Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračná brokolice: Tohle se stane s vaším tělem, pokud ji budete pravidelně jíst!

  • brokolice
    20. února 2024 | 06:00

    I když tato brukvovitá zelenina nepatří jako první na seznam potravin, po kterých bychom v obchodě automaticky sáhli, možná přece jen nakonec změníte názor.

    Proč bychom ji měli častěji zařadit do našeho jídelníčku? Tohle jsou důvody prospěšnosti našemu zdraví!

  • Protirakovinné účinky i ochrana před chronickým zánětem

    Brokolice je známá také jako brukvovitá zelenina. Ta mimo jiné zahrnuje i květák, kapustu nebo ředkvičky. A právě tato zelenina je bohatá na antioxidanty, konkrétně pak na sulforafan. Vzhledem k uvolňování antioxidačních a detoxikačních enzymů chrání před karcinogeny, tedy látkami, které způsobují rakovinu. Snižuje tak riziko vzniku tohoto zákeřného onemocnění stejně jako zánětu v těle, který vyúsťuje až v srdeční choroby.

  • Zdravé srdíčko

    Brokolice je doslova zásobárnou vitaminů, ale obsahuje i prvky železa, vápníku, zinku, hořčíku a draslíku. Konzumací této košťálové zeleniny můžete nejen díky obsaženému sulforafanu, ale právě i díky draslíku napomoct ke zlepšení zdraví svého srdce. Draslík je nezbytný pro správnou funkci svalového a nervového systému.

  • Posílení imunity

    A u vitaminů ještě zůstaneme, především u skupiny C. Jelikož má v brokolici hojné zastoupení, chrání imunitní systém, a je tak štítem proti nemocem. Význam vitaminu C ale u ochrany před onemocněními nekončí. Dále podporuje činnost nervového systému, snižuje únavu a vyčerpání, vstřebává železo a je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Nepochybně se pojí i se zdravím pokožky.

  • Krásná pokožka

    Přestože je brokolice plná živin, je až z 90 % tvořena vodou. Nepochybně tak pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a v kombinaci s již zmíněným vitaminem C udržuje pokožku v dobré kondici. Co to znamená? Podporuje produkci kolagenu, který zabraňuje rychlé tvorbě vrásek.

  • Cesta k hubnutí

    Tato zelenina je označována za superzdravou, a navíc je cenově dostupná každému. Tak toho využijte! Obsahuje prospěšné látky, převážný podíl vody, zároveň však disponuje velmi malým množstvím sacharidů, přestože si zachovává vysokou nutriční hodnotu. Je tak ideální potravinou při hubnutí.

  • Pro zdraví očí

    Brukvovitá (košťálová) zelenina a zejména naše dnešní hrdinka obsahuje karotenoidy, které si můžeme představit jako fotosyntetická barviva, která jsou zodpovědná za barevnost zeleniny, ale i ovoce. Brokolice obsahuje především lutein a zeaxanthin, které ochraňují sítnici. Napomáhají tak ke zdraví zrakového ústrojí, zlepšují zrakovou ostrost a citlivost.

  • Jak ji zařadit do jídelníčku?

    Stejně jako ostatní brukvovitou zeleninu ji lze připravit na mnoho způsobů. Ať už pečenou, vařenou nebo také syrovou. Posledně jmenovaná úprava zajistí, že veškeré její prospěšné látky budou uchovány a neztratí se vařením, kvůli němuž se trochu snižuje dávka živin. Můžete si ale být jisti, že i jinak upravená brokolice bude stále zdraví prospěšná.

    Zařaďte ji třeba do těstovinového salátu s jogurtovým dresinkem ozvláštněného koprem, tuňákem a zeleninou dle chuti. Nebo vyzkoušejte jiné recepty, které naleznete zde.

    Video se připravuje ...
    Zapečená brokolice • VIDEO: Videohub/recepty

Autor: Žaneta Podlahová
Klíčová slova:  brokolice, zdraví, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...