Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborník radí: Co dělat, když bolí rameno

Jak na bolest ramene?
13. června 2022 | 06:00

Čtrnáctiletou Nikol dlouho trápila bolest ramene, až přešla v bolest celých zad. Když už nevěděla, co dělat a jak se jí zbavit, obrátila se spolu s maminkou na fyzioterapeuta.

Znáte to, některé potíže se k vám připlíží, ani si jich nevšimnete. A najednou je z toho problém, který vám výrazně znepříjemňuje život. Jako studentce gymnázia Nikol. „Začalo to před dvěma lety. Trochu mě pobolívalo pravé rameno, ale moc jsem tomu nevěnovala pozornost. Říkala jsem si, že je to jenom obyčejná bolest, která odezní,” vypráví slečna. 

„V posledním půlroce mě to ale trápilo čím dál víc. Když bolest nemizela, zkusila jsem zajít na masáž, protahovat se, cvičit s posilovacími gumami. Nic ale výrazně nepomáhalo,“ popisuje milovnice volejbalu. Hraje ho ve svém volném čase už šest let. „Po chvíli podávání jsem kvůli bolesti byla mimo hru, nemohla jsem pokračovat, nebo jsem nemohla dát takovou ránu na smeči. Ale nakonec mě to bolelo, i když jsem žádnou zátěž neměla, prostě pořád,“ doplňuje podrobně. Tehdy se na doporučení vydala na kliniku celostní terapie a sportu VO2MAX v Praze.

Video se připravuje ...
Jóga pro zdravá záda - cvičte s časopisem Dieta • VIDEO: Videohub

Co na to odborník?

Fyzioterapeut ji důkladně prohlédl, aby zjistil, kde je příčina problému. „U Nikol bylo při první návštěvě patrné oslabení hlubokého stabilizačního systému. Také měla nevhodný postoj těla: zvýrazněnou hrudní kyfózu, obě ramena v protrakci a hlavu v předsunutém držení,” říká fyzioterapeut Bc. Matyáš Rytina. Co je protrakce? Jde o postavení ramen dopředu a mírně nahoru. Svaly v oblasti krku, lopatek a trupu z přední a zadní části se tak dostávají do nerovnoměrné zátěže a vzniká tak dysbalance na základě zkrácených a oslabených svalů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...