Proč bychom ji měli častěji zařazovat do svého jídelníčku? Tohle jsou důvody prospěšnosti našemu zdraví.
Protirakovinné účinky i ochrana před chronickým zánětem
Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu. Ta zahrnuje mimo jiné květák, kapustu nebo ředkvičky. A právě tato zelenina je bohatá na antioxidanty, konkrétně pak na sulforafan. Díky uvolňování antioxidačních a detoxikačních enzymů chrání před karcinogeny, tedy látkami, které způsobují rakovinu. Snižuje tak riziko vzniku tohoto zákeřného onemocnění, stejně jako zánětu v těle, který vyúsťuje až v srdeční choroby.
NÁŠ TIP: Objevte také divokou brokolici neboli vesnovku obecnou. O této rostlině, ale i o další brukvovité zelenině si ve videu povídáme s profesionální „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou.
Vitaminy pro zdravé srdce
Brokolice je doslova zásobárnou vitaminů, ale obsahuje i prvky jako železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Konzumací této košťálové zeleniny můžete nejen díky obsaženému sulforafanu, ale právě i díky draslíku napomoct ke zlepšení zdraví svého srdce. Draslík je nezbytný pro správnou funkci svalového a nervového systému.
Posílení imunity
A u vitaminů ještě zůstaneme, především u skupiny C. Ta má v brokolici hojné zastoupení, chrání imunitní systém, a je tak štítem proti nemocem. Význam vitaminu C ale u ochrany před onemocněními nekončí. Dále podporuje činnost nervového systému, snižuje únavu a vyčerpání, vstřebává železo a je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Nepochybně se pojí i se zdravím pokožky.
Krásná pokožka
Přestože je brokolice plná živin, je až z 90 % tvořena vodou. Nepochybně tak pomáhá pokožku hydratovat a v kombinaci s již zmíněným vitaminem C ji udržuje v dobré kondici. Co to znamená? Tato superpotravina podporuje produkci kolagenu, který zabraňuje rychlé tvorbě vrásek.
Cesta k hubnutí
Tato zelenina je označována za superzdravou, velmi dietní, a navíc výživnou. Tak toho využijte! Na 100 gramů připadá 43 kcal (tedy 182 kJ). Jsou v ní prospěšné látky, převážný podíl vody, zároveň však disponuje velmi malým množstvím sacharidů, přestože si zachovává vysokou nutriční hodnotu. Je tak ideální potravinou při hubnutí.
Pro zdraví očí
Brukvovitá (košťálová) zelenina a zejména naše dnešní hrdinka obsahují karotenoidy, jež si můžeme představit jako fotosyntetická barviva, která jsou zodpovědná za barevnost zeleniny, ale i ovoce. Brokolice obsahuje především lutein a zeaxanthin, které ochraňují sítnici. Napomáhají tak ke zdraví zrakového ústrojí, zlepšují zrakovou ostrost a citlivost.
Jak ji zařadit do jídelníčku?
Stejně jako ostatní brukvovitou zeleninu ji lze připravit na mnoho způsobů. Ať už pečenou, vařenou, nebo také syrovou. Posledně jmenovaná úprava zajistí, že veškeré její prospěšné látky budou uchovány a neztratí se vařením, kvůli němuž se trochu snižuje dávka živin. Můžete si ale být jisti, že i jinak upravená brokolice bude stále zdraví prospěšná.
Zařaďte ji třeba do těstovinového salátu s jogurtovým dresinkem, ozvláštněného koprem, tuňákem a zeleninou podle chuti. Nebo vyzkoušejte jiné recepty, které naleznete zde.