Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

3 super byliny pro naše zdraví. Jde to i bez chemie!

  • 3 super byliny pro vaše zdraví!
    28. března 2022 | 05:00

    Kdyby se rozdávali Oscaři za domácí léčbu, neměly by mezi nominovanými chybět tyto bylinky. Už jste je vyzkoušeli?

  • Jihoafrická pelargonie – lepší dýchání

    Jihoafrická pelargonie
    Autor: istock.com

    Záchrana pro vaše dýchací cesty

    Pelargonium sidoides nebo také léčivý muškát pochází z jižní Afriky, kde se elixír z jejího kořene odedávna používal v tradiční terapii. Rostlina vstoupila do dějin medicíny počátkem minulého století, kdy se zvažovalo její užití v léčbě tuberkulózy. Pak se na ni na mnoho let zapomnělo, protože nemoc dnes úspěšně léčí antibiotika. Od začátku 70. let minulého století se extrakt z jihoafrické pelargonie začal v Evropě opět používat. Vědci ho považují za jedno z nejlépe prozkoumaných fytofarmak pro léčbu dýchacích cest. V řadě laboratorních studií byl prokázán antibakteriální, antivirový a imunostimulační účinek. Potvrzen byl účinek proti řadě virů, které jsou původci většiny nemocí z nachlazení a zánětů dýchacích cest, tedy i proti koronavirům. A také proti virům, které způsobují opary.

    Zajímavost: Záleží na způsobu extrakce i na tom, z jaké části rostliny se připravuje, protože každá má jiný obsah účinných látek. Patentovaný výtažek EPs 7630 z kořenů Pelargonium sidoides je určen k léčbě příznaků zejména virových onemocnění dýchacích cest.

    Video se připravuje ...
    Medvědí česnek • VIDEO: Videohub

  • Rozchodnice růžová – žádný stres

    Rozchodnice růžová
    Autor: istock.com

    Zvyšuje odolnost vůči stresu

    V arktických oblastech Skandinávie, Ruska, na severu USA, v Tibetu a Číně až do výšky 3000 metrů nad mořem roste nenápadná rostlina jménem rozchodnice růžová, latinsky Rhodiola rosea. Své jméno nedostala podle barvy květů, ty jsou žluté, ale podle vůně růží, kterou vydává její kořen. Právě ten obsahuje látky snižující v krvi hladinu stresových hormonů kortizolu a adrenalinu a dodávající energii našim buňkám. Zejména při dlouhodobém stresu, který je zdraví škodlivý, kořen rozchodnice nejprve pomáhá zbavit se látek bijících v krvi na poplach a potom dodá energii ke zvládnutí celé situace.

    Zajímavost: Rozchodnice růžová patří mezi adaptogeny. To jsou látky rostlinného původu zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím, jako jsou zranění, úzkost nebo tělesná únava. Extrakt z rozchodnice najdete mezi doplňky stravy, které vyzdvihují pomoc rhodioly při zvýšené fyzické zátěži. A je obsažen i ve volně prodejném léku Vitango k úlevě od příznaků stresu.

    Video se připravuje ...
    Bylinky proti nadýmání • VIDEO: Videohub

  • Ginkgo biloba – lepší paměť

    Ginkgo biloba
    Autor: istock.com

    Pomůže s navracením paměti i soustředěním

    Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je impozantní strom, který jako jediný z rodu přežil z prvohorního období. Listy jinanu se používají již téměř pět tisíc let v tradiční čínské medicíně. Účinky výtažku z listů jsou i v dnešní době oceňovány při různých zdravotních poruchách – třeba při cévních a degenerativních onemocněních mozku se selháváním paměti a špatným soustředěním. V této oblasti patří mezi doporučované léky. Dále se užívá při špatném prokrvení, ušních šelestech a závratích. V Německu patří výtažek z listů Ginkgo biloby k nejběžněji předepisovaným lékům. Nejčastěji se užívá výtažek s označením EGb 761.

    Zajímavost: Obliba výtažků z Ginkgo biloby stoupá možná i vzhledem k vysokému procentu lidí, kterým se po prodělaném onemocnění covid-19 projevila větší únava a zhoršily se psychické funkce, zvláště paměť a soustředění.

    Jak to vidí odborník?

    Odpovídá MUDr. Alexandra Kovářová, která se věnuje fytoterapii a čínské medicíně:

    Kdy máme sahat po léčbě bylinkami?

    Bylinky upřednostňuji, kdykoliv je to jedna z možných alternativ, když se o léčbě rozhodujeme sami, bez nutnosti lékařského vyšetření. Asi největší výběr je při běžných nemocech z nachlazení, při nezávažných trávicích potížích či při mírných psychických potížích, jako jsou stres, poruchy spánku, napětí nebo špatná nálada, únava, zhoršování paměti. Když bylinky nezaberou, vždy jsou možnosti razantnější léčby. Doporučuji bylinky i preventivně na podporu fyziologických funkcí – třeba když se blíží období zvýšeného rizika nemocí.

    Jak poznám dobrý přípravek?

    Bylinné výtažky jsou komerčně k dostání v podobě léčivých přípravků, tedy léků, a zde je kontrola kvality přísně hlídána Státním ústavem pro kontrolu léčiv. V pestré nabídce doplňků stravy je orientace složitější. Pro mne jsou při výběru zásadní výrobce, jeho filozofie, původ výchozích surovin, dostupnost informací a v případě potřeby možnost komunikace s výrobcem.

    Další zajímavé články nejen o zdraví najdete v aktuálním vydání časopisu Blesk zdraví, které je právě nyní na stáncích. Můžete si ho pořídit i v našem iKiosku!

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...