proč!

Bolí vás hlava během menstruace? Víme proč!
3. července 2022 | 06:00

Už týden před menstruací se s vaším tělem děje hned několik věcí. Můžete se cítit nafouklá, vystresovaná, úzkostná a unavená. Mnoho žen pociťuje mimo jiné také silné bolesti hlavy, které mohou být doprovázeny i závratěmi. Proč tomu tak je a jak tomu případně zabránit? Na to známe odpověď.

Existuje důvod, proč jednou za měsíc trpíte bolestmi hlavy a naštěstí existují také jednoduché tipy, jak jim předejít.Pokud máte sklony k migrénám, je pravděpodobné, že během menstruace bolesti hlavy rozhodně zažijete.

Děje se to proto, že hladina hormonů, estrogenu a progesteronu, se rychle mění. Oba tyto hormony se před začátkem menstruace snižují, estrogen ale těsně před jejím začátkem klesá dramaticky. A to je to, co může způsobit menstruační migrény. Projevují se citlivostí na světlo, nevolnostmi, závratěmi a silnou bolestí hlavy většinou na jedné straně.

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Lucie Vonchitzki - Muži by se měli naučit říkat menstruace a přestat se bát ženské síly • VIDEO: Videohub

Tyto migrény by měly ustoupit do 48 hodin po začátku menstruace. Nemáte ale vyhráno! Bolesti můžete bohužel pociťovat i nadále. Za tím už stojí ale tenzí bolesti hlavy, které jsou sice méně závažné než migrény, přesto jsou ale velmi nepříjemné. 

Jak bolestem hlavy během menstruace předejít?

Pokud se u vás bolesti hlavy objevují před menstruací pravidelně, můžete si od svého gynekologa nechat napsat léky na předpis,  které srovnávají hladinu hormonů tak, abyste o menstruačních migrénách téměř nevěděly. Než se však obrátíte na léky, vyzkoušejte nejprve upravit svůj životní styl. Mezi běžné spouštěče menstruačních bolestí hlavy patří vynechávání jídel, nedostatek spánku a také málo tekutin.

Odborníci tedy radí jíst pravidelně a zdravě, chodit na krátké, ale časté procházky, zkusit meditaci kvůli lepšímu spánku a neustále si hlídat pitný režim. Velmi účinný je také čaj z Třezalky, který úspěšně zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu, kam patří právě i silné bolesti hlavy. 

 

Autor: Adéla Ondroušková
Video se připravuje ...