Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bylinkářka radí: Co pomáhá proti infekci močových cest a jak posílit ledviny?

Bolest ledvin přichází náhle.
29. února 2024 | 06:00

Ledviny mají v našem těle celou řadu důležitých funkcí. Odstraňují odpadní látky, regulují krevní tlak a podporují tvorbu červených krvinek. Jak poznáte, že nefungují správně?

To, že spousta z nás řeší potíže s močovým ústrojím v zimě a v brzkém předjaří, není náhoda. Je to totiž spojeno se zimním elementem vody. Nejvíc ústrojí škodí chlad a samozřejmě stres nebo negativní emoce. Potíže pak můžou být akutní i chronické, a pokud se neřeší, můžou končit až ledvinovým selháním. Jak je rozpoznat včas?

VIDEO: Zdravá střeva: MUDr. Radek Klubal...

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Akutní zánět přichází náhle

Častým ledvinovým onemocněním je akutní zánět ledvin, který bývá vyvolán infekcí močových cest a močového měchýře. Poznáte ho podle náhlé ostré bolesti v bedrech a bocích, horečky, nevolnosti a zvracení a poruchy močení, přičemž moč může být tmavá s příměsí krve a hlenu. V tomto případě je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, aby se předešlo vážnému selhání ledvin, kdy jde člověku o život. Následná léčba zahrnuje užívání antibiotik.

Správné fungování ledvin je možné podpořit nejen dodržováním pitného režimu, ale i vhodnou stravou. Ledvinám dělají dobře luštěniny, obiloviny i zelenina připravená v páře. Častější součástí jídelníčku by se měla stát především petržel, která pomáhá s odvodněním a odstraňováním otoků těla. Pomoct pak mohou i bylinky, které jsou dostupné ve formě čajových směsí, tablet nebo tinktur.

„Při problémech s močovými cestami se musíme zaměřit na zánětlivá onemocnění a na bakterie. Bakterie na močových cestách můžeme likvidovat pomocí tinktury z lichořeřišnice a brusinky. Zánětlivé stavy nám pomůže řešit třezalka a olše. Kompletním působením obou terapií je možné problémy s močením řešit,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Chronické potíže si děláme sami

Pokud se u ledvin podcení léčebná opatření, hrozí opakující se chronické záněty a trvalé poškození ledvin. Dlouhodobé potíže s ledvinami mají mírnější příznaky než ty akutní, přesto jsou velmi závažné. Při každém problému totiž dochází k dalšímu zjizvení ledvin a postupnému zhoršování jejich funkce.

Chronická onemocnění tohoto párového orgánu trápí především starší populaci. Výkonnost funkce ledvin progresivně klesá od 40. roku života. V ohrožení jsou zejména lidé s nezdravým životním stylem, kteří trpí nedostatkem pohybu, nadměrně jedí a konzumují hodně soli.

Poruchy funkcí ledvin se projevují širokým spektrem příznaků, jako jsou poruchy spánku, dlouhodobá únava, bolest hlavy, nižší chuť k jídlu nebo noční křeče v nohou. Zároveň souvisí i s dalšími onemocněními. Často to jde ruku v ruce s kardiovaskulárními chorobami a zvyšuje se riziko infarktu a mrtvice.

„Nejlepší bylinou pro správnou činnost ledvin je trubkovec tyčinkovitý, který je regeneruje. Pozitivně působí také gemmoterapeutikum z vřesu,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Pozor na ledvinové kameny

Potrápit vás můžou také ledvinové kameny, které vznikají v příliš koncentrované nebo kyselé moči a při nedodržování pitného režimu. Přítomnost krystalků, jež mohou mít různou velikost, může být zcela bezpříznaková. Pokud se však ledvinový kámen vzpříčí v močových cestách, dá o sobě důrazně vědět.

Onemocnění se projevuje bolestivým močením, bolestí v bedrech i krví v moči. Tento stav může vést ke zneprůchodnění močových cest a zánětu ledvin. Ledvinové kameny se léčí podáváním léků a zvýšeným pitným režimem. Řešením je také chirurgická léčba, při níž se krystalky rozbijí.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...