Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Zázračná brokolice: Tohle se stane s vaším tělem, pokud ji budete pravidelně jíst!

brokolice
20. února 2024 | 06:00

I když tato brukvovitá zelenina nepatří jako první na seznam potravin, po kterých bychom v obchodě automaticky sáhli, možná přece jen nakonec změníte názor.

Proč bychom ji měli častěji zařadit do našeho jídelníčku? Tohle jsou důvody prospěšnosti našemu zdraví.

Protirakovinné účinky i ochrana před chronickým zánětem

Brokolice je známá také jako brukvovitá zelenina. Ta mimo jiné zahrnuje i květák, kapustu nebo ředkvičky. A právě tato zelenina je bohatá na antioxidanty, konkrétně pak na sulforafan. Vzhledem k uvolňování antioxidačních a detoxikačních enzymů chrání před karcinogeny, tedy látkami, které způsobují rakovinu. Snižuje tak riziko vzniku tohoto zákeřného onemocnění stejně jako zánětu v těle, který vyúsťuje až v srdeční choroby.

NÁŠ TIP: Objevte také divokou brokolici neboli vesnovku obecnou. O této rostlině, ale i o další brukvovité zelenině, si ve videu povídáme s profesionální "kytkožroutkou" Janou Vlkovou.

Video se připravuje ...
Brokolice, ředkvičky a další brukvovité • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

 

Vitamíny pro zdravé srdce

Brokolice je doslova zásobárnou vitaminů, ale obsahuje i prvky železa, vápníku, zinku, hořčíku a draslíku. Konzumací této košťálové zeleniny můžete nejen díky obsaženému sulforafanu, ale právě i díky draslíku napomoct ke zlepšení zdraví svého srdce. Draslík je nezbytný pro správnou funkci svalového a nervového systému.

Posílení imunity

A u vitaminů ještě zůstaneme, především u skupiny C. Jelikož má v brokolici hojné zastoupení, chrání imunitní systém, a je tak štítem proti nemocem. Význam vitaminu C ale u ochrany před onemocněními nekončí. Dále podporuje činnost nervového systému, snižuje únavu a vyčerpání, vstřebává železo a je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Nepochybně se pojí i se zdravím pokožky.

Krásná pokožka

Přestože je brokolice plná živin, je až z 90 % tvořena vodou. Nepochybně tak pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a v kombinaci s již zmíněným vitaminem C udržuje pokožku v dobré kondici. Co to znamená? Tato superpotravina podporuje produkci kolagenu, který zabraňuje rychlé tvorbě vrásek.

Cesta k hubnutí

Tato zelenina je označována za superzdravou, velmi dietní a navíc výživnou. Tak toho využijte! Na 100 gramů obsahuje 43 kcal (tedy 182 kJ). Jsou v ní prospěšné látky, převážný podíl vody, zároveň však disponuje velmi malým množstvím sacharidů, přestože si zachovává vysokou nutriční hodnotu. Je tak ideální potravinou při hubnutí.

Pro zdraví očí

Brukvovitá (košťálová) zelenina a zejména naše dnešní hrdinka obsahuje karotenoidy, které si můžeme představit jako fotosyntetická barviva, která jsou zodpovědná za barevnost zeleniny, ale i ovoce. Brokolice obsahuje především lutein a zeaxanthin, které ochraňují sítnici. Napomáhají tak ke zdraví zrakového ústrojí, zlepšují zrakovou ostrost a citlivost.

Jak ji zařadit do jídelníčku?

Stejně jako ostatní brukvovitou zeleninu ji lze připravit na mnoho způsobů. Ať už pečenou, vařenou nebo také syrovou. Posledně jmenovaná úprava zajistí, že veškeré její prospěšné látky budou uchovány a neztratí se vařením, kvůli němuž se trochu snižuje dávka živin. Můžete si ale být jisti, že i jinak upravená brokolice bude stále zdraví prospěšná.

Zařaďte ji třeba do těstovinového salátu s jogurtovým dresinkem ozvláštněného koprem, tuňákem a zeleninou dle chuti. Nebo vyzkoušejte jiné recepty, které naleznete zde.

Video se připravuje ...
Zapečená brokolice • VIDEO: Videohub/recepty

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...