Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Jak předcházet křečovým žílám a krevním sraženinám v těhotenství?

23. června 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Pokud jste si těhotenstvím již prošly, jistě to velmi dobře znáte. Nepříjemné otoky nohou či nevzhledné žilní pavučinky dovedou pěkně potrápit. Kromě těchto estetických vad však může kvůli špatnému prokrvování a nedostatečné cirkulaci krvi, docházet k jejímu hromadění, což přispívá ke vzniku křečových žil či krevních sraženin a s nimi spojené zdravotní potíže. Jak se žilní nedostatečnosti v těhotenství účinně bránit?

Riziko pro každou těhotnou ženu

Nedostatečná funkčnost žilního systému sužuje až čtvrtinu současné populace. V těhotenství k těmto problémům dochází především vlivem náhlého nárůstu hmotnosti, snížení pohybu v rámci klidového režimu a od třetího měsíce také následkem zvyšování žilního krevního tlaku v končetinách. Omezení krevního oběhu zvyšuje srážlivost krve a nese s sebou riziko poškození žilní stěny, což může způsobit nejen nevzhledné křečové žíly, ale také hloubkovou trombózu čili vznik nebezpečných krevních sraženin.

Pohyb jako pomocník, lékař jako řešení

Ke špatnému prokrvování končetin většinou přispívá dlouhé sezení nebo stání, kvůli čemuž svaly plně nepracují a dostatečně nerozvádějí krev. Ta se neokysličuje a hromadí se v jednom místě, kde následně mohou vzniknout krevní sraženiny. Jestliže vám během těhotenství výrazně otékají kotníky, zažíváte bolesti lýtek nebo sledujete počínající tvorbu křečových žil, poraďte se o možných opatřeních se svým ošetřujícím lékařem.

Vzniku zdravotních komplikací ale můžete předejít i pravidelným vhodným pohybem. Choďte na procházky, zacvičte si jógu nebo si jděte zaplavat. Sportovní aktivity však samozřejmě přizpůsobte především svému aktuálnímu stavu a stupni těhotenství. Pro zmírnění příznaků vyzkoušejte ledové lokální sprchy lýtek, které vám okamžitě uleví.

Autor: Unplash

Pořiďte si kompresní punčochy

Výbornou službu odvedou i kompresní pomůcky, mezi které patří návleky, ponožky, podkolenky, stehenní punčochy nebo punčocháče. Kompresní punčochy v těhotenství zvyšují tlak na žilní systém a efektivně pomáhají rozvádět krev směrem k srdci, kde se dostatečně okysličí. Kompresní punčochy jsou nenápadné, pohodlné a můžete je tak nosit během každodenních činností do kanceláře, na nákup, při sportu nebo třeba při vaření. Zvolte správnou míru tlaku, vyberte si pomůcky, které vám vyhovují nejlépe, a zbavte se oteklých kotníků a křečových žil jednou provždy.

Video se připravuje ...