Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

9 kouzelných svatojánských bylinek: Na astma, rány i jako přírodní antibiotikum

V přírodě je síla!
20. června 2022 | 06:00

Čarovná noc, kdy má příroda největší sílu, nastává 23. června. Nezapomeňte si proto natrhat léčivé byliny, jako to dělávaly babky kořenářky.

Devatero svatojánských bylin:

1) Třezalka
2) Kontryhel
3) Řebříček
4) Pelyněk
5) Jitrocel
6) Mateřídouška
7) Dobromysl
8) Divizna
9) Devětsil

Že se léčivky sbíraly kolem svatého Jana (24. června) mělo své opodstatnění. Právě v tuto dobu totiž už kvete většina oblíbených bylin. Podle tradice byste na ně měla vyrazit o svatojánské noci, nejlépe o půlnoci, a nasbírat devět druhů na devatero místech. Budou ale nejspíš navlhlé, proto je dobré je zpracovat čerstvé. Pokud si chcete nějaké nasušit do zásoby, zajděte si na ně za bílého dne a suchého počasí.

1) TŘEZALKA – přírodní antidepresivum

Patří mezi základní bylinu magického devatera, i proto se jí také přezdívá svatojánské kvítí, svatojánská tráva nebo květina sv. Jana. Má silné antidepresivní účinky, proto by ji neměli užívat lidé užívající některé druhy antidepresiv. Kromě toho také snižuje účinnost hormonální antikoncepce. Možná jste ale nevěděla, že třezalka působí také antibakteriálně, podporuje látkovou výměnu, je dobrá na záněty a ekzémy, léčí rány, pohmožděniny a hemoroidy, tlumí vnitřní krvácení, zlepšuje kvalitu cév a údajně pomáhá při závratích. Správně byste ji měla sbírat ráno hned po rozkvětu. Vyvarovat byste si jí měla, pokud máte nízký krevní tlak, těžší formu cukrovky, alergii nebo přecitlivělost na UV záření.

Jak si vyrobit třezalkový olej

Podrťte 150 g kvetoucí třezalkové natě, vložte do sklenice a zalijte 0,5 l olivového oleje. Teprve po 5 dnech láhev uzavřete a umístěte na teplé a slunné místo na 6 týdnů. Pak sceďte a nádobu uzavřete. Hotový olej má sytou červenou barvu a je dobrý například na bolesti, štípance a rány. Vnitřně užívejte 1– 3x denně 1 čajovou lžičku.

2) KONTRYHEL – ženské problémy

Jde o skvělou ženskou bylinku, a dokonce je od počátků křesťanství zasvěcena Panně Marii. A co vlastně umí? Tak například tlumí silnou a bolestivou menstruaci, potlačuje klimakterické příznaky a upravuje hormonální nerovnováhu. Kromě toho také uvolňuje křeče při průjmu, působí močopudně, pomáhá při redukčních dietách, léčí rány, ekzémy a záněty dutiny ústní. Najdete ji od května do září na loukách, pastvinách, u cest či potoků. Sbírá se nať i listy, které obsahují nejvíce cenných látek. Výhodou je, že ani při dlouhodobém užívání nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, proto ji můžete používat už preventivně. 

Jak si připravit ženský kontryhelový čaj

Jednu lžíci čerstvé nebo sušené rostliny zalijte ¼ l vroucí vody a nechte louhovat asi 10 minut. Poté sceďte a pijte po doušcích.

3) ŘEBŘÍČEK – na silnou menstruaci a hemoroidy

Tato trvalka roste všude, kde je tráva, nejlépe jí pak vyhovují suché louky, cesty a okraje lesů. Asi nejvýznamnější vlastností je její schopnost zastavovat krvácení. Dále také podporuje trávení, stimuluje nervovou soustavu a má protizánětlivé účinky. Sbírá se nať nebo samotný květ.

Odvar z řebříčku: čaj i sedací koupel

3 čajové lžičky natě přelijte 500 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté sceďte a pijte 1 šálek denně. Odvar lze užívat vnitřně jako čaj nebo přidávat do sedací koupele při hemoroidech. 

 

4) PELYNĚK – žaludeční bylina

Je hojně využívaný při léčení poruch trávení. Pomáhá nejen při nechutenství, ale i při snížené tvorbě žaludečních šťáv, střevních kolikách, žlučníkových potížích a působí proti nadýmání. Podpůrně pak působí proti střevním parazitům. Sbírá se nať a spodní lístky, výhradně za suchého počasí. Rozhodně nepřekračujte maximální denní dávky (3 g, jednorázově 1 g) a užívejte ho jen krátkodobě při akutních potížích. Obsažený thujon je totiž ve vyšších dávkách toxický pro játra a nervovou soustavu. Také by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy.

