Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázračná limetka! Vyhladí pleť, posílí imunitu i celkové zdraví

  • 17. června 2022 | 05:00

    Protože jsou limetky nabité živinami, mohou pomoct posílit imunitu, snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, zabránit ledvinovým kamenům, napomáhat vstřebávání železa a zbavovat pokožku akné.

    Až zjistíte, co dalšího toto ovoce s lidským tělem dokáže, hned si poběžíte udělat zásoby.

  • 1. Posílení imunity

    Limetky mají vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která může pomoct posílit váš imunitní systém. A právě vitamin C pomáhá zkrátit dobu nachlazení a také urychluje hojení otevřených ran. Vedle vitaminu C jsou limetky i skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají posilovat imunitní systém tím, že chrání buňky před poškozením volnými radikály.

  • 2. Krásnější pleť

    Limetka má několik vlastností, které mají pozitivní účinky na naši pleť. Za prvé – limetky jsou bohaté na vitamin C. Tento vitamin je nezbytný pro tvorbu kolagenu a proteinu, který udržuje pokožku pevnou a pružnou. A za druhé – limetky mají vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoct v boji se stárnoucí pokožkou. Studie potvrzují, že pravidelná konzumace šťávy z limetek redukuje vrásky a zvyšuje produkci kolagenu. 

  • 3. Méně vážných onemocnění

    Je to zkrátka zázračné ovoce! Jak jsme už zmínili, limetky jsou bohaté na vitamin C a jsou skvělým antioxidantem. Mimo jiné obsahují velké množství kyseliny citronové, a proto jsou vhodné i pro osoby, které jsou náchylné k tvorbě ledvinových kamenů. Vitamin C pro změnu snižuje riziko srdečních onemocnění a antioxidační účinky jsou skvělým pomocníkem v boji proti rakovině. Studie dokonce ukazují, že pokud limetky užíváte pravidelně, můžete tak některým druhům rakoviny předejít. 

  • 4. Pomoc při hemoroidech

    Každé ráno před snídaní vypijte sklenici teplé vody s vymačkanou šťávou z limety či citronu. Tento drink vyčistí vaše tělo, upraví zažívání i vylučování a hydratuje celý organismus. Je to skvělý pomocník i při hemoroidech, při kterých je měkčí stolice žádoucí. Zkuste tuhle detoxikační pochoutku pít alespoň jeden měsíc, možná uvidíte výsledky, které jste rozhodně nečekali. 

  • 5. Dezinfekční účinky

    Limetková šťáva slouží jako účinná dezinfekce na rány i hmyzí štípance. Možná to bude trochu štípat, zaručeně ale bude vaše rána čistá a bez bakterií. Stačí mít po ruce vždy alespoň jednu limetku. To za přírodní dezinfekci rozhodně stojí, co myslíte? 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  limetky, zdraví, citrusy
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...