Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co dokáže kurkuma? Tohle se stane, když ji budete užívat každý den

Co dokáže kurkuma? Tohle se stane, když ji budete užívat každý den
8. února 2023 | 15:30

Oranžové koření, známé zejména z asijských pokrmů, je mimo jiné oblíbené i v oboru čínské medicíny. Snižuje únavu a zmírňuje revmatismus nebo zažívací potíže. Co všechno ještě dokáže? 

Co je to kurkuma

Kurkuma je koření, které je oblíbené hlavně v indické a thajské kuchyni. Díky své výrazné oranžové barvě se používá také jako přírodní potravinové barvivo. Jeho hlavní složkou je zdraví prospěšný kurkumin.

Seznamte se s nejznámějšími léčivými účinky kurkumy.

1. Protizánětlivé účinky

Důležitou složkou kurkumy je kurkumin, a právě ten má protizánětlivé a antioxidační účinky. Časté užívání kurkumy by tedy mělo mírnit příznaky zánětu v těle. Silné projevy zmírní a lehčím zánětům dokáže předejít úplně. 

2. Pomoc při rakovině

Existují výzkumy, které tvrdí, že v zemích, kde se kurkuma konzumuje ve velkém, je nižší procento onemocnění rakovinou. Podle vědců má kurkumin dobré výsledky jako doplňková léčba rakoviny. U několika druhů tohoto onemocnění dokáže dokonce naprosto zabránit propuknutí.

3. Prevence cukrovky

Kurkuma je silnou zbraní proti cukrovce 2. typu. Časté užívání tohoto koření funguje i jako perfektní prevence. U lidí, kteří mají v rodině cukrovku, se předpokládá, že toto onemocnění propukne i u nich. Vědci zjistili, že když tito lidé pravidelně užívají kurkumin, s největší pravděpodobností se u nich diabetes neprojeví.

4. Ochrana srdce

Srdeční onemocnění je na světě zabijákem číslo jedna! Konzumace kurkumy v jídle, čaji nebo jako doplněk stravy může ale pomoct snížit riziko srdečních onemocnění. Mimo jiné je kurkuma i silným ředidlem krve, a to snižuje riziko mrtvice.

5. Zmírnění PMS

Premenstruační syndrom komplikuje život nejedné ženě. Téměř každá z nás tohle zkrátka zná. Bolesti v podbřišku, únava, plynatost, špatná nálada, nebo dokonce otoky. S tím vším si kurkumin dokáže poradit. Pravidelná porce kurkumy může pomoct udržet veškeré příznaky PMS na uzdě. 

6. Zvládání emocí

Špatné nálady, úzkostné stavy i deprese ztěžují běžný lidský život. Někteří z nás nedokážou své emoce ovládat a musí vyhledat pomoc odborníků. Američtí vědci prokázali, že pacienti, kteří na doporučení užívali vedle léků i dávku kurkumy, dokázali projevy psychických nemocí zvládat lépe a snadněji oproti pacientům, kteří kurkumu k léčbě neužívali vůbec.

7. Zlepšení stavu pleti

Obličejové masky z kurkumy už najdete všude na internetu. Jako domácí lék na čištění pleti se toto oranžové koření totiž opravdu osvědčilo. Účinné masky většinou obsahují i aloe vera či med. Všechny ingredience se smíchají, aby vznikla pasta, která se dá lehce natřít na obličej. Po dlouhodobějším užívání by měla síla kurkumy zamezit i nadměrnému mazu či aknózní pleti. 

8. Mírní příznaky artritidy

Otoky, ztuhlost, ztráta pohyblivosti a bolest kloubů značí artritidu. Všichni víme, že artritida je bolestivý zánět v těle, a proti zánětu, jak už bylo řečeno, je skvělá kurkuma. Studie prokázaly, že kurkuma mírní příznaky artritidy stejně jako některé léky na předpis. Proč tedy nejdříve nezkusit tuto cestu?

9. Hubnutí

Zlaté koření známé jako kurkuma je zázračné i v oblasti hubnutí. Lidé, kteří konzumovali 800 mg kurkuminu denně, uvádějí, že během třiceti dní zhubli až o pět procent své tělesné hmotnosti. Zkuste tedy při dietě zařadit kurkumu do svého jídelníčku a možná uvidíte zázraky!

Autor: Adéla Ondroušková
Video se připravuje ...