Čaj z pelyňku

Špetku natě (1 g) přelijte 250 ml vroucí vody a nechte krátce louhovat (max. 5 minut). Poté hned sceďte a popíjejte po doušcích neslazený.

5) JITROCEL – na kašel a rány

Roste hojně na loukách, cestách i v zahradách a často ho považujeme za plevel. Přitom má řadu léčivých účinků. Například působí proti kašli, odhleňuje, zavírá rány a pomáhá při poruchách trávení. K léčebným účelům se používá hlavně jitrocel kopinatý, který má podlouhlé listy. O něco slabší účinky má pak jitrocel větší (má vejčité listy) nebo jitrocel střední (elipsovité listy). Sbírá se od května do srpna. 

Recept na jitrocelový sirup

Do sklenice napěchujte střídavě vrstvu lístků a třtinového cukru (asi 2 cm) až po okraj. Poté uzavřete a dejte na asi 4 týdny na slunné místo. Až se cukr rozpustí, sceďte sirup do čisté skleničky a uložte do chladna a temna.

6) MATEŘÍDOUŠKA – plicní bylinka

Najdete ji na slunných stráních, kde její růžové kvítky krásně voní. Nejčastěji se sbírá celá nať, a to od června do srpna, ideálně ráno okolo 9. hodiny. Pomáhá při chřipce, kašli a astmatu, při chudokrevnosti, tlumí bolestivou menstruaci, reguluje vylučování moči, působí proti zácpě, posiluje srdce, urychluje proces porodu, potlačuje křeče v břiše a žaludku a pomáhá při onemocnění jater. Není toho málo na tak drobnou rostlinku, že?

Čaj na astma

Lžičku čerstvé nebo sušené natě přelijte šálkem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté sceďte a podávejte jednou denně. Dětem můžete čaj osladit medem.

7) DOBROMYSL – koření i antibiotikum

Dobromysl neboli oregano určitě velmi dobře znáte a používáte ji ať už čerstvou nebo sušenou jako bylinku v kuchyni. Kromě výrazné chuti, má ale i pozitivní účinky na zdraví. Skvěle funguje proti bakteriím a plísním, dále také uvolňuje křeče, usnadňuje odkašlávání a pomáhá při nechutenství a žaludečních potížích. Divoce roste na slunných stráních, pasekách a ve světlých lesích a květy jsou růžové.

Koupel na uvolnění

200 g nati dobromyslu, 100 g nati máty peprné, 100 g nati řebříčku, 50 g nati třezalky a 50 g heřmánku přelijte 5 l vroucí vody a nechte 30 minut louhovat pod pokličkou. Poté sceďte a přelijte do připravené lázně. Teplota by přitom neměla překročit 38 °C.

8) DIVIZNA – upravuje trávení

Divizna velkokvětá je dvouletá bylina. To znamená, že v prvním roce vyrostou pouze přízemní listy a květů se dočkáte až v následujícím roce, přičemž po vysemenění odumírá. Volně ji najdete na kamenitých stráních orientovaných na jih, lze ji ale pěstovat i na zahrádce. Sbírají se květy a listy kolem 11. hodiny za suchého počasí a připravuje se z nich čaj nebo obklady. Pomáhá při průjmu i zácpě, tlumí bolesti zubů i očí, hojí hnisavé rány, podporuje vykašlávání, podporuje činnost sleziny, jater a brzlíku.

Přírodní projímadlo

Smíchejte květ s listem v poměru 1:2 a přelijte vroucí vodou. Nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Neužívejte dlouhodobě kvůli velkému množství saponinů.

9) DEVĚTSIL – na kašel i revma

Z devatera svatojánských bylin je nejvzácnější. Nachází se totiž v horských oblastech, kde je půda velmi bohatá na vápenec. Narazit na něj můžete také na podmáčených loukách a březích potoků. Poznáte ho především díky velkým listům a tlustým dutým lodyhám zakončeným červenými kvítky, které mají výraznou vůni. Nejhodnotnější je oddenek, který se sbírá před rozkvětem a je třeba ho usušit při teplotě do 40 °C. Z listů pak můžete připravit obklad. Pomáhá při léčbě močového ústrojí či žlučníků, působí protirevmaticky a proti otokům kloubů, pomáhá při zácpě, mírní astma a působí proti kašli.

Nálev

Nadrťte jeden oddenek devětsilu a rozmíchejte v 100 ml bílého vína. Pijte 2x denně po jídle nebo z jedné čajové lžičky připravte obklad na revmatické klouby.

 

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...