Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Střeva pod kontrolou. Jak se vyhnout (nejen) salmonele 

Dávejte si obzvlášť v létě pozor!
13. června 2022 | 06:00

Grilování, zmrzliny, kontaminovaná voda…To je jen pár důvodů, proč nás v létě tak často trápí průjmy. Co dělat, abychom drahocennou dovolenou netrávily víc na toaletě než u bazénu?

V horkém počasí se vše rychleji kazí. Při domácí přípravě jídla i při jeho skladování můžeme udělat chyby, které nám způsobí průjem, bolesti břicha či jiné vážné komplikace. „V létě jsou průjmová onemocnění velmi často způsobena bakteriální nákazou vyvolanou salmonelami či kampylobaktery, zejména z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího, infikovaných vajec a výrobků z nich, vzácně se můžou přenést i nepasterizovaným mlékem a jinými potravinami,“ upozorňuje MUDr. Helena Ambrožová z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Růžový kousek

„To už je určitě hotové. Dám si jen kousek,“ bereme kuchaři zpod ruky maso, které je sice svrchu ugrilované, ale u kosti ještě krvavé. Jenže o pár hodin nebo dnů později nás trápí křeče v břiše, nevolnost nebo dokonce horečka. Pokud si právě kladete otázku, zda je nějakým způsobem infikováno veškeré maso, které si toužíme připravit doma na rožni, v troubě či parním hrnci, tak ne. Co se týká salmonely, ke kontaminaci může dojít během zpracování masa na jatkách, během skladování nebo dané zvíře tuto bakterii mělo již předtím, a dále pak kontaminuje své okolí a posléze i nás. Proto je tak důležité pečlivě zachovávat hygienická opatření při domácí přípravě jídel a neplatí to jen pro maso. 

Video se připravuje ...
Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

Nákaza v rodině?

Pokud se někdo salmonelózou nakazí, může nemoc roznést dál? „Není to obvyklé, protože kupříkladu salmonela má vysokou infekční dávku; k nákaze je tedy zapotřebí velkého počtu bakterií. Pokud dodržujeme běžnou hygienu, zpravidla není přenos z člověka na člověka pravděpodobný. Výjimkou jsou kojenci, kterým k nákaze stačí menší infekční dávka. Naopak u další z typických letních nákaz – úplavice vyvolaná bakterií shigella (známá též jako nemoc špinavých rukou) – stačí k nákaze velmi nízká infekční dávka, což znamená, že se tato infekce v rodinách, a nejen tam, přenáší velice snadno a rychle,“ říká lékařka. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: red
Video se připravuje ...